Vaikuttava Vatikaani ja Pietarinkirkko

Rooman kaupungin ympäröimä Vatikaanin valtio oli ensimmäinen nähtävyysetappi Roomassa Italian reissulla. Vatikaanista itselleni tuli ensimmäisenä tietysti mieleen Paavi, sen jälkeen Pietarinkirkko ja kolmantena muutama vuosi sitten Itävallassa tavattu romanialainen heppu, joka opiskeli Vatikaanissa ja halusi isona Paaviksi ja ainakin nyt kardinaaliksi ensin. Harmikseni tutummin Ykäksi kutsuttuun heppuun ei törmätty.  Mielessä vilkahti ennen muurien sisäpuolelle menoa ajatus, että onhan tämä jo nähty TV:ssä ja kuvissa monta kertaa. Ajattelin, että ei se Pietarinkirkko varmaan mikään kummoinen pytinki ole. Olinpa väärässä.

Majapaikkamme Difronte ai musei Vaticani sijaitsi aivan Vatikaanin muurien ulkopuolella pienen kävelymatkan päässä Vatikaanin museosta, joka on monelle se "must do"-juttu Roomassa. Jonot olivat aamulla monen sadan metrin pituiset ja vaikka olisimme olleet fiksuja ja hankkineet liput etukäteen, olisin jättänyt tämän museon väliin. Ilmeisesti kuitenkin Vatikaanin museo on käymisen arvoinen, joten jos vähääkään kiinnostaa museot, taide ja kulttuuri, niin kannattaa ostaa lippu etukäteen ja piipahtaa tuolla.

Itselleni Vatikaanin vierailu tarkoitti ennen kaikkea Pietarinkirkon ihastelua sisältä ja ulkoa. Kirkko on ennen kaikkea pramea (jopa ehkä liian) ja vaikuttava. Onhan tämä kirkko myös maailman suurimpia kirkkoja 23 000m2 pinta-alallaan. Itse kirkkoon voi ottaa opastetun kierroksen tai mennä sisään ihan muuten vain ihmettelemään. Pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä tänne ei lyhyissä sortseissa ja minihameissa kannata mennä. Sisällä huomio kiinnittyi upeisiin maalauksiin ja veistoksiin. Kirkkoa rakennettiin aikoinaan hartaudella. Sen valmistuminen kesti 120 vuotta ja sitä oli mukana tekemässä 10 arkkitehtia. Yhtenä tunnetuimpana pääarkkitehtina toimi Michelangelo. En voi mitenkään sanoa, että lukeutuisin kirkkojen faniksi, mutta tämä paikka oli kerrassaan upea. Ainoa häiritsevä tekijä oli valtava väentungos kirkon sisällä, mikä sinänsä tällaisessa kohteessa mikään yllätys ole.

Vaikka kirkko oli upea sisältä, niin ihastelin pidemmän aikaa Pietarinkirkon massiivista aukiota. Se näyttäytyi kauniina erityisesti ilta-aikaan. Photokrediitit iltakuvista menevät reissukaverille, sillä itse makasin muurien toisella puolella sängyssä oksennustaudissa. En meinannut saada kameraa kaivettua esiin edes päivällä, sillä aukion ja kirkon ihastelu vei kaiken keskittymiskykyni. Vatikaanin kiertelyyn saa varmasti upotettua aikaa jopa päivän verran, mutta meille riitti parisen tuntia. Jos meinaa mennä museoon, niin aikaa kannattaa varata ainakin puolipäivää.

Minivaltio Vatikaani on käymisen arvoinen paikka. Ehkä Dan Brownin kirjalla on ollut vaikutusta mielikuvitukseeni, koska en voinut ajattelematta, mitä kaikkea historian saatossa Vatikaanissa on tapahtunut. Jotain mystisen kiehtovaa tuossa Pietarinkirkossa oli.