Sen kuuman päivän minä muistan

Kun kylmä viima puhaltaa vasten kasvoja kevättalvella, alan muistelemaan hetkiä, jolloin on ollut tosi kuuma. Niin kuuma, että mieleen pulpahtavat muistot tuovat melkein hien pintaan. Mieleeni muistuu heti yksi päivä.

Se päivä, jolloin teimme päiväretken Shanghaista Suzhouhun.

Shanghaissa päivä ei tuntunut niin tukahduttavan kuumalta. Luotijuna vei meidät 300km/h vauhdilla hetkessä Suzhoun kaupunkiin, jota myös Kiinan Venetsiaksi kutsutaan.

Heti ulkona kuumuus takertuu kehoon kiinni ja länsimaalainen turisti alkaa hikoilla kuin pieni possu. Vesipulloja tuhotaan päivän aikana yksi jos toinenkin.

Kuumuudesta huolimatta kävelemme päivän aikana ympäri kaupunkia ihmetellen kanaaleja, upeita temppeleitä ja paikallismarkkinoilla myytäviä käärmeitä.

Suzhousta teen ostoksen, joka nyt on äitini seinällä. Ostan ison viuhkan, jotta voin edes vähän tuulettaa hikisiä kasvojani. Apu viuhkasta on enemmän henkinen kuin fyysinen.

Jossain kohtaa päivää näemme ensimmäisen lämpömittarin. Sen lukemat +43’c ovat totta. Tunnen jokaisen asteen ihollani. En kovin usein matkoilla kiukuttele, mutta tuolloin kuumuus saa silloisen neidin murisemaan. Seuralaisellani on hauskaa. Ensin matkustamme 15h ja 14h junamatkat seisomapaikoilla, kierrämme 40 kilometrin päivälenkin Pekingissä ja joudun laajentamaan makunystyröitäni liharuokiin. Näistä kaikista selviän kunnialla, mutta sitten iskee hiki. Ja se hiki saa minut kiukkuiseksi. Yhteisen reissumme ainoa vastoinkäyminen onkin kirjaimellisesti tuskahiki, jolle nauramme jo seuraavana päivänä.

Onneksi Suzhoussa on kauniita puutarhoja, jonne aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Vietämme päivästä useamman hetken ihastellen noiden kiinalaisten puutarhojen harkittuja yksityiskohtia. En haluaisi palata täältä Shanghain sykkeeseen. Nuo puutarhat ovat vain niin vaikuttavia kaikessa hiljaisuudessaan.

Kun päivä alkaa kääntyä kohti iltaa, alkaa kuumuuskin helpottamaan. Toisella meistä kuumuus kurnauttaa vatsan sekaisin. Olemme onnellisia päivän upeasta retkestä, mutta Shanghaihin palatessa joudumme sulkeutumaan illaksi ikkunattomaan hotellihuoneeseen toipumaan. Kuumuus on vienyt meistä molemmista mehut.

Suzhou sijaitsee reilun 100 kilometrin päässä Shanghaista. Luotijuna vie perille reilussa 20 minuutissa. Päiväretkikohteeksi Suzhou vallan mainio ja puutarhoista suositeltavia nähtävyyksiä ovat muun muassa Humble Administrator's Garden, Garden to Linger in ja The Garden of the Master of the Nets. Suzhoussa voit vetää myös kunnon temppelitourin.

Lisää matkatarinoitani Kiinasta löydät Kiina-kategorian alta.