Päiväpatikoimassa Cinque Terressä

Yksi viime kesän parhaimmista päivistä tuli koettua Cinque Terressä, Italiassa. Tuona päivänä käytiin minireissaajan kanssa patikoimassa Monterossosta Vernazzan kylään. Kuuluisa Cinque Terre oli ollut Italian bucket listallani aina ja oli mahtavaa päästä vihdoin näkemään omin silmin kaksi Cinque Terren viidestä kylästä.

P1000748.JPG

Kuuluisan Cinque Terren alueella on viisi kylää, jotka ovat pohjoisen suunnasta lueteltuna Monterosso al Mare, Vernazza, Manarola, Corniglia ja Riomaggiore. Alunperin suunnittelin, että käyttäisin Cinque Terren alueelle kolme päivää, mutta taaperon kanssa reissatessa suunnitelmat elivät sen verran, että yksi kokonainen päivä sai lopulta riittää. Mieluusti olisin patikoinut kylästä kylään aina Monterossosta Riomaggioreen ja nähnyt kaikki kylät, mutta se olisi vaatinut vähän toisenlaisen valmistautumisen (ja ei taaperoa selkään kuumalla säällä).

Selvittelin etukäteen, mitkä kylät haluaisin erityisesti nähdä. Moni kehuu erityisesti Riomaggioren ja Vernazzan kyliä kauneimmiksi. Majapaikan omistaja suositteli Vernazzaa, joten valinta olikin lopulta helppo. Koska majoituimme Rapallossa, oli myös helpointa ottaa juna (7,30€) Monterossoon ja jatkaa siitä kävellen Vernazzaan. 

Monterosso al Mare

Saapuessamme Monterossoon aamupäivällä rantabulevardi kuhisww turisteja ja rantatuolit ovat täyttymässä kovaa vauhtia. Monterossosta saa pikasilmäyksellä hyvin nopeasti italialaisen rantalomakaupungin peruskuvan. Monterosso on kylistä isoin ja kaupunkimaisin. Ennen patikointireitille suuntaamista kävellään Monterosson kaduilla ja totean, ettei tässä kylässä ollut mitään minulle. Pois on päästävä ja äkkiä, vaikka ympärillä onkin kauniita maisemia.

P1000698.JPG
P1000699.JPG
P1000714.JPG
P1000704_Fotor.jpg

Patikointi Monterosso - Vernazza

Reitti Monterossosta Vernazzaan on selvästi merkattu. Aluksi reitti vaikuttaa ihanan helpolta, kunnes polku kapenee ja jyrkkenee. Tämän pätkän sanotaankin olevan jyrkin ja haastavin. Molempiin suuntiin on väkeä liikenteessä ja paikoitellen saa odotella vuoroaan, kun vastaantulijoita on niin paljon. Matkan varrella on suorastaan pakko pysähtyä ihastelemaan upeita maisemia. Minireissaaja nukkui puolet matkasta ja hänen kanssaan pidettiin yksi pidempi juomatauko. Selässä keikkuva taapero ei täällä ole mikään kummastus, vaan vastaan tulee muitakin vanhempia taaperot selässä. Minireissaaja heittää matkalla highfivet toisen samanikäisen kanssa ja taas matka jatkuu.

P1000736.JPG
P1000724_Fotor.jpg
Photo 9.7.2018 13.35.22.jpg
P1000741.JPG
P1000720.JPG
P1000742.JPG

Aikaa tälle välille on hyvä varata noin 1 - 2h riippuen tietysti kävelytahdista. Meillä aikaa vierähti 3,5 kilometrin matkaan lopulta 1,5h. Kun laskeudumme Vernazzan kylään, alkaa omia jalkoja hapottaa, sillä hikinen taapero painaa selässä ja meillä on liian vähän juomista mukana. Päivä, jolloin tämä päiväpatikointi tehdään, on tietysti se kaikista kuumin ja hikisin.  Vinkkinä siis, että kannattaa varata hyvät kengät ja erityisesti tarpeeksi vettä mukaan. Kuumana päivänä patikoidessa sitä vain tarvitsee paljon enemmän. 

Vernazza

Vernazzan kylä miellyttää silmää heti paljon enemmän kuin Monterosso. Kylässä on kauniita pikkukujia, joilla seikkailemme ennen kuin on pakko mennä lounaalle. Etsin meille hiukan pääkadulta ja rannalta syrjässä olevan ravintolan, jossa molemmat syövät tuhdin risotto- ja pasta-annoksen. Kun mahat ovat täynnä ruokaa ja jälkkärijätskit syöty, tutustumme vielä kaikessa rauhassa Vernazzaan. Tämä paikka on juuri sellainen kuin kuvissa. 

P1000765_Fotor.jpg
P1000763_Fotor.jpg
P1000755.JPG
P1000761.JPG
P1000770.JPG

Iltapäivällä suuntaamme takaisin Rapalloon junalla. Menolippu yhdellä vaihdolla maksaa saman 7,30€ kuin Rapallosta Monterossoon. Aikaa meillä tähän päiväreissuun vierähti lopulta lähes 7h, joka on juuri sopivan mittainen aika minireissaajaa ajatellen. 

Illalla hotellilla mietin, että kyllä päiväreissu oli melkoista urheilua jälleen kerran. Hiukan hullu pitää olla, kun haluaa kuumana kesäpäivänä laittaa energisen taaperon selkään ja lähteä patikomaan päiväksi turistien kansoittamaan Cinque Terreen. Onneksi kuitenkin lähdettiin. Matka ja patikointi ei ollut ylivoimainen ja kaikki meni tosi hyvin. Jos jotkin, niin maisemat kyllä palkitsivat tuona päivänä. Kyllä kannatti <3

Lisää Italian matkatarinoita voit käydä lukemassa täältä.