Turistina Wienissä - 6 vinkkiä nähtävyyksiin

Arkkitehtuuria rakastaville Wien on unelmakohde. Päivä jos toinenkin menee helposti komeita rakennuksia ihastellen. Wien on helppo kaupunki ottaa haltuun jalkaisin ja jos jalkoja alkaa väsyttää, voi aina pitää kahvin ja kakun mittaisen tauon jossain ihanassa kahvilassa ja kerätä näin energiaa seuraavia tallattavia kadunpätkiä varten. Wienin keskustassa ja vanhankaupungin alueella on paljon mielenkiintoisia kohteita, mutta kun ne on tsekattu, kannattaa lähteä vähän kauemmaksi ihastelemaan kaupunkia (tai vaikkapa juosta puolimaraton keväällä ja nähdä vielä enemmän kaupunkia). Schönbrunnin linnalle monet suuntaavat, mutta itse suosittelisin vaihtoehtona upeaa Belveden linnaa. Harmikseni omat kuvat Belvederestä ovat bittiavaruudessa.

Tässä muutamia kohteita / kohderyppäitä, joita ei kannata jättä väliin Wienin reissulla.

1. Museumsquartier ja Raatihuone

Nimensä mukaisesti tämä museokeskittymä sijaitsee aivan Wienin keskustassa. Sateisena päivänä alueen museoissa saa varmasti kulutettua koko päivän.Ostoskatu Mariahilfe Strassen päässä on Museumsquartierin U-bahn pysäkki, josta on lyhyt matka tänne. Museoita on moneen makuun. Komeat rakennukset, kuten Wienin taidehistoriallinen museo ja luonnonhistorian museo ihastuttavat jo ulkoapäin.

DSC_2945.JPG
DSC_2948.JPG
DSC_3034.jpg

Jos haluaa keskittyä vain rakennusten ihasteluun ulkoapäin, niin Museumsquartierilta kannattaa jatkaa Burgringille ja sieltä Rathausplatzille. Näin näet komean Wienin parlamenttitalon ja raatihuoneen ja raatihuoneen puiston, jonka alueella järjestetään muun muassa joulumarkkinat joulun alla. Wienin parlamenttirakennus on melkoinen pytinki. 

2. Hofburgin palatsialue ja Itävallan kansalliskirjasto

Wienin Innere Stadtin yksi kauneimmista puistoista on ehdottomasti Volksgarten. Keväällä puiston kukkaluisto pääsee ihastuttamaan oikein kunnolla. Täällä voi kävelen lomassa lepuuttaa jalkojaan ennen kuin jatkaa matkaa upealle Hofburgin palatsialueelle. Hofburgin alue on täynnä tarinoita, yksityiskohtia ja alueen huolelliseen läpikäyntiin kannattaa varata aikaa. Hofburgin palatsialueelta pääsee kätevästi ihastelemaan Itävallan kansalliskirjastoa, joka on yksi Euroopan vanhimmista kirjastoista. Sen sisältä löytyy jokaisen kirjastoja rakastavan sielunmaisema. Jos jokin paikka, niin tämä kannattaa merkata isolla ylös matkailukirjaan. Älä jätä väliin, vaikka et lukutoukka olisikaan. Kuvia kirjaston sisältä kannattaa käydä kurkkaamassa täältä.

DSC_2937.jpg
IMG-20170423-WA0018.jpg

3. Stephansdom ja Graben

Wienin vanhan kaupungin alueella on paljon kauniitä pieniä katuja ja yksityiskohtia. Aika keskellä vanhankaupungin aluetta sijaitsee erittäin komea kirkko, Stephansdom, joka edustaa goottilaistyyliä. Kirkkoon on vapaa pääsy. Kannattaa käydä katsomassa sisältäkin, on nimittäin komea kirkko. Jos suuntaat tänne U-bahnilla, jää Stephansplatzilla pois. 

DSC_3042.JPG

Kirkon ihastelun jälkeen kannattaa jäädä viettämään alueelle pidempi tovi. Grabenin kävelykadulla on useita kauppoja ja sen poikkikaduilla ihastuttavia kahviloita. Yhdeksi kahvilaetapiksi suosittelen Cafe Hawelkaa, jonka lämpimässä ilmapiirissä maistuu varmasti Apfelstrudel ja kupponen kuumaa.

4. Praterin huvipuisto

Praterin puistoalueen tunnetuin nähtävyys on Praterin huvipuisto. Huvipuiston vanha maailmanpyörä, Riesenrad on yksi alueen kuvatuimmista kohteista. Maailmapyörä rakennettiin vuosina 1896-1897, joten on sillä jo ikääkin. Ajelu vanhan maailmapyörän kyydissä maksaa aikuiselta 10€. Praterin huvipuistossa riittää karuselleja ja härveleitä kaikenikäisille. Kohde on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Keväällä oli sen verran hyytävä ilma, ettei huvipuistossa ollut tungosta, mutta voin vain kuvitella kuinka paljon siellä on väkeä keskikesällä.

DSC_2922.jpg
DSC_2916.jpg

Kun laitteissa juokseminen alkaa uuvuttaa, kannattaa mennä pikinikille Praterin puistoon, joka on iso. Puolimaratonin ensimmäiset kilometrit juostiin Praterin puistossa ja vasta tuolloin minulle avautui kuinka laajalle alueelle se ulottuu. Ihan mielettömän kiva puisto. Kannattaa mennä kesällä piknikille.

5. Naschmarkt

Naschmarktista kirjoittelinkin jo aikaisemmin. Naschmarkt on paikka nautiskelijoille, jotka haluavat nauttia ruoasta ja juomasta ihmisvilinässä. Nykyisessä muodossa markkinat ovat olleet auki vuodesta 1913. Erityisesti lauantaisin markkinat täyttävät paikallisista herkuttelijoista, jolloin kapeat kojujen väliset käytävät ovat täynnä ihmisiä. Täältä löytää naposteltavaa moneen makuun. Vaikka oma vatsa ei vielä kurnisi, niin kannattaa ehdottomasti käydä fiilistelemässä paikan tunnelmaa. Pystybaarissa voi kavereiden kanssa nauttia yhden lasillisen paikallista viiniä ennen kuin matka jatkuu.

DSC_3004.jpg

Naschmarktille pääset kätevästi kävelemällä esimerkiksi Karlsplatzin U-Bahn-asemalta.

6. Belvederen linna

Jos Schönbrunn on jo nähty tai etsit vaihtoehtoa Schönnbrunnin palatsille, niin ota suunnaksi Belvederen linna. Linna-alue muodostuu kahdesta linnasta, ala- ja ylälinnasta. Voit tutkailla linnoja sisältä, jolloin näet upeita huoneita ja vaihtuvia taidenäyttelyitä. Linnan ulkopuolella sijaitseva puutarha on myös itsessään jo nähtävyys.

Lähde: Pixabay

Lähde: Pixabay

Belvederen linnat edustavat barokkityyliä. Se rakennettiin 1716- 1723 ja sen tarkoitus oli olla kesäpalatsi Prinssi Eugenille. Eugenin kuoltua keisarinna Maria Teresia osti palatsin itselleen. Hän myös nimesi paikan Belvederiksi. Ylä-Belvederessä kirjoitettiin muuten Itävallan itsenäistymissopimus vuonna 1955.

Sanoisin, että Belvederen alue on yhtä komea kuin Schönbrunnin. Linnalle päässet muun muassa Tram D:llä, pysäkki "Schloss Belvedere" tai S-Bahnilla, asema "Quartier Belvedere".