Talvipyöräilyä Ylläksellä

Kovan pakkasen punoittamat posket, valkoinen korpputukka ja kerrospukeutumista harrastanut nainen. Tämä yhdistelmä oli nähtävissä talvipyöräilylenkillä Äkäslompolossa reilu viikko sitten. Hyppäsin ensimmäistä kertaa Fatbiken selkään talvella ja lähdin testamaan, millainen talviaktiviteetti pyöräily mahtaa olla. 20 kilometrin Kesängin kierros kierteli upeissa talvisissa maisemissa ja pakkasen jäähdyttämiä varpaita pääsi (onneksi) lämmittelemään useammalla taukopaikalla. Ensimmäisen kerran jälkeen jäi niin hyvä fiilis, että en voi kuin suositella talvipyöräilyä. Ihan älyttömän kivaa puuhaa!

ylläs3.jpg

Ennen ensimmäistä talvipyöräilyretkeä tuli mietittyä ja etukäteen tuli mietittyä, miten raskasta talvipyöräily voisi olla (ja vieläpä kovalla pakkasella). Hyvin ajetulla ja kovapohjaisella reitillä oli kuitenkin helppoa ja nautinnollista ajella. Pienen flunssan kera ei viitsinyt nostella sykkeitä, mutta Kesängin reitillä ei tarvinnutkaan. Alussa oli yksi pienempi nyppylä noustavana, mutta muuten reitti oli vaihtelevaa ja tasaista. Ainoa vaaranpaikka ja ongelma taisi olla pyöräilijän keskittymiskyky. Nimittäin ympärillä olevat maisemat olivat niin kauniit, että pää pyöri kuin pöllöllä maisemia ihastellen. Ympärillä oli niin hiljaista ja kaunista. Ihan kuin olisi fillaroinut Lapin postikortissa. Reitille sattui taukopaikkoja, kuten Hangaskurun laavu, Latvamaja ja Kesängin keidas, joista kahdella jälkimmäisellä voi vetää navan täyteen herkkuja. Kesängin Keitaan herkullisia lettuja ei voi kuin suositella ja jo ne silmissä mihin tahansa talviurheilulajiin saa lisää motivaatiota.

Talvipyöräily on muutenkin mahtava aktiviteetti Ylläksellä. Jos esimerkiksi hiihtäminen ei kiinnosta, voi hypätä pyörän selkään ja lähteä kokeilemaan talvipyöräilyn iloa. Reittejä on tehty tänä talvena useampia ja niitä on tarjolla kaiken tasoisille pyöräilijöille. Fatbiken (ei sähköisen) vuokra on paikasta riippuen 40€/päivä tuntumassa. Itse suosin Äkäslompolossa majoittuessa lämminhenkisen ja kodikkaan Sisu Outdoorin palveluita, koska siellä on aina lämmin vastaanotto ja aivan mielettömän ihanaa asiakaspalvelua. Kannattaa myös ladata

Photo 20-01-2019, 11.45.20.jpg
Photo 20-01-2019, 12.35.28.jpg
ylläs5.jpg
ylläs1.jpg
Photo 20-01-2019, 13.25.30.jpg

Jos pakkanen paukkuu talvipyöräilylenkille lähtiessä, niin kannattaa vaatekerroksia lisätä enemmän päälle ja varustautua ainakin lämpimillä kengillä ja rukkasilla. Moni talviurheiluaktiviteett on pitkälti pukeutumiskysymys, joten paljon vaan vaatetta mukaan ja vaihtovaatteita reppuun. Yli -20’c pakkanen ei ole este talvipyöräilylle, vaikka se ehkä vähän enemmän asennetta kysyykin.

ylläs4.jpg
ylläs2.jpg

Loppumatkasta Lapin maisemat tarjoilivat parastaan, kun auringonlaskun jälkeen taivas muuttui purppuraiseksi ja kuu nousi nousemistaan. Äkäslompolojärven jäällä maisema oli niin uskomattoman kaunis, että en meinannut malttaa lähteä pois sieltä. Iphonen akku kuoli, kun yritin ottaa kuvaa, mutta onneksi sain tallennettua kameran lisäksi omiin muistisopukoihini yhden täydellisen Lapin maiseman.

Muutenkin oli TAAS niin mahtava reissu Ylläkselle, että ei ole sanoja. Pääsin testaamaan uusia suksia 28km hiihtolenkillä ja sitten vielä tämän pyöräilyreissu. Kyllä kannatti taas suunnata Pohjoiseen.