Kahviloistaan se Wien tunnetaan

Jos jokin keskieurooppalainen kaupunki on tarkoitettu kahviloissa notkumiseen ja kahvin nauttimiseen, niin Wien. Ihania ja erilaisia kahviloita löytyy kaupungista pilvin pimein. Wienissä tehtäviin juttuihin kuuluu ehdottomasti tunnelmalliset kahvilat. Ja kukapa voisi vastustaa niissä tarjoiltavia herkkuja. Sacherkakku on jo itsessään tämän kaupungin nähtävyys. Onhan Wien sacherkakun kotikaupunki.

Kahvi ja se asiakaspalvelu

Kahvin hinta Wienissä on Helsingin hintatasoakin kalliimpi. Kupillinen maksaa helposti 4 - 5€ eikä puhuta mistään XL-kokoisesta kahvista. Wienissä kahvinjuonti ja kahvilat ovat kuitenkin elämys, joka kannattaa kokea. Suosituimpiin kahviloihin erityisesti vanhankaupungin alueella tunkua on jonoksi asti. 

Usea turisti haksahtaa tilaamaan täällä cappucinoa ihmetellen, miksi tarjoilija tuhahtaa hänelle. Cappucinoa vastaava kahvi on Itävallassa Melange, jota juodaan eniten wieniläisissä kahviloissa. Jos haluat mustaa kahvia, tilaa Verlängeter. Milchkaffee on taas meille tutumpi Cafe Latte. Jos haluat juoda kahvisi kermavaahdon kanssa, kannattaa tilata Franziskaner (ei siis vehnäbisse, mikä tästä itselle tuli mieleen). Brauner on tunnetummin espresso. 

Mitä tulee itse asiakaspalveluun, niin unohda hyvä asiakaskokemus. En ole kovin moneen ystävälliseen tarjoilijaan Wienissä törmänyt. Älä ihmettele, jos saat ynseää ja ylimielistä palvelua. Erityisesti vanhoissa wieniläiskahviloissa tarjoilijoiden asenne voi olla todella ylimielinen. Se selittyy kahvilakulttuurin pitkällä historialla ja muun muassa sillä, että tarjoilijat olivat ennen parempaa väkeä. Miestarjoilijoita näkee Wienissä paljon, erityisesti vanhoissa kahviloissa. Minireissaajaa kohtaan oltiin useammassa paikassa tylyjä, vaikka lapset olivat tervetulleita kaikkiin kahviloihin.

Kahvilavinkkejä

Huhtikuisella Wienin reissulla ehdimme pistäytymään muutamassa kahvilassa ja niin moneen muuhunkin kahvilaan olisi tehnyt mieli, mutta kaikkea ei vain pitkässä viikonlopussa ehdi. Tässä muutama kiva kahvila muistiin, jos olet menossa Wieniin. 

1. Cafe Central

Osoite: Herrengasse 14

Yksi tunnetuimmista ja kauniimmista kahviloista Wienin vanhankaupungin alueella aina 1800-luvulta lähtien. Kahvilassa huokuu vanhanajan kahvilan tunnelma, josta nauttivat aikanaan kirjailijat ja taiteilijat. Useimmiten kahvilaan saa jonottaa paikkaa. Jono kuitenkin liikkuu nopeasti, joten sitä ei kannata kauhistua. Nykyisin kahvila onkin aika levoton ja turistien kansoittama, mutta silti vierailun arvoinen. Lastenvaunuilla kahvilaan pääsee, mutta portaat vaativat apukädet.

2. Cafe Sacher

Osoite: Philharmoniker Str. 4

Tänne me suuntasimme sachertortun tuoksu nenissä. Alkuperäinen sachertorttu on kahvilan tuotemerkki ja tänne monet haluavat syömään sitä "aitoa sacherkakkua". Kaunis ja pieni kahvila toimii Hotel Sacherin kupeessa. Palvelu oli ystävällista ja hämmästyttävän nopeaa. Sacherkakkupala maksaa 6,9€ ja on tuhti herkkupala, mutta ei varmasti kaupungin paras kakkupala. Makeanhimo talttuu varmasti. Kahvilassa oli suorastaan ylellinen vaipanvaihtopiste, joten pienemmät vieraatkin oli huomioitu. 

3. Cafe Leopold Hawelka

Osoite: Dorotheergasse 6

Ihanan boheemi ja idyllinen kahvila, jossa on kotoisa tunnelma ja lämmin. Poikkea Grabenin ihmisvilinästä tänne rauhoittumaan. Menu löytyy ulko-oven vierestä seinältä, joten kurkkaa jo pöytää odotellessa, mitä haluat. Juuri uunista tullut apfelstrudel maistui täällä ihan mielettömän hyvältä. Todella kiva paikka, suosittelen. Tänne on kiva mennä erityisesti talvella lämmittelemään.

4. Café Griensteidl

Osoite: Michaelerplatz 2

Oikein klassinen ja kaunis kahvila Hofburgin portin vieressä, Michaelerplatzilla. Paikka on suosittu turistien keskuudessa, johon varmasti yhtenä syynä on hyvin keskeinen sijainti. Topfentorte eli rahkakakku maistui täällä herkulliselta. 

5. Phil

Osoite: Gumpendorfer Str. 10

Ihana kirjakauppakahvila ja oma suosikkini. Tänne voi suunnata Mariahilfen shoppailukadulta lepuuttamaan jalkoja. Jos viinihammasta kolottaa, voit vaihtaa kahvin myös lasilliseen grüner veltlineriä.

6. Aida

Osoite: Useita kohteita

Aida on paikallinen kotoisa kahvilaketju, josta saa hyvää kahvia ja herkullisia kakkuja. Kahviloita on kaupungissa kolmisenkymmentä. Kahvi on hiukan halvempaa kuin vanhoissa kahviloissa.

7. Demel

Osoite: Kohlmarkt 14

Todella todella suosittu turistien keskuudessa suussasulavien herkkujensa vuoksi. Tämä on konditoria isolla K:lla. Jos haluat ihastella upeita kuvia Demelistä, käy kurkkaamassa La Vida Locan herkullinen juttu