Yllätysten reissuvuosi 2018

Tämän vuoden alussa ajattelin, että pari kivaa reissua minireissaajan kanssa tälle vuodelle olisi mukava juttu. Pari reissua ja pari siihen päälle tuli tehtyä vuoden aikana. Vitsi, miten hieno reissuvuosi tämä olikaan!

Tämän vuoden reissut olivat suurimmaksi osaksi lyhyempiä alle viikon irtiottoja. Vuoden pisin reissu suuntautui Italiaan, jossa vietettiin kahdeksan päivää. Tällaiset lyhyet reissut toimivat tänä vuonna mainiosti, mutta ensi vuonna reissut voisivat olla vähän pidempiä.

Photo 06-05-2018, 18.12.16.jpg

Vuoden aikana tuli taas opittua enemmän itsestä reissaajana. Tuli tehtyä ihan uusia juttuja, kuten sohvasurfattua ja liftattua. Omat matkailumieltymykset ovat vuosien varrella muuttuneet ja yhä enemmän lomani ovat aktiivlomia. Lisäksi olen hurahtanut juoksumatkoihin, joita tulee varmasti tehtyä enemmän tulevina vuosina.

Myös reissukaverini minireissaaja matkusti moneen kohteeseen kanssani. Opimme yhdessä lisää reissaamisesta ja siitä, miltä maailma näyttää lapsen ja aikuisin silmin. Parastahan tässä on se, että minireissaajan kanssa matkustaminen muuttuu koko ajan kivempaan suuntaan, kun niin monia asioita voidaan tehdä yhdessä ja kokemuksista voidaan jutella.

11. maata. 16 reissua. Ja yhtään enempää ei kyllä tähän vuoteen olisi reissuja mahtunutkaan, kun mukaan lasketaan vielä lukuisat junareissut iloiseen Itä-Suomeen.

Tässä vuoden 2018 reissut:

Ruka

Maaliskuussa vietettiin muutama päivä Rukalla nauttien hiihtämisestä ja talviaktiviteeteista. Aurinkoiset päivät vierähtivät ulkona nopeasti ja akkuja tuli ladattua huimasti jo muutamassa päivässä. Hiihtoladuilla sykkiessä tuli moneen kertaan mietittyä, että voisiko näitä Pohjoisen hiihtoreissuja mahduttaa tulevaisuudessa enemmänkin kalenteriin.

Photo 28-03-2018, 16.27.36.jpg
Photo 29-03-2018, 14.27.14.jpg

Romania

Sohvasurffaamaan Romaniaan? No mikä ettei. Huhtikuussa vietin mahtavan viikonlopun Romaniassa luontoa ja linnoja ihastellen. Majoituin Bukarestissa perheen luona, jota en ollut aiemmin tavannut. Tämä kolmen hengen poppoo oli aivan mahtavaa seuraa ja heidän kanssaan oli kiva viettää viikonloppu. Bukarest ei oikein sykähdyttänyt, mutta en kyllä ehtinyt kaupunkia paljon tutkiakaan. Parhaiten itse kaupungista jäivät mieleen paikalliset markkinat, joilla käytiin hedelmä- ja vihannesostoksilla sekä parlamenttitalon edustalla järjestetyt katuruokamarkkinat kuumana sunnuntaina. Tämän reissun tein yksin ja se tuli todellakin hyvään rakoon.

Photo 21-04-2018, 14.08.37.jpg
Photo 22-04-2018, 12.40.19.jpg

Hollanti

Minireissaajan kanssa käytiin heti viikko Romanian jälkeen viettämässä pitkä viikonloppu Hollannissa. Ensimmäisenä päivänä ihmeteltiin King’s Day- hulinoita Amsterdamissa ja jouduttiin tekemään keikka ensiapuun, kun minireissaajan sormi koki kovia Artisin eläinpuistossa. Lopulta selvittiin säikähdyksellä, vaikka sormi olikin paketissa 1,5 viikkoa. Ihastuttiin myös Utrechtin kaupunkiin ja lumouduttiin Keukenhofin tulppaaneista. Koko reissun paras anti olikin vihdoin ja viimein päästä ihastelemaan tulppaaniloistoa Keukenhofiin. Ah, olipa se paikka ihana sateisanakin päivänä.

Photo 29-04-2018, 12.48.20.jpg
Photo 28-04-2018, 13.55.03.jpg

2 x Sveitsi

Tämän vuoden kaksi Sveitsin reissua olivat kerrassaan mahtavia tyttöjen reissuja. Sveitsi on maana yksi lemppareistani ja voi vitsi, nämä reissut olivat niin antoisia.

Toukokuun alussa juoksin tämän vuoden ainoan puolimaratonin Genevessä. Juoksu kulki mainiosti ja tein oman aikaennätyksen (1:46:02) juoksiessani kuumana ja aurinkoisena päivänä upeissa Geneven maisemissa. Pitkän viikonlopun ehdittiin myös käydä risteilemässä Genevenjärvellä, nauttia terassilounaasta ja Olympiamuseon maisemista Lausannessa ja kierellä Geneven kaupunkia kaikessa rauhassa.

Photo 07-05-2018, 9.43.58.jpg
Photo 05-05-2018, 8.03.08.jpg
Photo 06-09-2018, 13.09.13.jpg
Photo 06-09-2018, 14.27.27.jpg
Photo 10-09-2018, 12.45.49.jpg

Syyskuun Sveitsin reissu suuntautui Grindelwaldiin, jossa vietettiin luottoreissukaverin kanssa pitkä viikonloppu patikoinnin merkeissä. Samalla tuli juhlistettua myös kymmenen vuoden ystävyyttä. Tälläkin Sveitsin reissulla aurinko paistoi ja ei voinut kuin nipistää itseä siitä, että onko tällaiset reissut edes totta. Maisemat olivat kerrassaan upeita, juttu luisti ja nauru raikui Alppien syleilyssä.

Italia

Tämän vuoden pisin reissu suuntautui Italiaan. Kahdeksan päivän aikana ehdittiin tehdä tosi paljon asioita, mutta ottaa myös iisisti. Lomaan sisältyi paljon myös (jäätelön) syömistä. Vietimme ensin kolme päivää rantalomaillen Finale Liguressa, jonka jälkeen suunnattiin ihastelemaan Portofinon, Rapallon ja Cinque Terren maisemia. Loppulomasta piipahdettiin vielä Genovassa ja Milanossa. Milanoon en vieläkään syttynyt, mutta Genova oli sen sijaan mielenkiintoinen uusi tuttavuus.

Photo 04-07-2018, 14.13.42.jpg
Photo 04-07-2018, 18.01.46.jpg
Photo 08-07-2018, 15.36.18.jpg
Photo 09-07-2018, 13.35.22.jpg

Kaksin vietetystä lomasta ei kommelluksia puuttunut, mutta tämä kesälomareissu oli onnistunut kaikin tavoin. Cinque Terressä tuli tosin mietittyä, että olikohan taapero selässä vaeltaminen sittenkään kovin fiksu idea. Siitäkin kuitenkin selvittiin muutamalla lisähikipisaralla. Tällä reissulla lämpesin jälleen Italialle ja tämä maa on varmasti ensi vuodenkin kohdelistalla.

Kööpenhamina, Tanska

Elokuussa piipahdettiin Köpiksessä viikonloppuloman merkeissä. Ehdittiin kierrellä kaupungilla ja viettää kokonainen päivä Tivolissa. En ollut aiemmin käynyt Kööpenhaminan Tivolissa ja se oli kyllä siisti mesta. Kööpenhamina toimii erityisesti viikonloppulomakohteena mainiosti, sillä sinne on lyhyt lento, tekemistä riittää aikuisille ja lapsille ja kaupunki on helposti haltuunotettavissa kävellen ja kaikki on lähellä.

Photo 08-08-2018, 20.46.04.jpg

Bergen, Norja

Bergenissä sataa kahtena päivänä kolmesta ja niin satoi myös tällä reissulla. Sade ei kuitenkaan haitannut menoa ja ulkoilua Bergenin ympäröivillä vuonoilla. Tältä Norjan reissulta jäi monta muistoa muisteltavaksi myöhemmin ja saatoin todeta tämän reissun jälkeen, että Norja taisi viedä sydämeni. Norjakin on varmasti tulevien vuosien kohdelistalla jo siitä syystä, että tällä reissulla nousi hinku nähdä Norjan maisemia lisää.

Photo 16-08-2018, 16.48.16.jpg

2 x Ylläs

Tänä vuonna pääsin kaksi kertaa Ylläkselle nauttimaan ulkoilusta. Syyskuun duunireissulla upeat ruskamaisemat lumosivat. Ylläksen maastoissa läskipyöräillessä ei voinut olla huokailematta maisemille. Pyöräily oli niin siistiä puuhaa, vaikka ajatukset siirtyivät helposti jo talveen ja hiihtämiseen. Joulukuun alussa vietettiinkin lyhyt kaamosloma ja pääsin hiihtämään ensilumen laduille kolmena päivänä. Niin parasta.

Photo 18-09-2018, 18.34.57.jpg
Photo 09-12-2018, 12.29.22.jpg
Photo 11-12-2018, 21.34.10.jpg

2x Tallinna

Siinä missä viime vuonna kävin viisi kertaa Tallnnassa, niin tänä vuonna ehdin sinne kaksi kertaa. Molemmat reissut olivat tyttöjen reissuja ja toimivat erinomaisina irtiottoina. Toisella reissulla juotiin skumppaa ikkunan ja verhojen välissä ja toisella nautittiin pedikyyristä ja juoruilusta kauneushoitolassa. Tallinna toimi aina, mutta ehkä ensi vuonna voisi ekologisista syistä painottaa näitä lyhyitä irtiottoja ennemmin kotimaahan (tai vaikka Pietariin, jonne pääsee junalla).

Photo 10-05-2018, 16.24.59.jpg
Photo 24-11-2018, 19.07.27.jpg

Pietari, Venäjä

Duunireissu vei lyhyelle reissulle tutustumaan Pietariin, joka olikin mukava yllätys. Pietarissa on hurjasti nähtävää ja koettavaa ja eihän lyhyessä ajassa ehdi saada kuin pienen pintaraapaisun kaupungista. Allegro-junalla Pietariin hurauttaa 3,5 tunnissa, joka on ihan käsittämättömän lyhyt aika. Ensi vuoden irtiotto-kohde voisikin olla Pietari ja erityisesti haluaisin nähdä kaupungin upeuden keväällä.

Photo 02-10-2018, 16.36.51.jpg

München, Saksa

Juoksin lokakuussa ensimmäisen maratonin Münchenissä aikaan 4:00. Aurinkoinen viikonloppu vierähti keskustassa, Englischer Gartenissa ja Olympiapuistossa kävellen ja lopulta se huipentui 42,2 km juoksuun ympäri Müncheniä. Pelkäsin ihan älyttömästi kuinka maraton tulisi menemään, mutta se meni todella hyvin. Tykkään Münchenistä kovasti kaupunkina ja sinne on aina ilo mennä. Tällä kertaa pääsin tutustumaan ihan uusiin alueisiin juosten. Ensimmäinen maraton ei jäänyt viimeiseksi eikä lenkkarit levänneetkään loppuvuotta. Seuraavat juoksureissut ovat jo suunnitteilla ja lenkkarit ovat parhaillaan kuivumassa uunin päällä 16km juoksulenkin jälkeen. Tämä oli ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista reissuista!

44112886_10156897015673324_8293707033987776512_n.jpg

New York

Syksyn pidemmällä lomalla lähdettiin pitkästä aikaa suurkaupunkilomalle ja vieläpä New Yorkiin. Marraskuun alku oli hyvä ajankohta matkustaa pois Suomesta. Omat fiilikseni kohteesta olivat kaksijakoiset, sillä en tiennyt, sytynkö New Yorkille ollenkaan. Reissu oli kuitenkin ihan huippu! Tämä reissu ei ollut suorittamisloma, vaan otettiin rennosti. Sain viettää aika ystävien kanssa ja näyttää minireissaajalle isoa kaupunkia ja nauttia välillä ihan kaikessa rauhassa kuumasta kahvista Central Parkissa. New Yorkin reissu oli erityisesti hetkessä elämistä ja hetkistä nauttimista. Olin ihan lomafiiliksissä koko reissun. Minireissaajakin jaksoi koko reissun hyvin, vaikka jet lag painoi ensimmäisinä päivinä.

Photo 04-11-2018, 19.43.32.jpg
Photo 02-11-2018, 3.12.15.jpg

Teneriffa

Tämän vuoden suurin reissuyllätys oli takuulla joulun reissukohde. Olen monesti sanonut, että Espanja tai saati Kanariansaaret eivät kiinnosta minua yhtään. Mutta hetkinen? Vietinkö juuri ihan huippujoulun Teneriffalla? Joulu meni sopivasti tasapainoillen urheilun, ulkoilun ja cavan juomisen kanssa. Aurinko ja lämpö teki höpöä keholle. Itse kohde tuntui heti paljon paremmalta, kun lähti luonnonkeskelle patikoimaan ja Teiden karuja maisemia ihmettelemään. Tämä joulu oli ensimmäinen, jonka vietin ulkomailla. Halusin paeta joulua ja teki hvyää rikkoa omia rutiineja ja stereotypioita.

Photo 23-12-2018, 19.47.37.jpg
Photo 23-12-2018, 18.15.26.jpg

Tätä kirjoittaessani mieleeni ovat pulpahtaneet vielä useat mikroseikkailut Suomessa, joita en tässä maininnut. Kesällä vietettiin monta upeaa hetkeä Saimaalla ja nämä hetket kuuluivat viime kesän parhaimpiin hetkiin. Lisäksi tuli vietettyä muutama rentouttava Staycation-loma Helsingissä. Hotellilomista parhaiten jäivät mieleen Hotel Haven ja St. George.

Photo 03-08-2018, 18.53.29.jpg

Minne ensi vuonna?

Ensi vuonna seikkaillaan yhä enemmän kotimaassa, mutta suunnitteilla on myös kolme juoksumatkaa ulkomaille sekä muutama vuori- ja saariseikkailu Euroopassa.

Ihanaa uutta (reissu)vuotta kaikille!