Kevätretkellä Koitelinkoskella

Terveisiä Oulusta! Lähdettiin perjantaina minireissaajan kanssa etelän "helteitä" pakoon Ouluun, jossa myöskin on aurinko paistellut. Moneen Suomen kohteeseen sitä on elämänsä aikana ehtinyt reissamaan, mutta Oulu on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi kohteeksi (sori K, kun en koskaan ehtinyt kylään). 

Täällä sitä kuitenkin nyt ollaan ja onpa ollut kiva viikonloppu. Eilen suuntasimme päiväretkelle Koitelinkoskelle, joka sijaitsee Kiimingissä noin 25 kilometrin matkan päässä Oulusta. En ollut koskaan aiemmin kuullut koko paikasta, mutta tiesin, ettei minua mihinkään kehnoon luontokohteeseen varmasti retkelle vietäisi. Niinhän siinä sitten kävi, että jo auton parkkipaikalta kosken kuohunnan kuultuani tiesin, että tästä kohteesta tykkään.

Koitelinkoski on luonnontilassa oleva koskialue, jossa voi patikoida, kalastaa, meloa ja ihastella luonnon kauneutta. Suosittu retkikohde on osa virtaavaa Kiiminkijokea. Koitelinkosken alue koostuu neljästä eri saaresta; Sahasaaresta, Koitelista, Myllysaaresta sekä Tulisaaresta. Saaria yhdistävät riippusillat, joilta voi erityisesti ihastella kaunista koskea.

Kosken kuohunta saa kävijän hiljentymään ja kuuntelemaan veden virtaamista. Järvenrannan kasvatille vesi on tärkeä elementti ja olisin voinut kuunnella tuota veden virtaamista pidemmänkin pätkän. Minireissaaja tykkäsi myös veden kohinasta vedellen sikeitä koko retken ajan. Koskialue siltoineen soveltuu lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi, mikä tekee tästä ihan koko perheen retkikohteen.

Kuulemani mukaan Koitelissa järjestetään ensi elokuussa Koiteli elää, #suomenkauneinfestivaali, joka on jo loppuunmyyty. Liput myytiin parissa tunnissa loppuun. Tapahtuman nettisivujen mukaan Sahasaaressa sijaitsevassa Tunnelmatuvasta löytyy festarimummola, jossa voi käydä mm. kutomassa Koiteli elää- kaulaliinaa. Kuulostaa jotenkin niin hauskalta festivaalilta, jolla on ennen kaikkea upea tapahtumaympäristö. :)

upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg
upload.jpg

Kylmä tuuli vihmoi ja sää oli himpun verran kylmä, mutta se ei useita retkikuntia haitannut. Useat nuotiopaikat olivat täynnä väkeä makkaraa paistelemassa. Paikalla oli myös virkistysporukkaa viskelemässä kirveitä ja puukkoja maalitauluun. Kesäkahvila Tunnelmatuvasta olisi voinut hakea pannukakkua tai jäätelöä jälkiruoaksi makkaranpaiston jälkeen. Alueella vallitsi mukava retkeilytunnelma.

Me suuntasimme taikametsäreittiä pitkin nuotiopaikalle numero 6. Makkaroiden paistuessa bongailimme lintuja, hörpimme kaakaota ja kahvia sekä päivittelimme kylmää kevättä. En tiedä kuuliko tuon kylmän kevään vikinän joku ylempi taho, sillä retkemme edetessä aurinko alkoi mukavasti lämmittää.

Tällaiset luontokohteet ovat kyllä niin mieluisia retkeilykohteita minulle. Tykkäsin valtavasti retkessä erinomaisessa seurassa. Toukokuun ensimmäinen viikonloppu Oulussa on ollut muutenkin todella mukava. Minireissaajan kanssa ollaan menty aika haipakkaa viimeiset viikot, mutta mikäs siinä, kun on kivoja kohteita ja ihmisiä seurana :)