Ylläksen keväthangilla

Niin se Lapin reissu tuli ja meni. Odotukseni loman suhteen olivat korkeat ja lomasta muodostuikin yksi parhaista lomista vähään aikaan. Jos jokin, niin sää suosi tällä lomalla. Aurinko paistoi joka päivä. Ylläs toimi rentona ja rauhallisena aktiivilomakohteena mainiosti. Luulenpa, että ensi vuonna lähdemme minireissaajan kanssa uudestaan vastaavanlaiselle lomalle, mutta ennen kuin tulevia lomia aletaan suunnitella, niin tässä hiukan Ylläksen loman kohokohtia. Lisää juttuja on tulossa myöhemmin Ylläksen latukahviloista ja lisäksi arvostelu Ylläksestä laskettelukohteena.

Ensimmäinen lentomatka

Mites se minireissaajan ensimmäinen lento Kittilään meni? Sanoisinko, että todella hyvä suoritus ensikertalaiselle. Nousussa neiti laittoi silmät kiinni puoleksi tunniksi ja lopun aikaa ihmetteli kummissaan, että miksi ihmeessä tässä purkissa pitää istua sylissä. Paluulento olikin vähän haasteellisempi, kun emme päässeet laskeutumaan ruuhkan vuoksi Helsinkiin, vaan lentelimme 20 minuuttia Etelä-Suomea ympäri. Pienellä kävi kovasti korviin laskeutuminen. 

Neljä päivää rinteessä 

Vietin omaa laatuaikaa laskettelemalla neljä päivää Ylläksen rinteillä. Aurinko paistoi, rinteet olivat huippukunnossa ja rinteissä oli vähänlaisesti väkeä. Olin itse asiassa yllättänyt, kuinka hiljaista Ylläksellä oli tähän aikaan vuodesta. Sain lasketella omaan tahtiin ja pysähdellä ihastelemaan maisemia ja kuulostelemaan Lapin hiljaisuutta. Välillä pidin pienen tauon nauttimalla kupillisen kahvia rinnekahvilassa tai syömällä eväitä länsirinteen laavulla.

Ylipitkän rinteen kupeessa olevat offaritkin tuli testattua. Päivät kuluivat nopeasti ja määrällisesti tuli laskettua tosi paljon. Nautin niin paljon sekä omasta ajasta että itse laskettelusta. Laskettelu on vaan niin yksi lempiharrastuksistani ja niin parasta! 

Olin etukäteen ajatellut, että tylsistyisin hisseissä istumiseen, mutta nuo hisseissä istutut hetket jaksoin viettää omien ajatuksieni kanssa. Olin myös ajatellut, että Alppien vuoristomaisemien jälkeen Lappi ei näyttäisi "miltään" omissa silmissä. Maisemat Lapissa ovat täysin erilaiset kuin Alpeilla. Jylhät vuoret puuttuivat ja niiden tilalla oli aakean laakea maisema. Tuo maisema miellytti omaa silmääni kuitenkin yhtä paljon kuin jylhät vuoret.

Kaksi päivää ladulla

Kun oli neljä päivää suhaillut rinteitä ylös alas, oli aika vaihtaa painavat laskettelusukset kevyisiin vapaan hiihdon suksiin. Olin täysin varma, että kaatuisin vähintään viisi kertaa ensimmäisen hiihtopäivän aikana, sillä aiempien kokemusten perusteella painavista laskettelusuksista kevyisiin suksiin vaihto aiheuttaa tasapainolle hiukan haasteita. Haparoivien ensimmäisten kilometrien jälkeen vauhtia alkoi tulla jalkojen alle oikein kunnolla. Suksihuolto toimi erinomaisesti, sillä luisto oli aivan mahtava. Nautin niin paljon hiihtämisestä, että oikein hämmennyin.

Ensimmäisenä päivänä 33km hiihtolenkki ei saanut aikaan edes väsymystä, vaan olisin varmasti voinut hiihtää 50km hymyillen ja iloiten. En kuitenkaan viitsinyt ahnetia, sillä toisenakin päivänä piti jaksaa hiihtää. Kroppa olikin vähän väsynyt seuraavana päivänä, mutta 35km meni oikein mukavasti silloinkin. 68 kilometriä kahteen päivään oli ihan kelpo suoritus. 

Parasta ladulla olivat maisemat, ihanat latukahvilat ja etenkin se, että pää tyhjeni totaalisesti. Tuollainen liikkuvainen urheilulaji, jossa ei ehdi ajatella mitään muuta, on näköjään itselleni paras tapa myös rentoutua. Hiihdon lisäksi toinen samanlainen laji on tanssi, jossa pitää keskittyä 100%:sti itse asiaan. 

Mitäs minireissaaja sitten puuhasteli äidin ollessa rinteessä tai ladulla sykkimässä? Hän vietti omaa laatuaikaa ahkiossa kuuden päivän verran. Voin vain kuvitella, miten mukavalta tuntui päiväunien ottaminen raikkaassa ulkoilmassa tasaisesta kyydistä nauttien. Ahkioissa nukkuvia vauvoja näkyi ladulla paljon ja latukahviloissa oli myös vaipanvaihtopisteitä. Pakko nostaa kyllä hattua ahkioita vetäville naisille ja miehille, sillä oma kuntoni ei olisi riittänyt 30km hiihtolenkkiin ahkion perässä. Onneksi omasta perheestä löytyy kovakuntoinen hiihtäjäsissi, joka kuuden päivän ajan jaksoi viilettää ahkion kanssa.

Muu aika

Ulkoilu ja raitis ilma tunnetusti väsyttävät kovasti. Laskettelun tai hiihtolenkin jälkeen päivä eteni saman kaavan mukaisesti, johon kuului sauna, ruoka ja lepo. Jos virtaa oli, niin kävelylenkin saattoi jaksaa riipaista vielä illalla. Yhtenä iltana suorastaan villiinnyin ja menin Anssi Kelan keikalle, mikä oli aivan mahtava livekeikka. Majoituimme Äkäslompolon puolella, jossa oli rauhallinen lomatunnelma ja sopivasti palveluita. En olisi kyllä halunnutkaan katsella mitään Levin kaltaista meininkiä.

Yhtenä päivänä kävimme nauttimassa Ylläshuminassa lappilaisen perinnepöydän (42€/hlö), joka oli maukas ja monipuolinen. Poronkäristys maistui pitkästä aikaa herkulliselta ja suussasulava leipäjuusto karviaishillokkeen kanssa oli mieletön yhdistelmä. Nam!

Mitä noin muuten?

Lapin loman jälkeen oloni oli energinen ja kaiken sykkimisen jälkeen myös levännyt. Ulkonaoleminen tekee ihmiselle vain niin hyvää! Hyvä fiilis on pysynyt yllä, kun ollaan minireissaajan kanssa vietetty vauhdikasta elämää. Lapin reissun jälkeen ollaan oltu lähes koko ajan menossa ja tuntuu, että Haglöfsin musta reppu on jo liimautunut selkääni. Reppua purettu ja pakattu lähes miltein joka päivä. Arkea on täyttänyt vauvauinti, Mothers in Business- tapahtumat sekä ihanat ystävät. Viime viikonloppuna käväistiin viettämässä ystävän kolmekymppisiä Tampereella ja pääsiäistä vietetään jo iloisessa Itä-Suomessa. Pääsiäisen jälkeen lähdetään pian uuteen reissuun ulkomaille. Tämmöinen meneminen tuntuu just nyt oikein hyvältä. Minireissajaan kanssa eläminen on muutenkin niin ihanaa! Varsinkin, kun hän on nyt oppinut nauramaan kunnolla ääneen <3

Hyvää pääsiäistä! :)