Ylläksen tunnelmalliset latukahvilat

Toukokuu, lämpö ja vihertävä maa ilahduttavat tällä hetkellä ainakin täällä Etelä-Suomessa. Viime viikolla saatiin ihastella takatalvea, jolloin lumi lähinnä sai aikaan nenän nyrpistelyä. Palataanpa nyt kuitenkin hetkeksi lumisiin maisemiin ja Ylläksen upeisiin murtsikkamaastoihin.

Murtsikan hiihtäjää hemmotellaan Ylläksellä  upeilla hiihtoreiteillä ja ennen kaikkea kivoilla latukahviloilla, joissa voi nauttia kupposen kuumaa ja nautiskella eväitä. Hiihtoreitinkin voi kätevästi suunnitella hiihtämällä latukahvilalta toiselle. Jos et hiihdä veren maku suussa, niin latukahviloista saa hyviä herkkuja. 

Kahden päivän aikana ehdin vierailemaan muutamassa kivassa latukahvilassa. Olisihan niitä ollut paljon muitakin, mutta tässä pari ihastuttavaa ja tunnelmallista latukahvilaa. Eniten latukahviloissa minua viehätti vanhanajan tunnelma sekä fiilis, mikä syntyi iloisten hiihtäjien puheensorinasta ja kahviloiden lämmöstä. Harmi, ettei näitä ehtinyt koluamaan enempää. Ainakin Aurinkotupa olisi päätynyt tälle listalle, jos vain sinne olisin ehtinyt.

Elämänluukku

Ihastuttava vanha savottakämppä huokuu vanhanajan tunnelmaa huonekaluineen päivineen. Kävimme täällä vain kääntymässä, mutta vierailu kannatti. Tällaista paikkaa kannatan omilla pennosilla mielelläni. Tämän paikan tunnelma oli ainutlaatuinen. Tarjolla on paikallisia herkkuja ja totta kai kuumaa juotavaa. Tiedonnälkäisille löytyy myös tietoa luonnosta ja kulttuurista. Suosittelen pistäytymään. Itsekin sain vinkin vierailla täällä ja onneksi mentiin. Matkaa Äkäslompolosta tuli reilu 8 kilometria.

Kotamaja

Kotamaja on yksi vanhimpia latukahviloita Ylläksellä. Sillä on hyvä sijainti erilaisia hiihtoreittejä ajatellen. Viihtyisä kahvila oli päivällä pullollaan väkeä. Maisemat ovat hulppeat, koska latukahvila sijaitsee tunturien keskellä. Kannattaa maistella paikallista kampanisua. Täällä se maistui erityisen hyvältä.

Kesängin keidas

Kesängin keidas sijaitsee neljän kilometrin päässä Äksälompolosta. Perheen pienempien kanssa tämä on mukava retkikohde ja lapsienkin suksi varmasti luistaa, kun tiedossa on herkullisia lettuja. Niitä kannattaa ehdottomasti maistella, jos Kesängillä pysähtyy. Omalla kohdalla kolmenkymmeneyhden hiihdetyn kilometrin jälkeen lettuja olisi voinut syödä enemmänkin, mutta maaliinkin piti jaksaa vielä hiihtää. Kesängin keitaalle pääsee myös kävelemällä, lumikengillä ja vaikkapa fatbikella. 

Oletko vieraillut Ylläksen latukahviloissa? Mikä on sun suosikki?