Chongqing - mitä tehdä parissa päivässä?

Chongqing. Tuo Sichuanin maakunnassa sijaitseva suurkaupunki. Maailmansodassa kovia kokenut kaupunki. Hot potin pääkaupunki. Sumun ja saasteen ympäröimä vuoristokaupunki. Tunnettu kolmen yrjön risteilyistä, Jangtse-joesta ja siitä, että mm. Finnair lentää sinne suorilla reittilennoilla. Mutta mikä mesta tämä ihan oikeasti on? Päätimme ottaa siitä selvää.

Kiina ja Sichuanin maakunta ei tullut heti ekana mieleen, kun mietimme joululomakohteita. Pitkän pohdinnan jälkeen kuoppasimme idean viettää helppo löhöloma jossain aurinkoisessa kohteessa. Myös Euroopan kohteet suljettiin pois vaihtoehdoista. Tiesimme, että Finnair lentää Chongqingiin ja sinne oli edukkaita lentoja joulun jälkeen. Katsoimme lentoja ja ei siinä pitkin nokka tuhissut, kun lennot oli jo ostettu. Kiinaan. Jee!

Chongqing ei sanonut itselleni mitään. Tiesin sen olevan Kiinan yksi suurimmista kaupungeista, mutta siinä se. 32 miljoonaa asukasta tekeekin siitä yhden maailman suurimmista kaupungeista. Koska Kiina on aina Kiina eikä maata ole tarkoitettu helpon matkailun ystävälle, en osannut oikein odottaa mitään matkalta. Ja sehän se juttu oikeastaan olikin. Kiinassa matkustaminen on jo seikkailu itsessään, sillä kukaan ei oikein puhu englantia eikä me (vieläkään) kiinaa. Kaikki on enemmän tai vähemmän säätämisen lopputulosta.

2014-12-28%2B04.22.53%2B1_1.jpg

Etukäteen mietin, miten paljon siellä ilmassa on saasteita. Ja pakko myöntää, että kaupungin saasteisuus ja sumuisuus oli vailla vertaansa. Kaupungista ei tullut oikein mitään kokonaiskuvaa sumuisen ilman vuoksi. Jangtse-joen toiselle puolelle oli lähes mahdotonta nähdä. Pieni järkytys se saateinen ja kostea ilma oli. Sää joulukuun lopussa oli n. 5-15'c. Päivällä lämmintä, mutta illalla hyvin kosteaa ja kylmää.

IMG_20150103_171812.jpg
2014-12-28%2B04.22.44%2B1.jpg

Hyppäsimme kuitenkin avoimin ja innokkain mielin lentokoneeseen ja lensimme Chongqingiin sinivalkoisin siivin. Lentomme lähti illalla klo 17.45 ja perillä olimme siinä puoli 9 pintaan pienen myöhästymisen vuoksi. Olimme molemmat todella väsyneitä, koska koneessa ei uni tullut ja jet lag iski kamalalla vauhdilla päälle.

Chongqingin kansainvälinen terminaali on

todella

pieni. Ihmetys oli suuri, miten näin ison kaupungin lentokenttä voi olla niin pieni, mutta totuus selvisi pian. Kotimaan terminaali sijaitsee pienen kävelymatkan päässä kv-terminaalista ja se oli sitten iso. Bussilla pääsee terminaalista toiseen, jos ei jaksa kävellä laukkujen kanssa. Kotimaan puolelta löysimme toimivan pankkiautomaatin. Muutama edellinen syljeskeli meidän kortit aika äkkiä pois masinaasta. Kotimaan puolelta menee myös metro keskustaan. Taksilla matkustaminen on Chongqingissa halpaa, mutta metrolla matkustaminen vielä puolet halvempaa. Otimme metrolinja 3:n (Jiangbei airport) Lianglikoulle, joka sijaitsee keskustassa. Matka kesti noin 40min. Sieltä vaihdoimme 1-linjalle, joka vei meidät parissa minuutissa Xiaoshizin metroasemalle, joka on Chongqingin keskustan "ankan nokan" ihan päässä. Metrolla liikkuminen Chongqingissa on erittäin iisiä, joten taksilla ei tarvitse suhailla paikaista toiseen.

Ensivaikutelma kaupungista oli hämmentävä. Tajusin heti, että nyt tosiaan ollaan Kiinassa. Mutta itse kaupunki? No sumuinen ja saasteinen sekamelska se oli. Yksi asia oli myös hyvin selvä. Kaupungissa rakennetaan ihan VALTAVASTI. Tietöitä ja rakennustöitä oli joka puolella ja siihen rakentamiseen ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Melkoisia kerrostalokomplekseja tuli nähtyä. Vanhaa purettiin uuden tieltä pois. Hökkeleiden tilalle nousee korkeita taloja. Viiden vuoden päästä paikkaa ei varmasti tunnista edes samaksi.

Kaupungin korkeuserot ovat valtavat. Metrokin menee suuren osan matkaa monorailina eli kulkee kaupungin yllä. Chongqingia ei turhaan kutsuta vuoristokaupungiksi, sillä oli ihan uskomatonta nähdä kuinka monessa eri tasossa kaupunki on. En ole ikinä nähnyt mitään vastaavaa.

Kun nousimme metrosta keskustassa edessä oli tutunlainen kiinalaiskaupunki. Kovin kiireistä, tööttäyksiä, piippauksia, autoja ja ihmisiä joka puolella. Kukaan ei kiinnittänyt meihin erityistä huomiota, mikä oli kivaa. Yleensä Kiinassa tuijotetaan länsimaalaisia ja itse koen sen aika kiusallisena. Koko reissulla ei kuitenkaan meitä tuijoteltu.

Jet lag vei meiltä ensimmäisen päivänä täysin voimat ja myös seuraavana päivänä, mutta reippaasti silti kolusimme muutamassa päivässä Chongqingin kohteita. Tässä joitain käymisen arvoisia kohteita ja asioita, joita kannattaa kaupungissa tehdä:

Hongya Cave:

Kummallinen ravintolakompleksi monessa kerroksessa. Ravintoloita löytyy joka makuun. Samoin ruoka- ja maustekauppoja, merirosvotunneli, hotelli, baareja ja vaikka mitä. Paikallinen viihdekeskus. Illalla todella komea. Hinnat ravintoloissa ja kaupoissa vähän kalliimmat kuin muualla.

DSC_0028.JPG
DSC_0047.JPG
20141227_195914.jpg
2014-12-27%2B10.55.16%2B1.jpg
2014-12-27%2B10.54.39%2B1.jpg
IMG-20141229-WA0046.jpg

18 steps:

Hiukan vaikeahko löytää. Puistomainen alue, jonka lähellä on tunneli, johon kuoli useita ihmisiä toisen maailmansodan aikana. Portaa vievät Liberation monumentin korkeudelta alas slummeihin. Monissa opaskirjoissa sanotaan, että tämä kannattaa ehdottomasti nähdä. En tosin tiedä, mitä näkemistä täällä oikein oli. Puisto, joka on kuudessa kerroksessa. Tunnelia ei päässyt katsomaan.

Cable car Jangtse-joen yli

Tämä on must-do. Ota cable car joen yli. Hinta on 10RMB/suunta. Antaa hienon kuvan siitä, millainen kaupunki on kokonaisuudessa. Cable car oli tupaten täynnä ja en voinut olla ajattelematta, mitä jos köysi katkeaa ja tiputaan Jangtseen. Niin ei käynyt, mutta aika hurja matka se oli. Toispuol jokkee löytyi peruskiinalaista elämää ja hyviä ravintoloita sekä erittäin iso tietyömaa (monessa kerroksessa, totta kai). Joen varressa oli mukava rantabulevardi. Takaisin keskustaan pääsee metrolla tai kävellen sillan yli. Suosittelen kävelyä sillan yli.

DSC_0070.JPG
DSC_0073.JPG
20141228_135503_1_1.jpg
IMG-20141229-WA0045.jpg

Chaotinmen 

Mukava ihmisten hengailualue löytyi ihan keskustan päästä. Jangtse-joen risteilyt lähtevät täältä. Alueella oli paljon ihmisiä hengailemassa, syömässä ja nautiskelemassa. Kannattaa ostaa kadulta ruokaa ja tulla syömään tänne. Chaotinmenin alueella oli myös "Chaotinmen market", joka tarkoitti sitä, että kadut olivat täynnä myyjiä ja ihmisiä myymässä ihan kaikkea mahdollista. Järkyttävä härdelli.

IMG-20141229-WA0049.jpg
DSC_0085.JPG
DSC_0090.JPG
DSC_0095.JPG

People's Liberation monument ja keskusta

Kaupungin keskusta on aika uusi. Alueella rakennetaan kovaa vauhtia ja isoja monttuja löytyy sieltä täältä. Keskustassa on kaikkien luksusmerkkien kaupat ja mahdollisuus shoppailla, jos niin haluaa. Hintataso on korkea tai sama kuin Euroopassa. Emme shoppailleet, joten en osaa sanoa vaatteiden hintatasosta sen enempää. Itse liberation monument oli ihan hieno maamerkki.

IMG-20141229-WA0041.jpg
DSC_0003.JPG

Three George's museum

Kolmen ykän museo on ilmainen ja käymisen arvoinen. Paljon tietoa kolmesta yrjöstä, Chongqingin kehityksestä, sodasta ja luonnosta.

DSC_0266.JPG

Great Hall of the People

Sijaitsee vastapäätä kolmen ykän museota. Väliin jäi "puisto", jossa oli paljon perheitä viettämässä vapaa-aikaa. Se puisto oli mukava paikka ihastella lasten villiä menoa. Seesteinen paikka. Itse Great Hallissa ei käyty sisällä. Rakennus itsessään on todella suuri ja sillä nimensä mukaisesti iso halli.

CYMERA_20150103_195126_1.jpg

Hot pot

Niin kuin aiemmassa postauksessa hehkutin, niin Chongqingia ei turhaan sanota hot potin pääkaupungiksi. Hot pot-ravintoloita löytyy joka kulmalta. Mene siis ja koe jotain ainutlaatuista! Nams!

IMG_20150102_235906.jpg

Ciqikou

Metrolinja 1:llä pääsee suoraan Ciqikoun vanhaan kaupunkiin. Pieniä sokkeloisia katuja, jotka ovat täynnä ruokapaikkoja ja kauppoja. Tunnelmallinen illalla. Kannattaa kävellä päästä päähän ja maistella matkalla paikallisia katuruokia. Itse koin täällä parikin ruokaelämystä (niin kuin kuvan ilmeestä voi päätellä). Alueelta löytyy myös temppeli, joka on rakennettu 1500-luvulla.

DSC_0098.JPG

Guanyinqiao

Keskustasta 20min päässä sijaitseva business- ja shoppailualue, joka oli erilainen ja länsimaalaisempi kuin keskusta. Paljon shoppailupaikkoja, leffateatteri ja ravintoloita. Meidän viimeisen yön majapaikka Doubletree oli täällä ja jäi vähän kaivelemaan, kun ei ehditty nähdä aluetta sen enempää. Hyvä sijainti ajatellen pohjoista rautatieasemaa, josta lähtee junat mm. Chengduhun.

Suosittelisinko Chongqingia? Sanoisin, että kyllä. Kaupunki ei ole kaunis, mutta se on kiinnostava. Chongqing varmasti aiheuttaa ristiriitaisia tunnelmia. Itse kyllä pidin kaupungista ja sen ihmeellisyyksistä. Kaikessa karuudessaan tässä kaupungissa oli jotain, mistä sain tosi hyvät fiilikset. Pari päivää kaupungissa menikin ihan hujauksessa. Kaupunkiin saa muuten 72h transitviisumin, joten kaupunkia voi hyödyntää lyhyenä stopoverina matkatessaan esim. Vietnamiin tai Laosiin jne.

Niin ja mainitsinko, että tähän kaupunkiin kannattaa matkustaa ruuan takia ;) Yuanin kurssi on tosin vähän heikko.