Joulu Etelä-Teneriffalla

Viime vuoden vika reissu tuli tehtyä paikkaan, jonne olin suunnitellut matkustavani vasta sitten, kun kaikki muut kiinnostavammat paikat on jo nähty. Lähdin avoimin ja uteliain mielin rikkomaan omia ennakkoluuloja ja stereotypioita ensimmäistä kertaa Kanariansaarille. Kohteena oli Teneriffan saari, josta olin kuullut paljon positiivista monilta reissaajilta, erityisesti aktiivilomailua suosivilta.

Vietin ensimmäistä kertaa joulun poissa Suomesta. Jo se oli erityisen jännittävää, sillä tällaisena jouluihmisenä olen aina miettinyt, miltä tuntuisi olla joulu poissa Suomesta. Päätin jo viime keväänä, että tulevan joulun haluan viettää ihan jossain muualla, enkä oikeastaan halunnut viettää joulua ollenkaan. Halusin hyödyntää joulun vapaapäivät omaan hyvinvointiin ja urheiluun. Kohteeksi halusin paikan, jossa paistaa aurinko, näkyy enemmän päivän valoa eikä joulu juurikaan näkyisi.

Teneriffalla tuli vietettyä kolme kokonaista päivää (+matkapäivät) eli toisin sanoen kaikki joulunpyhät. Noiden päivien aikana tuli ulkoiltua roppakaupalla. Jouluun kuuluu tietysti myös rentoutuminen, joten nautin hitaista aamuista, hyvistä aamupaloista, kuplivasta cavasta ja herkullisista ruuista ravintoloissa. Mikään lepoloma tämä ei ollut, joten en halunnut tai edes ehtinyt loikoilla rannalla tai uima-altaalla ollenkaan. Kokonaisuudessaan joulupako oli erinomaisen onnistunut eikä itse kohdekaan ollut yhtään hassumpi. Tosin, jos seuraavan kerran päädyn Teneriffalle, välttelisin enemmän etelän turistikeskusten meininkiä.

Photo 16-01-2019, 10.32.52 (1).jpg
Photo 27-12-2018, 10.38.56.jpg

Jouluaattona Playa Des Americaksen rantabulevardilla juoksiessani tuli mietittyä, että olenkohan sittenkään ihan oikeassa paikassa vai pitäisikö minun tehdä ihan jotain muuta kuin juosta. Rantaravintoloissa oli iltapäivällä kova kuhina. Olut- ja sangriatuoppeja kumosi yksi jos toinenkin joulunviettäjä. Itse puikkelehdin juosten rentoja lomalaisia väistellen aina Costa Adejeen asti, jossa alkoi tunnelma olla jo vähän rauhallisempi. Paluumatkalla hotellille yksi rantabaarissa nautittu olut alkoi kuulostaa omiinkin korviin jo hyvältä idealta.

Joulupäivänä oli pakko päästä ihmisvilinää karkuun luonnon rauhaan. Mascan rotkovaellus jäi harmillisesti tekemättä reitin ollessa suljettu. Reitti Santiago del Teideltä Mascan kylään tarjosi kuitenkin kutkuttavan kauniita maisemia, joita kelpasi ihastella kaikessa rauhassa. Ihmisiä oli vähän liikkeellä ja hiljaisuus oli käsin kosketeltavaa.

Tensku6.jpg
Tensku8.jpg
Tensku2.jpg
Tensku7.jpg
Tensku13.jpg

Tapaninpäivänä huristeltiin Teiden kansallispuistoon ihastelemaan karumpia maisemia. Ainoa asia, joka jäi oikeastaan koko reissulla harmittamaan oli se, ettei otettu pyöriä mukaan Teidelle. Pyöräily olisi ollut mutkikkailla teillä haastavaa, mutta takuulla niin antoisaa. Teiden huiputus jäi tällä erää väliin, sillä olimme aivan liian myöhässä cable car-lippujen kanssa, mutta kansallispuistossa riittää nähtävää alempanakin. Pakko kyllä tunnustaa, että Teiden nurkilla liikkuessa en voinut uskoa olevani Kanarialla. Maisemat olivat niin karun kauniita.

tensku5.jpg
tensku4.jpg
Tensku10.jpg
tensku3.jpg

Mites ne ennakkoluulot ja stereotypiat sitten? Jos suljetaan pois turistikeskittymät, oli Teneriffa todella positiivinen yllätys. Saari on oikea aktiivilomailijan unelmapaikka ja myös oikein hyvä treenikohde juoksijoille ja pyöräilijöille. Rannalla puolestaan näkyi heti aamusta paljon surffareita. Surffikohde El Medano jäi tällä kertaa tsekkaamatta, mutta en sulkisi pois vaihtoehtoa, että minut nähtäisiin joskus siellä räpiköimässä laudan kanssa. Teneriffan saarella riittää myös vaellusreittejä joka lähtöön ja Teiden yli 3700m huipun pääsee huiputtamaan, kunhan muistaa varata lipun cable cariin ajoissa ja samoin Teiden huipulle tarvitaan lupa, jonka voi hommata etukäteen täältä.

Kaiken kaikkiaan Teneriffa on monipuolinen saari ja en ole enää yhtään ihmeissäni, miksi saari on niin suosittu reissukohde ympäri vuoden. Teneriffalla paljon suomalaisia joulua viettämässä, enkä ihmettele sitä yhtään. Olihan se ihanaa nautiskella auringosta ja +23’c lämmöstä. Illat olivat viileitä ja välillä tuuli, että palmut olivat vaakatasossa, mutta pääsääntöisesti sää oli joulukuun loppupuolella aivan mahtava.

Joulun miniloma tuntui viikon lomalta ja latasi akkuja valtavasti. Tähän reissuun oli myös hyvä päättää viime vuoden huikea reissuvuosi, sillä tämän(kin) reissun jälkeen olin vain yhtä hymyä. <3