Kazanin nähtävyydet - 5 kohdetta

Kazanin reissua varten tein pitkästä aikaa kunnon selvitystä siitä, mitä kaikkea tulevalla matkakohteella olisi tarjottavana. Aikaa meillä oli varattu itse Kazanin kaupunkiin kaksi kokonaista päivää, joka oli riittävästi. Itse reissun päällä oltiin 3 kokonaista päivää, joista yksi vietettiin Sviyazhskin saarella.

Kazan yllättää matkailijan siisteydellään ja kauneudellaan. Kaupungin infrastuktruuri on uudenveroista ja tiet vielä niin sileitä. Vauras Tatarstanin pääkaupunki on mainio kaupunkilomakohde esimerkiksi pitkän viikonlopun viettoon. Kävelemällä ympäri kaupunkia voi nähdä paljon erilaisia kortteleita ja asuinalueita. Hetkittäin luulin olevani jopa Lontoossa. Kaupunki on turvallinen matkailijalle ja ihmiset (osittain) ystävällisiä. Venäjää kannattaa osata edes vähän, jotta pärjää ravintoloissa, sillä englanninkielen taito tässä kaupungissa on vielä aika olematon. Meidän reissulla parisen viikkoa sitten lämpötila oli päälle +30'c. Kaupungissa ei tuullut yhtään, joten paikoitellen oli jopa ahdistavan kuuma. Säästä ei voinut kuitenkaan tällä kertaa valittaa, sillä oli kivaa päästä lämpimään ilmastoon ja nähdä aurinkoa. Kunnon helleloma keskellä Venäjää siis!

Tässä muutama kohde, joista itse tykkäsin.

Kazan Kremlin

Tatarstanin toinen UNESCO-kohde, Kremlin sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Vanha muurien ympäröimä valkoinen linnoitus on täynnä upeita rakennuksia. Näistä tunnetuin rakennus on Kul Sharifin moskeija, jonka sininen katto lumoavaa kauneudellaan. Moskeijaan pääsee sisälle ja yhdestä tornista pääsee ihastelemaan maisemia yläilmoista. Mielikuvitukseni oli sen verran vilkas, että kuvittelin Aladdin-elokuvan taikamaton leijailevan vielä moskeijan yllä. 

 

Kaban Lake ja vanha tataarikortteli

Kaban Lake on suosittu paikallisten ajanviettopaikka. Viikonloppuna järvi oli täynnä polkuveneitä ja tunnelma rento. Järven vierestä löytyy komea yliopistorakennus ja teatteri, joka on melko betoninen pytinki eikä sitä kovin kauniiksi voi sanoa, mutta menköön kategoriaan ihan kiva. Kaban Laken kupeessa pienen kävelymatkan päästä löytyy vanha tataarikortteli, joka on täynnä söpöjä taloja suoraan kuin Hannu ja Kerttu-tarinasta. Tämä oli mielestäni ihastuttavin kortteli koko kaupungissa.

Bauman Street

Ydinkeskustassa sijaitseva Baumanin kävelykatu on kaupungin vanhimpia katuja ja selvästi merkityksellinen paikka sekä paikallisille että turisteille. Katu on täynnä ravintoloita ja kauppoja. Oli vuorokaudenaika mikä tahansa, niin tältä kadulta löytyy elämää. En kuitenkaan ehkä söisi tämän kadun varren ravintoloissa, sillä ainakin meidän kohdalla kaikki testatut ravintolat olivat aika pettymys.

Agricultural Palace

Voi hyvää päivää, mikä rakennus! Kremlin muurien ulkopuolella kohoaa rakennus, joka jättää kyllä sanattomaksi. Komea hallintorakennus on niin komea palatsi, että tämän rouvan piti ihan hetkeksi istahtaa sitä ihmettelemään. Vieressä kohoaa komeita hiukan kummistuslinnan näköisiä kerrostaloja (lue: palatseja), jotka ovat virkamiesten asuntoja. Jos joku rakennus pitää nähdä omin silmin, niin tämä. Sisälle ei pääse ihmettelemään, mutta epäilemättä rakennus on mahtipontinen myös sisältä.

Kremlyovskaya rantabulevardi

Kazanka-joen varteen on rakennettu pitkä rantabulevardi, joka on täynnä ravintoloita, terasseja ja istuskelupaikkoja. Erittäin viihtyisäksi tehty bulevardi kannattaa nähdä myös ilta-aikaan. Ravintoloiden hinnat ovat joenvarrella hiukan kalliimmat. Jos haluaa kokeilla hyvää aasialaista ravintolaa kaikkien venäläisten ruokien jälkeen, niin annan lämpimän suositukseni Mio- ravintolalle

 

Yksi nähtävyys, jota me ei käyty katsomassa, on Venäjän lyhin metro. Kazanin metrolla on tällä hetkellä vain viisi pysäkkiä, mutta suunnitelmana on laajentaa sitä huimasti. Samoin risteily jättimäisellä Volga-joella jäi kokematta, mutta kauniina kesäpäivänä tällainen aktiviteetti olisi ehdottomasti maistunut. Kaikkea ei vain ehdi. Kaikkien uskontojen temppeli jätettiin suosiolla välistä, sillä ajateltiin sen olevan kohde, josta käytäisiin ottamassa vain kuva ja lähdettäisiin pois.

Lentoajat ja hotelli

Finnairin lentoajat kohteeseen ovat melkein huonoimmat mahdolliset. Lento lähti Helsingistä klo 23.55 ja perillä oltiin puoli kolmen aikaan yöllä. Tuohon aikaan yöstä suositellaan varaamaan taksikyyti keskustaan 1A-terminaalin ”Taxi Kazan City” –tiskiltä. Tuloaulassa meitä odotti monenlaisia kyydin tarjoajia ja pihalla olisi ollut ”takseja” odottamassa pilvin pimein. Tiskiltä tilattuna taksi olisi maksanut 1100 ruplaa, joka kuulosti korviin aika kovalta hinnalta. Olin etukäteen soittanut hotellille myöhäisestä saapumisesta ja kysynyt, paljon taksin tulisi maksaa lentokentältä hotelille. Hinta-arvioksi sain 500 – 600 ruplaa. Über keskustaan olisi ollut noin tonnin luokkaa. Koska oli yö ja kovin kauan ei tehnyt mieli vatuloida, millä kyydillä lopulta mentäisiin, niin otettiin lopulta pimeä taksi pihalta. Venäjällä jokainen auto on potentiaalinen taksi ja meidän kuski vei meidät lähellä sijaitsevalle parkkipaikalle ja sitten hypättiin ihan tavallisen auton kyytiin. Hinnaksi sovittiin 800 ruplaa ja perille päästiin.

Takaisin päin lento Helsinkiin lähtee myös aamuyöllä, klo 03.25. Me olimme varanneet vielä tuolle yölle hotellin, sillä muuten päivästä olisi tullut todella pitkä. Hotellilta tilattiin taksi ja tällä kertaa mittari laitettiin raksuttamaan kyydin ajaksi. Taksikyyti takaisinpäin maksoi 473 ruplaa. Kazanin ”kansainvälinen” lentokenttä ei ole mikään ihmeellinen, joten aikaa ei ihan liikoja kannata varata etenkään, kun lento lähtee keskellä yötä. Turvatarkastus oli muuten kaikkea muuta kuin tarkka. Lähtöterminaalista 1A löytyy yksi amerikkalainen ravintola ja kahvila (hiukan huvitti, miksi sen ravintolan piti olla juuri amerikkalainen.)

Hotellivalintana oli Hotel Nogai, joka sijaitsee aivan Baumanin kävelykadun kyljessä. Peruskolmentähden hotelli oli siisti, tasokas ja toimiva. Aamiainen maksoi 400 ruplaa (n. 6€) ja sillä jaksoi hyvin porskuttaa pitkälle päivään. Hintaa neljälle yölle tuli noin 200€.