Valloittava Varsova

Kulunut vuosi on ollut matkailun osalta suurimmaksi osaksi kaupunkilomailua. Alkuvuodesta kehaisin, miten kiva kohde Vilna on kaupunkilomakohteena ja sopii täydellisesti myös viikonloppulomailuun. Ajattelin, että tuskinpa kovin moni kaupunki sijaintinsa, hintansa ja toimivuudensa puolesta voittaisi Vilnaa. Mutta vielä mitä! Maaliskuussa vierailimme ensimmäistä kertaa Puolassa ja vietimme viikonloppulomaa Varsovassa. Varsova se vasta kiva ja yllättävä paikka olikin.

Varsova löi tunnelmansa ja kaupunkikuvansa puolesta täysin ällikällä. Olin kuullut erinäisiä huhuja, että Varsova on "vaikea kaupunki päästä sisään", se on ruma ja karu sekä kaukana romanttisesta. Toki ensimmäisenä itsellenikin tuli mieleen, että tuo toisessa maailmansodassa kovia kärsinyt kaupunki ei välttämättä olisi niin kaunis. Pidän enemmän rosoisen kauniista kaupungeista ja Varsova oli sitä kirjaimellisesti. Vakuutuin muutenkin Puolasta ja luulenpa, että Krakova kesäaikaan voisi joskus olla hyvä idea.

Jo ensisilmäyksellä Varsovan katukuva oli siisti, moderni ja se tavallaan vain kaappasi mukaansa. Emme ehtineet nähdä viikonlopun aikana läheskään kaikkea sitä, mitä olisimme halunneet. Euroopan seitsemmänneksi suurin kaupunki tarjosi historiafaneille paljon museoita ja nähtävyyksiä. Tällä kertaa me skippasimme kaikki sotaan liittyvät museot, sillä aika ei riittänyt. Aika vain vieri, kun tallasimme katuja ja ihastelimme vaihtuvia kaupunginosia. Viikonloppu meni aivan liian nopeasti. 

Kiersimme Varsovan vanhankaupungin kadut, pistäydyimme Pragan boheemissa kaupunginosassa, katsoimme uteliain silmin Varsovan tunnetuimman ja vanhimman basaarin Rozyckiegon tarjontaa, pistäydyimme Varsovan stadionilla sekä haahuilimme Savior Squarella. Illalla kävimme katsomassa Varsovan keskustassa, kun Earth Hour pimensi isoimmista rakennuksista valot. Kun valot tulivat takaisin, katselimme kaupunkikuvaa Marriott- hotelli kattobaarissa.  

Majapaikkamme Sleepwell Aparments Ordynacka kaupungin ytimessä oli loistava valinta. Pieni huoneemme oli persoonallinen, aamiainen kotoisa sekä sijainti aivan erinomainen. Lentokenttäbussi numero 175 toi 50 metrin päähän majapaikasta. Varsovassa hotellien hinnat ovat enemmän kuin kohtuulliset. Viiden tähden hotelli kyllä houkutteli hintojensa puolesta. 

Lauantai-iltana kävimme täyttämässä mahamme suositussa vegaaniburgeriravintolassa Krowazyvassa. Toiselle homma meni aivan liian vegaaniksi ja toiselle tuli mahanpuruja. Ei tullut tuosta burgeriravintolasta meidän suosikkimme. Varsovan ravintolatarjonta on monipuolinen ja kiinnostava. Hyviä ravintoloita testattavaksi olisi löytynyt pilvin pimein. Erityisesti Savior Squaren alueella oli paljon hyviä vaihtoehtoja. Kävimme totta kai maitobaarissa, jossa ei puhuttu sanaakaan englantia. O reippaana reissaajana sai kuitenkin tilattua jotain suolaista ja jotain makeaa nenämme eteen. Jos muuten jokin oli aito puolalainen kokemus, niin vierailu maitobaarissa.

En oikeastaan osaa antaa hyvää vinkkilistaa Varsovaan. Paras neuvoni on, että menkää ja ihastukaa. Kokekaa ja nähkää! Me mentiin jälleen kerran fiiliksen mukaan ja se kannatti. Ehkä ainoa suositukseni on, että kannattaa kokeilla maitobaaria. Viikonloppu tuntui tässä kohteessa aivan liian lyhyeltä ajalta, joten kannattaa varata suoraan pidennetty viikonloppu. Paljon hyviä vinkkejä Varsovaan löytyy muuten Panun matkat- blogista

Matkamuistoja emme usein kaupunkilomilta osta, mutta nyt itselleni jäi käteen kuitenkin yksi matkamuisto. Se oli nimittäin hyvin vahva fiilis, että kaupunkilomat ovat nyt joksikin aikaa nähty. En uskoisi sanovani tätä ääneen, mutta kotimaassa olo on nyt maistunut erityisen hyvälle muutenkin. Loppuvuoden reissuille kaipaan luontoa, maaseutua, meri-tai järvimaisemaa ja roadtrippejä. Kesälomasuunnitelmat ovat tähän aikaan vuodesta vielä täysin auki. Tällä hetkellä on vaikea sanoa, minkälaiselta loppuvuosi 2016 matkojen osalta näyttää. Meidän tyyliin joku jokeri voi aina löytyä hihasta ja enhän nyt voi sanoa, ettenkö olisi aika ajoin kuikuillut lentoja Pekingiin. Mitään ei ole kuitenkaan vielä varattu (paitsi yksi Skotlannin loma).