Minne haluaisin palata: Kiinan muuri

Edellisessä ”Minne haluaisin palata”- postauksessa ihasteltiin upeita Kroatian Plitvice Lakesin kansallispuiston maisemia. Tällä kertaa haluan kertoa teille yhdestä paikasta, jonka näkee avaruudesta asti. Se on nimittäin Kiinan muuri, joka oli niin..mitenköhän se sanoisi..mykistävä paikka! Kiinan muuri on myös paikka, jonne ehdottomasti haluan palata jonain päivänä. Palasin tovin aikaa sitten katselemaan kuvia Kiinan muurilta neljän vuoden takaa ja tajusin, että tästä(kin) reissusta on jo niin pitkä aika.

Tänäkin vuonna pohdimme, pitäisikö lähteä kesälomalla Kiinaan. Maahan, joka on ehdottomasti suosikkireissumaani. Maahan, joka on niin ihmeellinen. Kiina jää tänä vuonna kuitenkin väliin. Seuraavan kerran, kun sinne matkaamme, tulen varmasti katsomaan taas maata erilaisesta näkökulmasta.

Ensimmäisellä Kiinan reissulla yhtenä päiväretkikohteena meillä oli Kiinan muuri, jonne olin aina haikaillut. Muistan vieläkin sen aamun, kun herätyskello soi kuuden jälkeen ja matkatoveri komensi tätä unenpöpperöistä naista heittämään vaatteet niskaan nopeasti. Halusimme nimittäin mennä mahdollisimman aikaisin kävelemään muurille, jotta välttäisimme ne suurimmat ruuhkat (yeah, right).

Suuntasimme Deshengmenin bussiasemalle, jossa hyppäsimme kiinalaisten täyttämään paikallisbussiin numero 877, joka vei meidät Badalingiin. Badaling on suhteellisen lähellä Pekingiä (70km) ja sinne yhteydet ovat hyvät. Badalingin osuus muurista onkin suosituin muurin osuus turisteille ja no se on päiväretkikohteena helppo. Jos haluat lukea vähän toisenlaisesta Kiinan muuri-seikkailusta, niin kannattaa tsekata Ikilomailijoiden postaus.

Badalingissa bussi toi meidät pieneen turistirysään, jossa on ruoka- ja turistikojuja sekä lipputoimisto. Muurille pääsy maksaa kesäaikaan 45 yuania. Ruuhka lähtöpisteessä oli klo 9 aikaan aamulla jo melkoinen. Suurin osa turisteista ei kuitenkaan kävele koko matkaa muurilla. Monet näyttivät kävelevän vain parin vartijatornin mittaisen pätkän ja palasivat sitten köysiradalla alas. Olin täysin ihmeissäni kiinalaisten turistien varusteista. Oli jalassa släpäreitä, korkokenkiä, minihameita ja muita muurille sopivia varusteita.

Aurinkovarjojen meressä oli alkuun vähän ahdistavaa kävellä, sillä jono mateli eteenpäin. Ruuhkaisan alun jälkeen saimme kuitenkin kävellä rauhassa ja muurilla oli mukavan väljää. Badalingissa muurilla kävely on suhteellisen helppoa, sillä portaat eivät ole niin syvät kuin muualla. Suosittelen kuitenkin ottamaan hyvät kengät jalkaan ja paljon vettä mukaan etenkin kesäaikaan.

Badalingin osio muurista on 7,5 kilometriä pitkä ja siellä on 43 vartijatornia. Kuitenkin vain 3,75km ja 19 vartijatornia on auki yleisölle. Luulisi, että tuon matkan kävelisi ihan suhteellisen nopeasti. Teoriassa kyllä, mutta käytännössä ei. Kun alun ruuhkat oli nähty, oli aika pysähtyä taivastelemaan maisemia. Vähimmäisaika muurille on vähintään kaksi tuntia. Meillä vierähti aikaa nelisen tuntia, sillä meillä ei ollut mihinkään kiire. Niitä maisemia olisi voinut katsella koko päivän.

Kiinan muuri oli itselleni paikka, joka oli juuri sellainen kuin olin kuvitellut. Mykistävä, ihmeellinen, älytön. Paikassa ei voinut olla ajattelematta, että tämä järjettömän pituinen muuri on oikeasti ihmisen tekemä. Ennen yleisen käsityksen mukaan muurin pituus olisi ollut n. 9000km, mutta vuonna 2012 tehdyn (5 vuotta kestäneen) tarkistusmittauksen mukaan muurin pituus olisi 21 000 kilometriä. 

Kiinan muuri on yksi maailman ihmeistä. Itselleni se oli todellakin ihmeellinen paikka. Harvassa ovat lopulta ne reissupäivät, jotka muistan aamusta iltaan hyvin elävästi. Päivä Kiinan muurilla oli yksi tällaisista päivistä.

Miten päästä Badalingiin?

Deshengmenin bussiasemalta bussi 877 (12RMB)
Bussit Pekingistä: 6.00 – 12.30
Bussit Badalingista: viimeinen bussi lähtee klo17
Kesto: n. 1h
Huom! Kyseessä on paikallisbussi (me olimme meidän bussissa ainoat ulkomaalaiset, joten varaudu siihen, että englantia ei puhuta)
Tarkemmat vinkit löydät täältä.

Ota hyvät kengät ja vettä mukaan. Alueella on ravintoloita ja kauppa, josta saa evästä. Hinnat ovat Kiinan hintatasossa korkeat.