Kiina

Kiinan kiinnostavat suurkaupungit

Kiina on matkailumaana monipuolinen ja kiehtova. Jäin heti ensimmäisellä kerralla koukkuun. Nähtävää riittää loputtomiin. Yhden elämän aikana ei varmasti ehdi näkemään kaikkia Kiinan mielenkiintoisia kohteita, sillä muitakin maita on nähtävä.

Moni tietää Kiinan suurista kaupungeista ainakin Pekingin ja Shanghain, mutta Kiinassa on paljon muitakin mielenkiintoisia kaupunkeja. Kiinan kohdalla oma bucket list on melko pitkä ja koko ajan tulee lisää kohteita, jonka haluaisi nähdä. Monet kohteet ovat sellaisia nimeltään, joihin oma kieli ei taivu eikä niiden nimiä voi muistaa mitenkään ulkoa. Ajattelin tehdä tällaisen koostepostauksen kaupunkikohteista, joissa itse olen käynyt Kiinassa ja kertoilla muutamasta kaupungista, jossa haluaisin Kiinassa käydä. 

Kiinan kaupungeilla tarjottavana lukuisia nähtävyyksiä, elämyksiä ja ainakin ruokakokemuksia, joita ei saa mistään muualta. Kiinalaisissa kaupungeissa itse päänähtävyys on usein itse arkisen elämän ja katuvilinän ihmettely. Kiinalaiset puistot ovat myös ihan oma maailmansa. Kun meno alkaa ahdistaa, kannattaa suunnata puistoon. Sinne voi mennä harrastamaan taijia, tanssimaan, nukkumaan tai vaikka laulamaan. Lukuisilta temppelialueilta löytää myös paikkoja, joissa hengähtää ja lepuuttaa mieltä.

Matkailu on yhtä suurta seikkailua, jos ei osaa yhtään kiinan kieltä. Vinkkinä annan, että kannattaa ladata kännykkään sovellus, joka kääntää sanoja ja helppoja lauseita englannista kiinaksi. Kiinassa saa varautua jonottamiseen, säätämiseen ja välillä turhautumisen tunteisiin, mutta nämä osa matkailua tässä maassa. 

Jos haluaa nähdä jotain uutta, kannattaa ehdottomasti joskus tsekata joku alla mainitsemistani Kiinan kaupungeista. Suorilla lennoilla pääsee Suomesta suurimpiin kaupunkeihin. Listasin ensin kaupungit, joissa olen käynyt ja loppuun kaupunkeja, joissa haluaisin käydä. Hongkong ei ole tässä listalla mukana, koska en lue sitä varsinaiseksi Kiinaksi. Jätin myös siitä syystä Lhasan, Tiibetin pääkaupungin pois listalta.

Näissä olen käynyt:

1. Peking

Peking oli ensimmäinen kosketukseni Kiinaan. Sellaista matkailumaratonurheilua en ole koskaan suorittanut kuin Pekingissä nähtävyyksien perässä juoksennellessa. Kävimme päänähtävyydet läpi neljässä päivässä ja vierailimme myös Kiinan muurilla

Peking kehittyy koko ajan valtavasti ja voin vain kuvitella, kuinka paljon se on muuttunut jo edellisen vierailuni jälkeen. Sen tunnelma on kuitenkin aivan erilainen kuin Shanghain. Peking on perinteisempi ja rosoisempi. 

Pekingissä on paljon nähtävää enkä osaa oikein sanoa, mikä on parasta kaupungissa. Kielletty kaupunki on kiehtova, Tiananmenin aukio jättisuuri, Olympiakylä massiivinen, Kesäpalatsi ihanan seesteinen, vihreät puistot täynnä elämää ja Hutongien sokkoloiset kujat pilkahdus vanhemmasta Kiinasta. 

2. Xi'an

Xianin kaupungilla on pitkä historia. Se oli keisarillinen pääkaupunki yli tuhannen vuoden ajan. Kaupunki tunnetaan historiansa lisäksi kiinalaisesta arkkitehtuurista.

Xianin muslimikorttelissa sai maistella kiinalaisia katuruokia ja sulkea silmänsä pataan meneviltä koirilta. Xianin kaupungin muuri on erityisen kaunis paikka iltaisin. Muurin voi pyöräillä ympäri vaikka fillarilla. Itse kaupungissa ei ole moneksi päiväksi nähtävää, mutta se on vierailemisen arvoinen.

Xianiin pitää ehdottomasti yhdistää vierailu Terrakotta-armeijan museossa. Se on vaikuttava paikka, vaikka ei ihan ykkösnähtävyyksiin itsellä mennytkään. Hauskoja muistoja sieltä on silti.

3. Shanghai

No kaikkihan nyt tietää Shanghain. Yksi maailman suurimmista kaupungeista on järkyttävän suuri ja voimakkaasti kasvava on yksi Kiinan matkailun vetonauloista. The Bundin rantabulevardille voi mennä ihastelemaan pilvenpiirtäjiä ja ottamaan "must do" valokuvia. Ei kannata myöskään missata kaunista Yu Gardenia, People's Squarea ja French Concessionia. Shanghaihin voi helposti mennä viikoksi kaupunkilomailemaan ilman, että poistuu itse kaupungista. Jos kuitenkin haluaa nähdä jonkin toisen kaupungin, kannattaa pistäytyä Kiinan Venetsiassa, Suzhoussa.

Jos haluat lukea Shanghain katukuvasta, käy tsekkaamassa Karoliinan postaus. Kattavampaa lukupakettia löytyy Merin Syö Matkusta Rakasta-blogista.

4. Chengdu

Chengdu on tunnettu konferenssikaupunkina maailmalla. Se on moderni ja länsimaalaisempi kuin useat kiinalaiskaupungit. Silti kaupungista löytää kiinalaisfiiliksiä ja kortteleita, joissa voi aistia kaupungin autenttisuuden. Chengdu on monen matkailijan kohde, sillä kuuluisa Panda keskuksestaan. Tuo Panda keskus on ehdottomasti paikka, jossa kannattaa käydä. Voi niitä ihania mustavalkoisia mörriköitä. Vietimme uudenvuoden Chengdussa muutama vuosi sitten ja kemut olivat kokemisen arvoiset. Matkavinkkini Chengduun kannattaa käydä tsekkaamassa täällä.

5. Chongqing

Jos pitäisi valita näistä viidestä mainitusta kaupungista suosikkini, se on ehdottomasti Chongqing. Aivan uskomattoman erikoinen, uniikki, sekamelskainen, moderni ja tulinen kaupunki. Tykkäsin isosti! Täällä söin niin tulista hotpottia, että meinasin taju lähteä. Tämä on tulisen ruoan ystävän unelmakohde. Kaupungin monipuolisuus ja korkeuserot ovat hämmentäviä. Tämä on hämmentävä kaupunki ja siksi niin kiinnostava. Ehdottomasti haluan tänne uudestaan. Olen aina silloin tällöin katsellut alustavasti risteilyjä Yangtse-joella. Chongqingin matkavinkkini löydät täältä.

Näissä kaupungeissa ja kohteissa haluaisin käydä:

6. Guangzhou (Kanton)

Guangzhou on Kiinan kolmanneksi suurin kaupunki. Etelä-Kiinassa sijaitseva satamakaupunki on tunnettu vanhan silkkitien alkupisteenä. Guangzhoussa kiinnostaa kantonilainen keittiö ja sen ympärillä olevat lukuisat nähtävyydet. Ehkäpä kiinalaiseen kaupunkilaiskuvaan sopiva joenvarsi näkymä on tuttu näky useassa kaupungissa, mutta silti se on aina nähtävä. Samoin valkoisen pilven vuori, Yuexiu puisto ja paikalliset markkinat olisi nähtävä. Guangzhoun kuvia voi käydä ihastelemassa muun muassa Kaukokaipuun blogista.

Lähde: Pixabay

7. Zhangjiajie

Yritäppä lausua tämän kaupungin nimi? Zhangjiajien kaupunki on portti upeaan Kiinan luontoon. Tämä on Kiinan mittakaavassa ihan pikkupikkukaupunki, sillä siellä on vain reilu miljoona asukasta, mutta se on pala kauneinta Kiinaa. Itse kaupungin hintataso on halpa ja sen hotellit kiinalaishotelleja, joiden taso on vähän erilaista kuin länsimaisissa hotelleissa. Kaupunki ja sen alue on tullut tutuksi Avatar-elokuvasta. Zhangjiajien kansallispuisto nimettiin vuonna 1982 Kiinan ensimmäiseksi kansallispuistoksi. 

Tunnetuimpia nähtävyyksiä on kansallispuiston lisäksi maailman pisin ja korkein lasisilta. Lasisillalta avautuu upean näköinen maisema Zhangjiajien grand canyonille.

Lähde: Pixabay

8. Tianjin

Tianjin tuli tutuksi 2015 tapahtuneesta tuhoisasta räjähdysonnettomuudesta. Tianjin on helposti saavutettavissa Pekingistä ja sinne voi suunnata päiväretkelle, jos haluaa nähdä jonkun toisenkin kaupungin kuin Pekingin. Tianjinia kutsutaan rennoksi ja moderniksi kaupungiksi, jossa on eurooppalaisityylisiä kaupungiosia. Asukkaita kaupungissa on 14 miljoonaa. Tianjinia pidetään Kiinan ensimmäisenä ekokaupunkina.

Lähde: Pixabay

9. Harbin

Kiinan venäläisin kaupunki. Kuulostaa jo yhdistelmänä sellaiselta, joka pitää itse nähdä ja kokea. Pohjois-Kiinassa sijaitsevan Harbinin länsimaalaiset turistit ovat usein venäläisiä. Harbiniin olisi siistiä mennä sydäntalvella. Kylmähän siellä silloin on, mutta ainakin kokisi sen kaupungin. tunnelman. Harbinissa järjestetään kuuluisa lumiveistosfestivaali, jossa on nähtävillä Kiinan tyyliin massiivisia lumi- ja jääveistoksia. Joskus kiinalaiset ovat rakentaneet jäästä ja lumesta muun muassa Suomen.

Lähde: Pixabay

10. Guilin

Guilinin ympärillä oleva luonto näyttää kauniilta. Sen haluaisin todistaa omin silmin. Karstikallioiden sävyttämä maisema näyttää niin uskomattoman kauniilta. Itse Guilinin kaupunki on noin viiden miljoonan kokoinen kiinalaiskaupunki. Guilinin must do- nähtävyyksiin kuuluu jokiajelu Li-joella sekä Yangshuon pikkukaupunki ja luonto. Guilinissa on turisteja ja niitä voi olla ruuhkaksi asti. Guilinia pidetään melko kalliina kaupunkina juuri siksi, että se on suosittu matkailukaupunki.

Lähde: Pixabay

Näiden kaupunkien lisäksi olisi kiva käydä Zhuhaissa, Wuhaissa tai Hangzhoussa.

Kiinan suurkaupugit ovat massiivisia ja valitettavasti montaa niistä vaivaa kuuluisa saasteongelma. Ymmärrän hyvin, että saasteiset kaupungit eivät houkuttele. Pekingissä saasteongelma on pahentunut viime vuosina mittavasti. Tämä on yksi syy, mikä saa pohtimaan maahan reissaamista. 

Oletko käynyt Kiinassa? Mistä tykkäsit ja mistä et?