Ruotsin laivalla - ensimmäinen ulkomaanmatka

Joskus kultaisella 90- luvulla minä tein ensimmäisen ulkomaanmatkani Ruotsiin. Päivä Tukholmassa- risteily oli kätevä ja helppo tapa aloittaa ulkomaanmatkailu. Laivamatkat olivatkin vuosia ainoita ulkomaanmatkojani ja ne olivat aina niin jännittäviä! Muistan kuinka lapsena olin suorastaan hullaantunut "laivatyttö" ja minulla oli mieletön kasa piirrustuksia Siljan ja Viking Linen laivoista. Tätä ei kyllä nykypäivänä uskoisi, sillä harvemmin on tullut harkttua risteilyä matkavaihtoehtona. 

Ja niinhän siinä kävi, että minireissaajan ensimmäinen ulkomaanmatka oli Päivä Tukholmassa- risteily. Laivana toimi tuttu Silja Serenade, jonne suuntasimme hyvin tuulisena tiistaipäivänä. Keskellä viikkoa laivalla ei juurikaan ollut väkeä, vaikka pohjoisen hiihtolomat olivat vielä meneillään.

Mukaan lähti toinen arkeen piristystä kaipaava kollega lähes samanikäisen tyttönsä kanssa. Reissu taisi tehdä henkisesti enemmän hyvää äideille. Pikkumimmeille tämä reissu oli jännittävä ja uusia tilanteita tuli vastaan laivan ravintoloissa, hississä ja hytissä. Erityistä hämmästystä aiheutti iso muumihahmo ja Pikku Myy, joista ainakin minireissaaja suorastaan hölmistyi. Oma minireissaaja oli utelias eikä säikähtänyt uusia tilanteita. Parasta huvia oli kierrellä laivan buffassa ihmettelemässä tarjoilupöytien antimia. 

Fiiliksiä risteilystä

Nykyisin en ole niin innostunut risteilyistä, sillä siellä ei ole kauheasti tekemistä. Minut saisi kyllä lähtemään joogaristeilylle  (miksi niitä pilates- ja joogatunteja ei voisi saada muutenkin risteilyohjelmaan?) tai muulle teemaristeilylle, mutta muuten risteilyt eivät ole minun juttuni. Mutta niin se mieli vain muuttuu, kun perheeseen tulee jälkikasvua.

Risteily tuntui luontevalta tavalta aloittaa reissaaminen vauvan kanssa. Kaipasin reissua ja halusin vaihtaa ympäristöä hetkeksi. Laivalla matkanteko on hidasta ja helppoa matkantekoa. Lentäen pääsisi lyhyessä ajassa kauemmaksi, mutta itse lentokenttäsäätämiset ja paikasta toiseen siirtymiset vaativat hiukan enemmän energiaa. Laivalla kaikki on lähellä. Ravintoloissa on valinnanvaraa ja Promenaden kaupoista sekä tax freesta voi käydä ostamassa tuliaisia (lue: herkkuja itselle).

Laivalla käytössä on koko ajan hytti, jossa voi säilyttää tavaroita ja viettää aikaa. Pienen vauvan kanssa risteily on pitkälti hytissä hengailua. Meidän risteilyllä aika tuntui menevän nopeasti juoruten, karkkia mutustellen ja vauvoja viihdyttäen. Todella leppoisasti meni risteily kaiken kaikkiaan!

Ja hurraa, ei kokolattimattoa! Hytin puinen lattia paransi omaa viihtyvyyttäni erittäin paljon. A-hytti oli ehdoton, sillä merta oli nähtävä. Perhehytti olisi ollut tilavampi, mutta hyvin kahdet vaunut, kaksi vauvaa ja kaksi naista tavaroineen mahtuivat hyttiin. Ainoastaan hytistä poistuminen vaati vähän säätämistä. Hytissä meitä odotti yksi vauvansänky, mutta sitä ei lopulta tarvittu, sillä tytöt nukkuivat vieressä. 

Kaikki tavarat mahtuivat Haglöfsin isoon reppuun ja Marimekon kangaskassiin

Kaikki tavarat mahtuivat Haglöfsin isoon reppuun ja Marimekon kangaskassiin

Molempien iltojen suunnitelma oli samanlainen: syöminen - kauppa - hytti. Muuta tekemistä pienen vauvan kanssa ei laivalta löytynyt. Bingoon olisi voinut ehkä mennä. Kävimme menomatkalla syömässä Tavolata-ravintolassa, jossa oli hyvin väljää klo 17. Pöytä saatiin sen mukaan, että vaunut mahtuivat hyvin viereen eivätkä olleet tiellä. Paluumatkalla kävimme illallisella buffetissa, mutta tämä oli pettymys. Itse ruoka ei maistunut ja buffetissa vallitsi tuttu kiireen tuntu. 

Maukas alkoholiton kuohuviini oli oiva aperitiivi

Maukas alkoholiton kuohuviini oli oiva aperitiivi

Buffet-amiaiselle menimme heti seitsemältä, jotta saimme syödä kaikessa rauhassa ja ehtisimme vielä valmistautumaan Tukholmaa varten. Itse tykkäsin huomattavasti enemmän Tavolatan erikoisaamiaisesta, jonka söimme Helsinkiin saapuessa. Siellä oli rauhallisempaa ja tarjonta monipuolisempi. Aamiainen tuntui luksukselta ja maksoin siitä mielelläni 6€ enemmän kuin buffetin meriaamiaisesta.

Tukholma

Päivä Tukholmassa oli tietysti itse reissun pääjuttu. Sää oli hyvin talvinen ja päivän edetessä loskainen, sillä lunta oli satanut edellisyönä reippaasti. Tukholmassa päivä meni kahvitellen, lounastaen ja ostoksia tehden. Kiinnitettiin myös huomiota siihen, että meidän bugaboot istuivat täydellisesti katukuvaan. Tosin Tukholmassa vaunuja oli työntelemässä enemmän isit kahvimukiensa kanssa kuin äidit. Pisteitä ruotsalaisille. 

Minireissaajille Tukholma jäi täysin pimentoon, sillä heille Tukholman maisemat tarkoittivat lounasta äitien maitobaarissa Café Panoramassa tai Åhlensilla. Muuten he vetelivät tyytyväisesti sikeitä koko Tukholmassa olon ajan.

Hiukan harmitti olla Tukholmassa niin vähän aikaa. Olisin viihtynyt parikin päivää Tukholmassa. Nyt jäi moni kiva kahvila ja paikka käymättä. Kuudessa tunnissa ei ihan hirveästi muutenkaan ehdi kauheasti, mutta tyytyväisiä oltiin siihen, mitä ehdittin.

Vinkkejä

  • Vaunujen kanssa pystyy helposti liikkumaan laivalla. Myös ravintoloissa huomioitiin vaunuilla liikkuvat hyvin ja pöytä järjestyi aina sellaisesta paikasta, mihin vaunut sai hyvin parkkiin eivätkä ne olleet tiellä

  • Vauvojen kanssa liikkuvat äidit otettiin ystävällisesti huomioon kaikkialla

  • Silja Land- leikkiosastolla oli vessa, jossa oli vaipanvaihtopaikka. Muutoin leikkiosasto on tarkoitettu isommille eikä pallomereen ihan vielä ollut asiaa. Leikkiosastolla ei myöskään ollut paikkaa, mihin laskea pientä vauvaa kääntyilemään

  • Kantoväline on suositeltava mukaanotettava risteilylle. Kun vauva on kantorepussa/-liinassa, ovat molemmat kädet vapaana ja syöminen onnistuu helpommin kuin sylissä ollessa. Oma utelias vauvani ei viihdy kantorepussa, joten välillä sai taitella syömisen kanssa

  • Tukholmassa metrolla matkustaminen vauvan kanssa on vaivatonta. Hissit metroasemilla ovat tosin karmean hajuisia, mutta tämä lienee ainoa miinus

  • Ylimääräisiä pyyhkeitä kannattaa ottaa mukaan vaipanvaihtoa varten. Vaippoja oli itsellä liikaa mukana, mutta parempi liikaa kuin liian vähän

  • Vaatteista mukana oli pari bodya, pari yökkäriä ja parit housut. Nämä menivätkin kaikki käyttöön

  • Jos vauva kääntyilee ja liikkuu, niin kannattaa pyytää etukäteen sängynlaidat hyttiin. Tämä olisi ollut meille kätevä, sillä minireissaajalla on nykyisin jo aika kova meno päällä

  • A-luokan hyttiin sai mahtumaan tosi hyvin vaunut ja kaikki tavarat. Jos tila olisi alkanut loppua, olisi yläsängyille voinut laittaa kassit ja nyssäkät. Kannattaa kuitenkin harkita perhehyttiä, jos haluaa enemmän tilaa.

Olipa kiva reissu! Henkisesti teki todella hyvää ja saattaisinpa lähteä toistekin tällaiselle minilomalle :)