Taipei - kuin kotona olisi

Olen tallannut useiden kaupunkien katuja. Ihastunut ja vihastunut. Ihmetellyt ja hämmentynyt. Tuijotellut korkeita rakennuksia ja tuntenut itseni pieneksi. Joskus ensiaskeleet kaupungissa ovat kertoneet, ettei tämä ole minun kaupunki. Toisessa kaupungissa taas ilmapiiri vie mukanaan ja haluan tutkia kaikki nuo pienet kujat ja eri kaupunginosat. 

Taipei vei minut mennessään viime kesänä. Kirjoitinkin jo fiiliksistäni ja havainnoistani Taipeista, mutta halusin vielä kerran palata tuohon kaupunkiin ja siihen tunnelmaan. Verrattuna kiinalaisiin kaupunkeihin, Taipei oli erilainen. Se oli jotenkin kotoisa ja sopuisa. Jopa symppis, sanoisin. Kaduilla huristeli hurja määrä skoottereita. Skootterikorjaamoilla bisnes kukoisti. 

Osittain Taipei on niin kaunis, osin niin ruma. Niin harmillisen vähän aikaa meillä oli tallata noita Taipein katuja. Mutta ehdimme kuitenkin nähdä tarpeeksi todetaksemme, että tänne palaamme vielä!

Taifuunia edeltävät päivät olivat kuumia. Hiki valui ja jätski maistui. Oletteko muuten maistelleet paputäytteistä jäätelöä? Se on yksi lemppareistani. Maku on suolaisen makea ja outo. Eli juuri minun makuuni sopiva. Hehkuttamani Din Tai Fung-ravintolaketjun dumplingit herättävät vieläkin makunystyräni makustelemaan niiden makua.

Mitä ehdimme nähdä Taipeissa? Kävimme Shillin night marketilla muiden ihmisten kanssa viettämässä iltaa, Ximendingin alueella katselimme katutaidetta ja kreisishoppasimme minulle farkkusortsihaalarit. Yksi tietenkin isoimmista ihmetyksistä oli Taipei101 ja auringonlasku Elephant Mountainilta katseltuna. Ison pitäjän meininkiä löydettiin Chiang Kai-Sekin Memorial Hallilta, jossa sijaitsee Chiang-kai Chekin muistopatsaan lisäksi myös kansallisteatteri ja konserttisali. Oli muuten pienen suomalaiskaupungin (ehkä Rauman) kokoinen aukio. Mitään hullua nähtävyyskiertelyä ei jaksettu. Nähtävyydet eivät meitä niin kiinnostaneet.

Taipeissa join ihmejuomaa. Se oli sitruunanmakuista geeliä, joka maistui ekaksi ihan sammakonkudulta. Siihenkin tykästyin. Tykästyin niin moneen asiaan Taipeissa.

En nähnyt muuta Taiwania, mutta olen varma, että sillä on minulle paljon tarjottavana lisää elämyksiä. Erityisesti haluan nähdä Taiwanin luonnonkohteet.

Missä kaupungissa sinä olet tuntenut olevasi kotona?