Romanian linnoja ja kaupunkeja ihastelemassa - 3 upeaa kohdetta

Voi sitä fiilistä, kun on taas päässyt kunnolla reissaamaan! Kuukauden mittainen reissuputki käynnistyi reilu viikko sitten Romaniassa. Kyseessä oli pitkästä aikaa soolomatka ja vieläpä maahan, missä en ollut aiemmin käynyt. Uusia maita ei olekaan hetken tullut bongailtua. 

Kyseessä ei ollut kuitenkaan ihan puhdas soolomatka, sillä yövyin ennestään itselleni tuntemattomien ihmisten luona bukarestilaisessa lähiössä, jossa asui paljon expateja perheineen. Minulle itselleni sopi varsin hyvin jättää hotellilomailu sikseen ja yöpyä "paikallisten" luona, sillä sain tunnelmasta ja reissusta paljon enemmän irti näin. Naureskelinkin lähipiirille, että mamma lähti sohvasurffaamaan. Reissasin ja liikuin viikonlopun aikana uusien tuttavuuksien kanssa ja viikonlopusta muodostuikin kerrassaan mahtava. Elin ihan täydellisesti hetkessä enkä muista, milloin reissusta olisi tullut otettua näin vähän kuvia (alle 20). Näin jälkikäteen hiukan jopa harmittaa, sillä vitsit, miten hienoja paikkoja tuli nähtyä.

Meno-paluulennot Bukarestiin viikonlopuksi oli varattu jo syksyllä. Päivää ennen reissua aloin selvitellä valuuttaa, katsoa säätiedotusta ja miettiä, että mitähän sitä viikonlopun aikana ehtisi tehdä. Lopulta päädyin Transilviniaan ihastelemaan Branin linnaa, nauttimaan viihtyisän Brasovin kaupungin tunnelmasta, ihastelemaan Karpaattien kauneutta sekä tutkimaan Pelesin linnaa ulkoa päin. Ehdin myös ruokaostoksille paikallisille lauantaimarkkinoille Bukarestissa, kuvailemaan kirsikankukkapuita Herastraun puistoon ja nauttimaan street food festivaalien antimista parlamenttitalon edustalla. 

Romaniasta on itselle aina tullut mieleen Dracula-tarina ja siihen se kaikki tietämys onkin melkein loppunut. Transilvinian alue ja linnat ovat olleet mielikuvissani erilaisten tarinoiden myötä ja aikoinaan Dracula-kirjaa lukiessa olin ajatellut, että joskus olisi kiva nähdä tuo seutu livenä. Transilvinia lunasti odotukset ja oli myös paljon kauniimpi kuin olisin voinut kuvitella.

Tässä kolme kohdetta, jotka ehdin nähdä yhden päivän aikana.

Branin linna

Ensimmäinen etappimme oli Branin linna, jonne ajoi Bukarestista reilussa kahdessa tunnissa. Vuoriston ylittävä tie oli ajoittain hidas erityisesti kylien kohdilla, joten kannattaa varata aikaa ajamiseen erityisesti viikonloppuisin. 

Branin linna on tunnettu Kreivi Draculan kotina, mutta mitään faktaperustetta tälle ei ole. Bram Stokerin keksimä Dracula-taruhahmo asusti Transilviniassa ja Branin linna muistuttaa Stokerin kuvaamaa Draculan linnaa (Stoker ei koskaan itse käynyt linnassa). Itse Draculan esikuva oli Vlad Seivästäjä, jolla oli tapana seivästää ei-toivutut vieraat. Hänet tunnettiin myös nimeltä Vlad Dracula. Vlad Seivästäjästä ja Dracula-tarinasta on yksi syy, miksi turistit suuntaavat Branin linnaan. Linnan sisällä onkin tarinoita taustoittamaan Vladin elämää ja Draculan tarinaa. Ja onhan se itse linnakin komea!

Photo 21.4.2018 14.08.37.jpg
Photo 21.4.2018 13.50.31.jpg
Photo 21.4.2018 14.18.07.jpg

Olin hiukan skeptinen aluksi siitä, kannattaisiko linnassa käydä sisällä vai olisiko pelkkä ulkoapäin ihastelu riittänyt. Sokkeloinen linna oli täynnä turisteja, mutta oli se mielenkiintoinen myös sisältä. Huoneet olivat kauniita ja entisöity hienosti. Linna henki sellaista rappiollista keskiajan romantiikkaa höystettynä kauhulla. En ikinä uskaltaisi olla tuolla linnassa pimeällä. 

Branin linnaan pääsylippu maksoi 40leitä eli reilut 8€. Turisteja riittää takuulla viikonloppuisin. 

Brasovin kaupunki

Brasovin kaupunki sijaitsee lähellä Branin linnaa. Matkaa linnalta kaupunkiin on noin 30 kilometriä. En tiennyt tästä kaupungista mitään, mutta minut vakuutettiin siitä, että se on kaunis. Ja niin se totta vie olikin! Kaupungissa oli kyseisenä päivänä menossa maraton ja maali oli raatihuoneentorilla. Juoksijat muistuttelivat omaa lähestyvää juoksua ja monen juoksijan kasvoilta välittyi sen juoksun jälkeinen fiilis: I did it! Tunnelma oli torilla aivan huippu! 

Photo 21.4.2018 16.33.52.jpg
Photo 21.4.2018 16.39.32.jpg
Photo 21.4.2018 16.18.40.jpg

Brasovin kaupunki on Tampereen ystävyyskaupunki ja siellä on noin kolmesataatuhatta asukasta. Kaupunki on suosittu matkailukaupunki ja eikä mikään ihme. Kaupungin upein nähtävyys on vanhankaupunkin raatihuoneentori ja sen ympäristö. Viihtyisiä terasseja ja ravintoloita riittää joka nurkalle. Paikka muistutti idyllistä saksalaiskaupunkia ja muutenkin kaupungin fiilikset olivat hyvin keskieurooppalaiset. Nautimme Brasovissa terassilounaan ja kävelimme pienen kierroksen ennen kuin jatkoimme matkaa. Brasovista jäi paljon positiivisempi kuva kuin Bukarestista. Kaupunki on todella nätti! Hauska yksityiskohta oli kaupungin oma Hollywood-kyltti Tampa-kukkulalla. 

Pelesin linna

Pelesin linna sijaitsee Sinaian tunnetun kylän kupeessa. Pelesin linna on upea näky Karpaattien vuoriston maisemissa. Linnaa alettiin rakentaa jo 1800-luvun loppupuolella, mutta se valmistui vasta vuonna 1914. Carol I rakennutti sen omilla varoillaan kesäasunnoksi ja sitä kutsuttiin ennemmin kesäpalatsiksi kuin linnaksi. Nicolae Ceausescun aikaan upea linna oli kommunistien lepopaikka. 

Photo 21.4.2018 17.47.04 (1).jpg
Photo 21.4.2018 17.49.35.jpg
Photo 21.4.2018 17.58.05.jpg

Itse linna oli jo ehtinyt mennä kiinni meidän saapuessa paikalle, joten päädyimme kävelemään alueella ja ihastelimme linnaa ulkoa. Siinä missä Branin linna oli jotenkin kammottava, niin Pelesin linna oli niin ihastuttava. 

Jos pitäisi valita kummasta pidin enemmän Pelesin vai Branin linnasta, niin ensimmäisestä ehdottomasti. Pelesin linnaa olisin halunnut ennemmin tutkia myös sisältä kuin Brania. Jos siis pitäisi suositella jompaakumpaa, niin Pelesin linna saisi suositukseni. Linnan ympäristö on todella kaunis. 

Sinaian pikkukaupunki olisi ansainnut yöpymisen, sillä olisin halunnut kokea paikan tunnelman. Kävimme syömässä illallisen kylässä ennen kuin jatkoimme matkaa takaisin Bukarestiin. Päivän reissu kesti yhteensä 10h, jonka jälkeen olin niin väsynyt, että simahdin sänkyyn jo klo 21. 

Romanian reissu näkyy vieläkin olkapäissä. Kevätaurinko pääsi tekemään tepposet ja värjäsi valkoisen suomalaisen ihon punertavaksi. Kevätaurinko ei kuitenkaan ollut ainoa, joka pääsi yllättämään. Nimittäin Romania pääsi yllättämään kauneudellaan. Lisäksi tämä reissu palautti reissuidentiteettinsä kadottaneen matkailijan takaisin edes jollekin raiteille. Sen jälkeen olikin heti perään jo uusi reissu Hollantiin ja ylihuomenna taas mennään.