Ylläksen tunnelmalliset latukahvilat

Murtsikan hiihtäjää hemmotellaan Ylläksellä upeilla hiihtoreiteillä ja ennen kaikkea ihastuttavilla latukahviloilla, joissa voi nauttia kupposen kuumaa ja nautiskella eväitä. Hiihtoreitinkin voi kätevästi suunnitella hiihtämällä latukahvilalta toiselle. Jos et hiihdä veren maku suussa, niin latukahviloista saa hyviä herkkuja. Moni latukahvila tuntuu olevan tunnettu jostain spesifistä herkustaan.  

Kahdella Ylläksen reissulla olen ehtinyt vierailemaan useammassa latukahvilassa. Eniten latukahviloissa minua viehättää vanhanajan "tupa-tunnelma" sekä fiilis, mikä syntyy iloisten hiihtäjien puheensorinasta ja kahviloiden lämmöstä. Asiakaspalvelu latukahviloissa on ihan omaa luokkaansa.

Elämänluukku

Ihastuttava vanha savottakämppä huokuu vanhanajan tunnelmaa huonekaluineen päivineen. Kävimme täällä vain kääntymässä, mutta vierailu kannatti. Tällaista paikkaa kannatan omilla pennosilla mielelläni. Tämän paikan tunnelma oli ainutlaatuinen. Tarjolla on paikallisia herkkuja ja totta kai kuumaa juotavaa. Tiedonnälkäisille löytyy myös tietoa luonnosta ja kulttuurista. Suosittelen pistäytymään. Itsekin sain vinkin vierailla täällä ja onneksi mentiin. Matkaa Äkäslompolosta tuli reilu 8 kilometriä.

Kotamaja

Kotamaja on yksi vanhimpia latukahviloita Ylläksellä. Sillä on hyvä sijainti erilaisia hiihtoreittejä ajatellen. Viihtyisä kahvila oli päivällä pullollaan väkeä. Maisemat ovat hulppeat, koska latukahvila sijaitsee tunturien keskellä. Kannattaa maistella paikallista kampanisua. Täällä se maistui erityisen hyvältä.

IMG_20171215_123603.jpg
IMG_20171215_124527.jpg

Kesängin keidas

Kesängin keidas sijaitsee neljän kilometrin päässä Äksälompolosta. Perheen pienempien kanssa tämä on mukava retkikohde ja lapsienkin suksi varmasti luistaa, kun tiedossa on herkullisia lettuja. Niitä kannattaa ehdottomasti maistella, jos Kesängillä pysähtyy. Omalla kohdalla kolmenkymmeneyhden hiihdetyn kilometrin jälkeen lettuja olisi voinut syödä enemmänkin, mutta maaliinkin piti jaksaa vielä hiihtää. Kesängin keitaalle pääsee myös kävelemällä, lumikengillä ja vaikkapa fatbikella. 

Velhonkota

Velhonkota sijaitsee neljän kilometrin päässä Äkäslompolosta (Ylläskaltiolta mitattuna). Kota on tunnettu anismunkeistaan. Herkullista munkkia voi syödä takkatulen ääressä tai kynttilänvalossa. Velhonkodalla ei ole sähköjä. Velhonkodalle pääsee myös kävellen, joten tämä on myös yksi kiva kohde perheen pienempien kanssa. 

IMG_20171213_113252.jpg
IMG_20171213_113058.jpg

Karilan navettagalleria

Tässä paikassa on jotain tainomaista. Navettagallerian tunnelma on kuin sadusta, jossa seikkailevat haltijat ja maahiset. Jotenkin niin absurdi, mutta ihastuttava paikka. Karilan Navettagallerialle pääsee suksien lisäksi autolla. Pakkasen paukkuessa tämä on oivallinen vierailukohde. Paikasta löytyy suolaisten ja makeiden herkkujen lisäksi lounasta. Myynnissä on myös käsitöitä.

IMG_20171214_124903.jpg
IMG_20171214_124856.jpg

Oletko vieraillut Ylläksen latukahviloissa? Mikä on sinun suosikkisi?