Se ainoa oikea Terrakotta-armeija

Terrakotta-armeija. Ehkä yksi älyttömin asia, jonka olen elämäni aikana nähnyt ja kuullut. Ja silti jotain niin siistiä. 8000 savisotilasta ja satoja hevosia on tehty vartioimaan Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa. Vain Kiinassa. Terrakotta-armeijaa on päässyt ihastelemaan monissa näyttelyissä maailmalla ja olipa Terrakotta-armeija Suomessakin (Vapriikissa, Tampereella) vähän aikaa sitten. Kävin itse ihastelemassa noita sotilaspatsaita paikan päällä 2 vuotta sitten. En oikein osannut odottaa, mitään elämää mullistavaa, sillä olin suhtautunut koko tarinaan hyvin skeptisesti. Olin kuitenkin halukas näkemään tämän mullistavan arkeologisen löydöksen.

DSC_0602.JPG

Näin jälkeenpäin muistelen hyvin huvittuneesti sitä päivää, kun nappasimme bussin Xi'anin rautatieasemalta ja lähdimme avoimin mielin ihastelemaan tätä "must see"-kohdetta. 35 kilometrin päässä meitä odotti useita bussilastillisia turisteja. Pääsylippu museoalueelle maksoi 150juania eli noin 17 euroa. Se oli meidän mielestä aika kallis. Huomasimme heti olevamme Kiinan muurin kaltaisessa turistirysässä, jossa hinnat olivat pilvissä ja porukkaa riitti ärtymiseen asti.

Terrakotta-armeija on löydetty kolmelta erilliseltä alueelta. Museoalueella nämä armeijat löytävät kolmesta eri hallista. Isoin halli on..iso. Siellä loppui sanat. Sitä ihan oikeasti mietti, kuka nuo kaikki savipatsaat on oikein vääntänyt. Kaksi muuta olivat vähän pienempiä, mutta yhtä vaikuttavia.

DSC_0608.JPG
DSC_0620.JPG
DSC_0613.JPG
DSC_0618.JPG

Alueella oli paljon matkamuistomyymälöitä, historiaa avaavia museoita ja näyttelyitä. Jos olisi halunnut perehtyä asiaan kunnolla, niin siellä olisi varmasti saanut menemään aikaa koko päivän. Oli todella mielenkiintoista lukea, miten keisari oli aikoinaan laittanut urakan alulle. Toinen ihan uskomaton taustatieto oli, kuinka iso määrä ihmisiä on ollut tekemässä ensinnäkin itse savipatsaita aikoinaan ja toiseksi tekemässä kaivauksia ja puhdistustyötä viime vuosikymmeninä. Pääasiassa, keskityimme kuitenkin ihmettelemään isoissa halleissa noita aitoja savipatsaita ja niiden ratsuja. Ja ne hevoset oli kaikista hienoimpia!

DSCN5882.JPG
DSCN5883.JPG
DSCN5880.JPG
DSC_0603.JPG

Jos pitäisi suositella Terrakotta-armeijan näkemistä livenä niin sanoisin juu ja ei. Itse en mene sinne toista kertaa, koska en oikein tykännyt paikasta enkä tiedä onko tämä kohde nyt niin "must see". Olen kuitenkin iloinen, että näin ne aidot ja oikeat livenä. Kyllähän nuo savipatsaat ovat näkemisen arvoisia. Sitä ei vain pienen naisen päähän mahdu, että joku on ihan oikeasti tehnyt nuo? Ne eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan keisari on aikoinaan pistänyt satojatuhansia ihmisiä tekemään niitä.

Pienenä vinkkinä: Heinäkuu ei ole paras kuukausi vierailla tuolla kiinalaisten lomakauden vuoksi.

Meidän päivän hauskimmat hetket olivat, kun pienet kiinalaispojat yrittävät lausua nimiämme ja puhua Suomea. Ja lisäksi erään saksalaisen herrasmiehen kaatuminen aiheutti hyvin huvittavalla tavalla saa meidät tänäkin päivänä hymyilemään. Pienistä on ne reissaajien ilot tehty! ;)