Askelia Xi'anin kauniilla kaupunginmuurilla

Kiinan entinen keisarillinen pääkaupunki Xi'an tarjoaa mystistä ja maagista kiinalaista tunnelmaa matkaajalle.  Yksi tähän asti lempikaupungeistani Kiinassa on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Me vietimme kaupungissa päivän ja ihastuimme erityisesti yhteen asiaan kaupungissa. Xi'anin keskustaa ympäröi kaupunginmuuri, joka on aikoinaan rakennettu suojaamaan kaupunkia. Se on yksi maailman isoimpia puolustussysteemejä, joka on säilynyt hämmästyttävän hyvin vuosien aikana. Muuri on 12 metriä korkea ja 12-14 metriä, joten muurin päällä pystyy helposti kävelemään ja pyöräilemään. Ja muuri on jopa 14 kilometriä pitkä, joten kyseessä ei ole mikään pikkumuuri. Muurin päältä saa hyvän kuvan kaupungista, niin muurien sisäpuolelta kuin ulkopuolelta.

Muurilla on 18 kaupungin porttia, joista osa on vain auki vierailijoille. Pientä pääsymaksua (muistaakseni n. 50 RMB) vastaan kannattaakin mennä kävelemään muurin päälle. Erityisesti suosittelen vierailua ilta-aikaan, sillä juuri silloin ne muurin valot ja tunnelma on jotain niin...mystisen kaunista. Vieraillessamme kaupungin muurilla, muurin edustalla oli menossa jotkin katujuhlat, jotka aiheuttivat jonkin verran meteliä. Mutta muurille mennessä sitä hälinää ei enää kuulunut. Tuntui, ettei muurin päälle päässyt mikään ääni kunnolla. Siellä saattoi vain hiljaa seurata, mitä kaduilla tapahtuu. Kaupunginmuurilla käynti oli ikinmuistoinen vierailu, sillä jälleen kerran mietin, mitä kiinalaiset ovatkaan saaneet aikaan. Ja vielä jotain niin kaunista! Kiinassa hämmästyy ja häikäistyy joka kerta, joka paikassa!

DSC_0523.JPG
DSC_0528.JPG
DSC_0533.JPG
DSC_0538.JPG
DSC_0545.JPG
DSC_0554.JPG
DSC_0573.JPG
DSC_0575.JPG
DSC_0580.JPG
DSC_0582.JPG
DSC_0583.JPG

Näitä kuvia katsellessa ja meidän Xi'anin matkaa muistellessa tarve päästä Kiinaan takaisin kasvaa ja kasvaa ja kasvaa... ja kasvaa! Se maa on niin uskomattoman kaunis ja täynnä mitä hienoimpia paikkoja. Tykkään mystisistä ja maagisista hetkistä ja lähes kaikki parhaimmat muistoni tuollaisista hetkistä palautuvat Kiinaan. Xi'anin reissuun kannattaa yhdistää vierailu Terrakotta-museossa.