Punkaharju - Kesän kuumin ja kaunein kotimaanmatkailukohde

Punkaharju on yksi Suomen kansallismaisemista. Punkaharju on nykyisin Savonlinnaan kuuluva pieni paikkakunta, jossa on n. 3700 asukasta. Punkaharju tunnetaan parhaiten kauniista harjumaisemastaan. Punkaharju on kesäkunta, joka vetää kesäisin suuret määrät matkailijoita nauttimaan kauniista maisemista. Eikä mikään ihme! Onhan se Suomen kaunein paikka. Olen kuullut myös sanottavan, että "Et ole käynyt Suomessa, jollet ole käynyt Punkaharjulla."

Matkailu Punkaharjulla alkoi jo 1800- luvulla, kun Keisari Nikolai rakennutti metsänvartijan talon, josta tuli lopulta ensimmäinen matkailuhotelli Suomessa. Harjualueen läpi pääsee autoilemaan ja matkan varrella on useita mahdollisuuksia pysähtyä napsimaan kauniita kuvia. Harjualueella voi pysähtyä Mustaniemen kiskalle nauttimaan jäätelöä tai kahvia. Mustanniemen ranta on myös suosittu uimaranta. Harjuntien tunnetuin kohta on Runebergin kumpu, joka on pystytetty kansallisrunoilijan muistoksi. Harjualueen kupeessa sijaitsee entiseltä nimeltään kutsuttu Takaharjun parantola (avattu 1903), nykyinen Kruunupuiston kuntoutuskeskus.

Punkaharju on tunnettu myös kauneudensa lisäksi taidekeskus Retretistä (joka valitettavasti meni kiinni toissakesänä), Kesämaasta ja metsämuseo Lustosta. Kesämaan ja Retretin kupeessa sijaitsee Punkaharjun lomakeskus, joka on oiva paikka majoittumiseen valtionhotellin lisäksi. Matkailukeskus Harjun Portti tarjoaa monenlaisia aktiviteettipalveluja, joista mainitakseni retkiluistelu ja melonta on ihan parasta. Tämä Punkaharjun matkailupuoli on itselleni hyvin tuttua kesätöiden kautta. Olenhan ollut kesätöissä yllä maituista paikoista melkein jokaisessa ja yhden kesän matkailuneuvojanakin.

Punkaharjulle pääsee junalla (Parikkalan ja Savonlinnan välillä kulkee kiskobussi alias Kibu). Jos suunnittelet matkaa Savonlinnan Oopperajuhlille ensi kesänä niin suosittelen lämpimästi tekemään stopin Punkaharjulla ennen oopperahulinoita.

Mitä suosittelen tekemään? En mitenkään laittanut näitä tärkeysjärjestykseen:

1. Vuokraa mökki järvenrannasta (myös useita majoituspaikkoja mainitsin yllä)

2. Tutustu pyöräillen tai meloen harjumaisemaan

3. Kiipeä portaat Punkaharjun vesitorniin ja ihastele upeaa maisemaa

4. Talvella vuokraa retkiluistimet Harjun Portilta ja porhalla jäitä pitkin

5. Retkeile puulajipuiston retkeilyreiteillä (reitin varrella on laavu, joten eväät mukaan!)

6. Vieraile metsämuseo Lustossa ja käy pussailemassa pususillalla

7. SYÖ PURUVEDEN MUIKKUJA (tärkein!)

8. Mene itse kalalle

Luonto, metsä, järvi ja puhtaus. Ne ovat aina olleet itselleni todella tärkeitä asioita. Koska olen kasvanut noissa kauniissa harjumaisemissa, olen aina pitänyt kaikista tärkeimpinä asioina metsän läheisyyttä, järvimaisemaa ja kaunista luontoa. Vasta muuttaessani kerrostaloon opiskeluaikoina, tajusin kuinka paljon oikeasti kaipaankaan noita neljää asiaa. Kotipaikkakunnan arvostus on noussut suureksi ajan myötä. Nykyinen oma koti Espoossa on metsän reunassa, hieman syrjässä, mutta tarpeeksi lähellä palveluita. Huomaan nykyisin, että arvostan yhä enemmän ja enemmän kasvamista pienellä paikkakunnalla luonnon keskellä. Sieltä voi ponnistaa maailmalle ihan samalla tavalla kuin isoistakin kaupungeista.

Tämä blogipostaus saattaa kuulostaa mainospuheelta ja sitä se vähän onkin. Ennen kaikkea tämä on arvostuksen osoitus omaa kotipaikkakuntaa kohtaan. Menkää ja ihastukaa <3