Parasta Punkaharjulla - 8 vinkkiä

Matkaillessa olen usein törmännyt ajatukseen, että arvostavatkohan paikalliset kauniita kotimaisemia niin paljon kuin matkailijat. Itse vietin juuri puolitoista viikkoa kotimaisemissa Punkaharjulla ja hämmästelin jälleen kerran, kuinka kauniista pitäjästä olenkaan kotoisin. On suorastaan onni päästä nauttimaan niistä maisemista niin usein. Tunnustan kuitenkin, etten ole ennen ehkä arvostanut kotiseutuani niin paljon kuin nykyisin. Se on vaatinut vuosien asumisen muualla ennen kuin on tajunnut Punkaharjun kauneuden. Kotiseuturakkautta ei voi olla tänä päivänä tunnustamatta! Voi niitä maisemia!

Tänä päivänä Punkaharjun kansallismaisema on yksi kauneimmista maisemista, jonka tiedän. Viime viikolla kävin pyöräilemässä Punkaharjun Harjutiellä ja mietiskelin, että nuoruuden kesinä pyöräilin näissä maisemissa joka päivä enkä muuten ihastellut maisemia niin paljon kuin nyt. 

Aiemmin olen jo hehkuttanut Punkaharjua kesän kuumimpana kotimaanmatkailukohteena ja useamman kerran blogini on vienyt Punkaharjun metsiin ja harjumaisemiin.

Punkaharjulla on muutakin kuin upea kansallismaisema. Kesällä harrastusmahdollisuuksia riittää, erityisesti ulkoilmasta nauttiville. Voit meloa, kalastaa, retkeillä, ratsastaa tai pyöräillä.

Tässä minun vinkkini Punkaharjun lomaa varten.

1. Yövy upeassa hotellissa tai maaseudun rauhassa

Saimi Hoyerin luotsaama Hotelli Punkaharju tarjoaa elämyksiä entisessä Valtionhotellissa, joka on kokenut täysuudistuksen. Tämä hotelli on yksi kauneimmista ja sykähdyttävimmistä hotelleista, joissa olen vieraillut (mutta en itse yöpynyt). Tänä kesänä hotellissa on myös mielenkiintoinen valokuvanäyttely, jossa esitellään vanhoja maisemapostikortteja Punkaharjulta.

Jos hotellin sijaan kaipaa maaseudun rauhaan, niin kannattaa hurauttaa kauemmaksi ja suunnata Tynkkylän lomaniemeen Pihlajaveden rannalle. Täällä mieli ja keho lepää. Lomaniemen alue on muuten saimaannorppa-aluetta. Lähempänä Punkaharjun harjumaisemia löytyy hotelli Rantakatti.

2. Inkeritalon vohvelit ja taidenäyttely

Jos pyöräretkeilyn aikana alkaa herkkuhammasta kolottaa, kannattaa suunnata Inkeritalon vohvelikahvilaan, joka palvelee kesäisin. Punkaharjun Kruununpuiston kupeessa sijaitsevasta Inkeritalosta saa päivittäin myös keittolounasta. Kesällä 2017 Inkeritalosta on Pentti Koivikon "Vienon hymyn kotimaa" taidenäyttely. 

3. B&B Hepokatin kotieläinpiha ja maalaiskahvila

B&B Hepokatissa vierailin ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä. En ymmärrä miksi. Paikka on syötävän suloinen. Maalaiskahvilasta saa leivonnaisia ja kotiin voi ostaa muun muassa kananmunia. Perheen pienimmille suosittelen kotieläinpihaa, jossa pääsee ihmettelemään eläinten elämää maalla. Tiketti maksaa 5€.

4. Pyöräily Harjutiellä

MUST DO. Useimmista majapaikoista tai Harjun Portin välinevuokraamosta voi vuokrata pyörän. Harjutiellä ei voi olla pysähtymättä useampaan kertaan. Maisemat ovat niin kauniita. Pyöräretkeen Harjuntietä päästä päähän kannattaa varata ainakin pari kolme tuntia. Yhtenä pysähdyspaikkana mainittakoon nyt ainakin J.L Runebergin kumpu. Tämä on Harjun korkein kohta.

5. Salpalinja

Harjulla sijaitsee vanhan Salpalinjan taisteluhaudat, jotka ovat kunnostettu viime vuosina. Kuikonniemen taisteluhaudat ja korsu kannattaa käydä tsekkaamassa yhtenä välietappina pyöräretkellä. Korsun avaimen saa Harjutien kioskilta. 

6. Pulahda uimaan Mustanniemen rannalla

Ehkäpä yksi parhaimmista, jollei paras ranta Punkaharjulla. Kätevä paikka syödä eväitä, ostaa Harjutien kioskilta jäätelöä ja pulahtaa järveen harjumaisemissa. Mustanniemen rannan ympäristössä on myös kivoja luontopolkuja. 

7. Lähde vesille

Erilaista perspektiiviä maisemien ihasteluun kannattaa käydä hakemassa vesiltä. Harjun Portin välinevuokraamosta saa vuokrattua kajakkeja, pieniä moottoriveneitä tai vaikkapa SUP-lautoja. Melomiseen Punkaharjun maisemat ovat mitä parhaimmat. Reittejä on eri pituisia. Melontakartan löydät täältä.

8. Punkaharjun puulajipuisto

Metsäntutkimuslaitoksen puulajipuisto reitteineen on mitä ihastuttavin kävelykohde. Jos haluan lähteä lenkille, niin usein suuntaan Metlan metsiin kävelemään. Karjalankallion laavulle voi pysähtyä paistamaan makkaraa. Yhden reittiehdotuksen kävelylle löydät täältä.

Olen kyllä tosi onnellinen, että kotiseutuni on näin kaunis. Punkaharju äänestettiin tänä vuonna vuoden retkikohteeksi, joten menkäähän käymään siellä :) Ihastutte varmasti!