Pitkä viikonloppu Luzernissa

Terveisiä kesälomalta! Viimeinen puolitoista viikkoa on pitänyt sisällään aivan mielettömiä hetkiä, jolloin on sekä pienellä että isolla reissaajalla ollut hymy herkässä. Fiilis on ollut kuin Liisalla Ihmemaassa konsanaan niin Suomessa kuin Sveitsissä. Olen viettänyt aikaa suuremmaksi osaksi järvien rannoilla ja päässyt myös nauttimaan upeista vuoristomaisemista. Järvet ja vuoret. Niistä eivät maisemat parane.

DSC_0507.JPG

Aloitimme minireissaajan kanssa pari viikkoa kestävän "kesälomatourneen" Sveitsistä, joka on maana vienyt täysin sydämeni. Maa on kuin postikortti, jonka maisemat eivät tunnu todellisilta. Sveitsi ei ehkä maana ole sieltä kukkaroystävällisemmästä päästä, mutta maisemiltaan kyllä jokaisen sentin arvoinen. Viime vuoden Genevenjärven reissun jälkeen kirjasin ylös kaikki Sveitsin kohteet, joissa haluaisin käydä ja yhdeksi bucket list-kohteeksi nousi Vierwaldtättersee (Lake Lucerne). 

Uusi Sveitsin reissu oli ollut haavena jo tovin, mutta siitä tulikin totista totta, kun kaksi reissaajaystävystä tapasivat eräänä huhtikuisena iltana Espoossa. Jostain se ajatus taas lähti. Ihan ensin pyöriteltiin Krakovaa, kunnes pohdintojen jälkeen päädyttiin Luzerniin. Kaunis järvi Alppien syleilyssä Keski-Euroopassa. Ideaa ei ollut kovin vaikea myydä Lauralle

Luzern 

Luzern sijaitsee tunnin junamatkan päässä Zürichistä. Kaupunki on tunnettu matkailukaupunki, joka on kaupunkina kaunis, mutta hiukan tylsä. Asukkaita itse kaupungista löytyy reilut 80 000. Kappelbrücke eli puinen kappelisilta, joka on rakennettu 1333, on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Muutoin itse kaupunki näyttäytyi omiin silmiin idylliseltä Keski-Eurooppalaiselta kaupungilta, jossa ei ollut kuitenkaan mitään ihmeellistä. Kauniita taloja, pieniä kujia, ihania kesäterasseja kaunis Reuss-joki halkomassa kaupunkia. Tällä reseptillä kaupunki kuin kaupunki on toimiva. 

Matkailijat suuntaavat Luzerniin kuvankauniin järvimaiseman vuoksi. Ja voi vitsi, miten se järvi onkin kaunis! Yhden päivän voi helposti viettää järviristeilyllä vain maisemia ihastellen. Vesi kimmeltää ja taustalla olevat vuoret tuovat maisemaan ylväyttä. Pienet kylät järvenrannalla ja vihreillä rinteillä sijaitsevat alppitalot saavat vain huokailemaan. Miten joku maisema voi olla noin kaunis?

Luzern on oivallinen tukikohta päiväretkien tekemiseen ja pitkän viikonlopun viettoon. Optimaalinen aika tänne on 2 -3 päivää, jos haluaa käydä molemmilla vuorilla ja kierrellä kaupunkia. Järveä ympäröivät vuoret, kuten Mt Pilatus ja Mt Rigi ovat suosittuja päiväretkikohteita, joita ei kannata jättää väliin. Järvimaisema näyttää upealta myös ylhäältä päin katsottuna. Jos minulta kysytään, kummalla vuorella kannattaisi käydä, jos molempiin ei ole aikaa, niin suosittelisin Rigiä. Palataan kuitenkin vuoriin omissa postauksissaan myöhemmin. 

Kaupunki on lapsiystävällinen siinä missä Sveitsi muutenkin. Lastenhoitohuone löytyy paikasta kuin paikasta. Ravintoloissa suhdauttiin myönteisesti vauvoihin ja syöttötuoli löytyi vuorien maisemakahviloissakin. Omia vaunuja ei välttämättä olisi tarvinnut ottaa mukaan laisinkaan, vaan kantorepulla pärjättiin hyvin pitkälle koko reissu. Valitettavasti minireissaajan vauhtivankkurit kokivat kovia reissun aikana, kiitos SAS:n. Muutoin koko reissu meni minireissaajan kanssa meni niin hyvin kuin vain voi mennä. Pikkuisella oli tosin vähän kröhää, mutta raikas ulkoilma auttoi siihenkin. 

Hintaso

Kallista, mutta ei sitten kuitenkaan ehkä niin överikallista. Paitsi retkien osalta sai kyllä hiukan nieleskellä, mutta upeat maisemat saivat frangien tuhlailun unohtumaan hyvin nopeasti. Majoitusten osalta kannattaa olla ajoissa. Airbnb:n ja hotellien hintataso oli melkolailla sama. Kortti käy ihan kaikkialla. Itse en nostanut käteistä rahaa koko reissulle. 

Tässä muutamia esimerkkihintoja:

Hotellihuone: 100€ ylöspäin (Ibis budget n. 130€/yö)
Pääruoka ravintolassa: 25 - 35 CHF
Viini: 5-7 CHF
Aperol Spritz: 10-15 CHF
Kahvi: 4-6 CHF
Irtojäätelö: 5CHF
Olut: 5-7 CHF
Laivaristeily järvellä: n. 50 CHF
Retket Rigille ja Pilatukselle (sisältäen kaikki matkat): n. 100CHF 

1 CHF = 0,92€

Hetkessä elämistä

Sveitsin reissu lukeutuu niihin harvoihin reissuihin, joissa olen elänyt ihan täydellisesti hetkessä. Viikonlopun aikana maisemat tarjoilivat mielelle sellaista meditaatiota ja ZEN-tilaa ettei voinut olla kuin onnellinen. Sanoja ei tarvittu. Kamera täyttyi kuvista, mutta välillä sekin oli sammutettava ja todettava, ettei näitä maisemia saa ikuistettua kameralle.

Edellinenkin Sveitsin reissu oli täydellinen ja niin oli tämäkin. Ihmisen on hyvä olla järvimaisemissa ja vuoristossa. Ihmisen on hyvä olla Sveitsissä. Sveitsin reissusta luvassa lisää tarinoita myöhemmin. Stay tuned!