Lausannen Olympiamuseo

Seuraatko tiiviisti olympialaisia telkkarista? Muistatko, mitä Lontoon tai Salt Lake Cityn olympialaisissa tapahtui? Miten Helsingin kesäolympialaiset vuonna 1952 oikeasti syntyivät? Miten olympialaisten lajit ovat kehittyneet vuosien mittaan? Kaikki nämä tuntuvat Trivial Pursuitin urheilupuolen kysymyksiltä. On yksi paikka, jossa saat kaikkiin olympialaisten historiaan, kehitykseen ja muutoksiin liittyviin kysymyksiin vastauksen. Se on Lausannessa sijaitseva Olympiamuseo.

En ole itse museoiden ystävä. Ihan rehellisesti en ole kovin kiinnostunut "tuhlaamaan" aikaani museoihin reissuissa. Yhdessä kiinalaisessa museossa haukottelin niin kovasti, että leuat lonksuivat. Matkatoverin mielestä sain ehdot tuosta museosta ja joudun menemään sinne joskus uudestaan. Hyvä valokuva-, historia- tai urheiluun liittyvä museo saattaa saada minut astumaan museon ovista sisään. 

Lausannessa meidän ei ollut tarkoitus mennä Olympiamuseoon eikä oikestaan oltu varattu juurikaan aikaa sille. Päätettiin kuitenkin mennä katsomaan, millainen Olympiamuseon ja ympärillä oleva Olympiapuisto oli. Tällä kertaa se en ollut minä, joka hinkui sisään kuin pikkulapsi. Kun kerta täällä oltiin, miksi ei mentäisi kiertämään tuo museo. "Eihän siihen varmaan tuntia kauempaa mene", sanoi eräs. Laitettiin ulkotakit Paavo Nurmi-lockeriin ja lähdettiin uteliain mielin kiertämään museota. Paavo Nurmen patsas komeilee myös muuten Olympiapuistossa. Genevenjärven kaupungeista myös Montreuxista löytyy suomalaisen muistopatsas, muistatteko kenen patsas siellä on? 

Olympiamuseo avattiin olympiakomitean kotikaupunkiin Lausanneen vuonna 1993. Vuonna 2012 museota remontoitiin ja se avattiin jälleen yleisölle vuoden 2013 loppupuolella. Oma tietämykseni riitti siihen asti, että Lausannessa sijaitsee Olympiakomitean HQ, mutta en ollut koskaan aiemmin kuullut tästä olympiamuseosta.

Kuulkaas, tämä olikin sitten aikamoinen paikka. Kuvia en juurikaan sisältä ottanut, koska en pidä sitä sopivana museoissa (ei sitä kyllä oltu missään kielletty). Olympiamuseo on monessa kerroksessa ja kierros aloitetaan ylhäältä. Jokaisten kesä- ja talviolympialaisten historia on kerrottu tarkasti ja täytyy sanoa, että visuaalisesti ja tekniikan puolesta tämä museo on paras, jossa olen koskaan käynyt. Olympiamuseo tarjoili tuhdin tietopaketin olympialaisten synnystä aina tuleviin olympialaisiin saakka ja niin mielenkiintoisella tavalla, että koko paikkaan olisi pitänyt varata parin tunnin sijaan ainakin puoli päivää. Itseäni sykähdytti enemmän modernien olympialaisten isän Pierre De Coubertin sinnikkyys ja halu kehittää näitä kisoja. Coubertin on henkilö, joka on olympialaisten tunnuksen, viiden renkaan keksijä. Nämä viisi rengasta yhdistävät viisi eri mannerta. Ensimmäistä kertaa tämä yksi maailman tunnetuimmista symboleista vihittiin käyttöön vuonna 1914 ja se on myös yksi tärkeä rauhan symboli. Oli maailman tilanne mikä tahansa, niin olympialaisten aikaan keskitytään iloitsemaan urheilusta.

If someone were to ask for the recipe for “becoming Olympic”, I would say that the first prerequisite is to be joyful.

-Pierre de Coubertin

Videoita katsellessa aika tosiaan vain vierähti. Museossa oli myös esineitä eri olympialaisista ja totta kai myös olympialaisten maskoteista riitti tarinaa. Yksi kerros oli kokonaan varattu eri vuosien olympialaisten lajivarusteille, jotka on lahjoitettu museolle. Siellähän ne Lasse Virenin juoksutöppönenkin oli. Yhdessä kerroksessa sai tietää urheilijan ravintoon, palautumiseen, valmistautumiseen ja treeniin liittyvän tiedon. Eri peleillä sai kokeilla omaa koordinaatiokykyään ja tasapainoaan. Lisäksi tietoa oli myös siitä, miten kisakylät ovat rakentuneet eri kaupunkeihin ja miten alueet ovat kehittyneet olympialaisten siivittämänä.

Arvaatteko, miten meille lopulta kävi? Museon mennessä kiinni kello kuusi, olimme vihoviimeisiä asiakkaita. Itse juoksin viimeisemmät kerrokset nopeaan tahtiin vain siksi, että ensimmäisiin kerroksiin oli mennyt niin paljon aikaa, että aika alkoi loppumaan. Ja vitsi, että harmitti! Olisin halunnut tunnin enemmän aikaa, jotta olisin saanut vielä vilkuiltua muutaman videon.

Jos liikutte Sveitsissä noilla nurkilla ja vierailette Lausannessa, niin annan lämpimän suositukseni Olympiamuseollle. Se on museo, joka vei suorastaan mennessään.

Tietoa

Aukioloajat: 9 - 18 (touko-lokakuu), 10 - 18 (loka-huhtikuu)
Sisäänpääsymaksu: 18CHF (liput voit ostaa automaatista)
http://www.olympic.org/museum