Voi hot pot - Koukussa sichuanilaiseen ruokaan

Söin kerran jos toisenkin tulista hot pottia Chongqingissa, jota kutsutaan Kiinan hot potin pääkaupungiksi. Jäin koukkuun. Hullaannuin. Jäin koukkuun siihen järkyttävän tuliseen polttoon suussani ja sichuaninpippurin aiheuttamaan tunnottomuuteen.

DSC_0052.JPG
IMG_20150102_235906.jpg

Miten voi tehdä mieli syödä niin tulista ruokaa? Helposti. Jos annat pikkurillin niin takuulla vie koko käden. Jos haluaa tulista ruokaa Sichuanissa, niin sitä myös saa.

Chongqing ja Sichuanin maakunta on oiva paikka ruokamatkailijalle. Katukeittiöitä ja ravintoloita löytyy ihan joka kadunkulmasta. Kiinan tulisimmat ruoat löytää juurikin Sichuanin maakunnasta ja Chongqingista. Kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla hot pottia edes kerran. Hot pot sopii hyvin juuri tähän vuodenaikaan nautittavaksi. Se lämmittää sisältä, kun ulkona on kylmää ja koleaa.

Usein hot pot-ravintoloissa on kuvalliset menut, joista voi vähän arvailla, mitähän annoksessa voisi olla. Joissakin ravintoloissa tilataan valmiit hot pot-annokset, jotka voivat sisältää esim. sammakkoa ja kanaa, kania, lihaa jne. Yleensä tämmöinen valmis annos ihan toimiva, etenkin ensikertalaiselle. Muistakaa tilata riisi erikseen, sitä ei tule automaattisesti. Meidän ensimmäinen hot pot- annos sisälsi kania ja kanaa. Annos oli toimiva ja todella tulinen. Kanassa oli järkyttävä määrä luita, kanikin oli vähän niin ja näin. Itse mussutan mieluiten ns. kaninruokaa eli kasvisruokaa, mutta kun Kiinassa joka ruoassa on melkein lihaa, niin maistella piti kaikkea lihaakin sisältävää. Valkosipuli maistui kaikissa ruuissa todella maukkaalta. En ole koskaan maistanut niin hyvää valkosipulia. Myös tofu oli ihan taivaallisen hyvää kaikissa paikoissa, joissa sitä otin. Todella maukasta, nam nam.

2014-12-27%2B09.26.03%2B1.jpg
2014-12-27%2B10.52.36%2B1.jpg

Yleensä kuitenkin Hot pot-ravintoloissa eteen tupsahtaa menu, jossa ruksaillaan kaikkea kivaa, jota halutaan itse kypsentää kuumassa höyryävässä tulipadassa. Liemessä kypsennettyjä aineksia dippaillaaan erilaisissa kastikkeissa. Hot potilla on oma öljydippinsä, johon lisätään usein valkosipulia, chiliä ja ruohosipulia. Hot pot-padan liemi on muuten hyvin öljyinen, joten älä ihmettele, jos vatsasi on ihmeissään hot potin syönnin jälkeen. Suomalainen masu ei ole tottunut semmoiseen määrän öljyä.

20150103_182826.jpg
20141231_185630.jpg

Yleensä otetaan vähän kaikkea: kasviksia, tofua, sieniä, lihaa, kalaa jne. Valintojen tekeminenhän on helppoa, jos menu on englanniksi (hyvin harvoin). Älä kuitenkaan säikähdä, jos eteesi tulee kiinankielinen lista, josta sinun pitää raksitaa haluamasi ainekset. Tarjolijat, jotka harvemmin puhuvat englantia, voivat suositella parhaimmat ja auttavat mielellään, vaikkei yhteistä kieltä löydykään. Ja aina voi kurkkia toisilta, mitä heillä on edessään ;)

Jos et kysy tarjoilijalta apua, niin voit aina pelata RUOKABINGOA. Homma sujuu niin, että ruksitat vain kaikki kivat numerot ja katsot mitä sieltä tulee. Me pelasimme uudenvuodenaattona bingoa ja saimme

onneksi

hyvin helppoja syötäviä. Jestas, että suu oli tulessa, mutta taivaallisen hyvää ruoka oli.

IMG-20141231-WA0042.jpg
IMG-20141231-WA0029.jpg

Yhdellä hot pot- illallisella saatiin kiinalaisen menu-version viereen englanniksi eri ainesosat. Tällöin meille vasta selvisi, mitä kaikkia eri vaihtoehtoja tulipadassa voi kypsentää. Vaihtoehtoina oli härän penistä, kaikkia mahdollisia sisäelimiä, mahalaukkua, viiriäisenmunia, ankeriasta, lihaa eri muodoissa, mustekalaa, makkaraa, ituja, levää, sammakkoa jne.

On vaikea kuvailla sitä hullua tunnetta, minkä sichuaninpippurin syöminen (vahingossa) aiheuttaa. Tuntuu kuin joku olisi kaatanut suuhun purkillisen suolaa. Ja kun siihen suolan makuun lisätään vielä vähintään viiden eri chilin aiheuttama polte suuhun niin kokonaisuus on valmis. Silmät valuu, yskittää ja kauhistuttaa. Polte menee kuitenkin nopeasti ohi. Hörppy olutta ja taas jatketaan.

Mutta tiedättekö? Siihen tuliseen ruokaan jää koukkuun. Jonkun ihme fiiliksen se överitulinen ruoka aiheuttaa. Me molemmat rakastamme tulista ruokaa, mutta Kiinan reissulla tässä touhussa ei ollut mitään järkeä :D Nautimme hyvästä tulisesta ruoasta paljon. Niin paljon, että raahasimme chilejä ja sichuaninpippureita ison määrän eri muodoissa kotiin. Ja arvaatteko, mitä meidän ruispalan päällä on ollut kun palasimme kotiin? Ihan älyttömän tulista chilisosetta.

Yksi hurahtanut chilihöperö tässä siis terve. Olen koukussa. Oli muuten hyvä Kiinan reissu.