Matkaopas Ischian saarelle

Napolinlahdella sijaitseva Ischian vihreä saari on monelle pakettimatkailijalle tuttu kohde jo vuosikymmenien takaa. Saarella asuu vakituisesti noin 60 000 asukasta ja vuosittain siellä vierailee miljoonia turisteja. Saari on erityisesti tunnettu kuumista lähteistään ja niiden ympärille rakennetuista kylpylöistä. Jos tykkää hemmottelusta upeissa vehreissä saarimaisemissa, niin siihen Ischia on oikea kohde. Saarta voisikin sanoa luontoa ja hyvinvointia rakastavan wellness-kohteeksi.

Miten sitten tällainen reissaaja päätyi juuri Ischian saarelle? Sepä hyvä kysymys. Kesän Italian reissulla oli tarkoituksena viettää muutama leppoisa rantalomapäivä ja Napolin ruuhkien jälkeen Ischian vihreä saari houkutteli rantalomalle. Kuvankauniilla Maronti beachilla tulikin köllöteltyä muutama päivä. Ehdittiin myös kiertämään saari ympäri skootterilla. Tämä olikin mainio tapa nähdä saaren kauneus. Skootteriajelusta lisää myöhemmin omassa postauksessaan.

Jos harkitset Ischian saarta lomakohteeksi,, niin tässä muutama omatoimimatkaajan vinkkivitonen.

Miten päästä Ischialle?

Me otimme lautan Napolista Caremar-lauttayhtiöllä. Matka kesti noin 50 minuuttia ja lippu maksoi 17,60€/henkilö. Ischialle menee monia muitakin lauttayhtiöitä Napolista. Jotkut lautoista kulkevat Procidan saaren kautta. Ischialle pääsee kätevästi myös Sorrentosta. Aikatauluja voit katsoa täältä. Ischian saarelle voi siis tehdä mainiosti myös päiväretken ja sieltä pääsee myös näppärästi päiväretkeilemään vaikkapa Caprin tai Procidan saarille. 

Lippuluukuilla Napolin päässä meinasi iskeä epätoivo, sillä aikataulut olivat mainittu jokaisen yhtiön lippuluukulla erikseen ja ne eivät ihan pitäneet paikkansa netin tietojen kanssa. Lauttoja menee kuitenkin koko ajan, joten jos yhden lautan missaa, ei seuraavaa tarvitse pitkin odotella.

Minne majoittua?

Saavuttaessa Ischia Portoon, joka on saaren keskus, härdelli on melkoinen. Vilkkaassa lomakylässä sijaitsee monia ravintoloita ja suuri osa saaren majoituksesta. Jos haluaa kaiken olevan lähellä ja haluaa vähän vilkkaampaa lomatunnelmaa, niin Ischia Porto on varmasti oikea kohde. Itse lähinnä ahdistuin siitä hälinästä. 

Sant'Angelo

Sant'Angelo

Saarella on paljon rantojen läheisyyteen sijoittuvia rauhallisempia kohteita. Yksi näistä on Sant'Angelon lomakylä, jonne on moottoriajoneuvoilla meno kielletty. Myös Forion lomakylä, joka sijaitsee saaren toisella puolella Ischia Portosta katsottuna, on täynnä erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Majoituksia löytyy aivan laidasta laitaan. Tarjonta on valtava ajatellen lomasaaren pientä kokoa. Heinäkuussa majoituksia löytyi hyvin vielä parin päivän varoitusajalla. B&B-tyylisiä majoituksia saa suht edullisesti. Itse päädyin majoitusvalinnassa Albergo Villa Giustoon, joka sijaitsi lähellä Maronti beachia. 50€:lla yö sai hyvän huoneen ja perusitaliaisen aamiaisen hyvin rauhallisesta pikkukylästä. 

Rannat

Kauniita rantoja riittää saarella. Ischia Porton lähellä on useita rantoja. Monet majoitukset ovat luonnollisesti keskittyneet rantojen läheisyyteen. Forion ranta ei vaikuttanut kovin viihtyisältä, mutta suosittelisin kyllä Maronti beachia, joka oli tarpeeksi iso ja ranta oli mainio. Vaikka majoituksemme oli aivan Maronti beachin "tuntumassa" , sai rantaan laskeutua kiemuraista tietä tovin aikaa (ylöspäin kävely olisi ollut suorastaan silkkaa hupsuutta)  Lisätietoja rannoista löytyy vielä täältä.

Maronti beach

Maronti beach

Nähtävyydet

Ischialla pääsee hemmottelemaan itseään kylpylöissä, löhöämään rannalla tai patikoimaan vehreissä maisemissa. Vaikka Ischia onkin vihreä saari, on sen luonto tavallaan myös kauniin karu. Kuumana kesänä kuivuus on saarella haaste ja yhtenä päivänä ihmettelinkin, miten helikopteri kävi hakemassa useita kertoja vettä merestä ja kasteli ympäristöä.

Ischia Pontessa sijaitsee kaunis linna nimeltä Castello Aragonese, jonka läheisyydessä ihmiset tykkäsivät myös nautiskella auringosta ja uida. Muutoin itse saari on itsessään nähtävyys. Upeita maisemia on jokapuolella. Paras näköala koko saarelle löytyy Ischian korkeimmalta huipulta, Mount Epomeolta (n. 800m korkea). Patikointi vuoren huipulle vie tovin, mutta hiki hatussa tarpominen on vaivan arvoinen. 

Miten liikkua?

Jos haluaa nähdä lyhyessä ajassa koko saaren, niin suosittelen vuokraamaan skootterin päiväksi (25€/päivä). Yksi isompi päätie kiertää saaren ympäri ja sitä on helppo ajella. Autovuokraamoita löytyy myös, mutta parkkeeraus ja muutenkin pikkuteillä ajelu voi olla epämiellyttävää. Skootteri on näppärämpi, sanoisin. Liikennekulttuuri on italiaiseen tapaa aika kaoottinen. 

Myös bussiverkosto toimii mainiosti Ischian saarella. Satamassa lipun voi ostaa lippuluukulta tai automaatista (joka ei toiminut). Muualla kioskit myyvät kertalippuja. Lipun saat myös kuljettajalta, mutta tällöin se maksaa 2,5€. Kertalippu maksaa 1,20€ (voimassa 90min) ja päivälippu 6€. Jos haluaa vaihtelua rantoihin, pääsee monille rannoille bussin kyydissä aivan perille asti. Myös veneen vuokraaminen on suosittua, jos haluaa nähdä saarta vähän eri perspektiivistä.

Kenelle?

Itse en tiennyt Ischian olevan oikein perinteinen lomakohde, jossa viihtyvät niin saksalaiset, suomalaiset kuin paikallisetkin. Palvelut ovat kohdillaan ja jokaiselle löytyy jotakin ruoan ja majoituksen suhteen. Vaikka saari näyttäisi ulkomaisten turisten osalta olevan suosittu hiukan vanhemman väen keskuudessa, niin nuorempikin väki viihtyy saarella helposti. Tämä on kiva lomakohde niin soolomatkailijalle, pariskunnille kuin perheillekin. Jonkinlaista yöelämää ilmeisesti löytyy muuten Ischia Porton alueelta. 

Kalaruokia kannattaa maistella, sillä kalastus on suosittu elinkeino saarella. Paikallisherkkuna saarella on tunnettu myös jänispata, joka valmistetaan kahdelle hengelle tai isommalla seurueelle. Paikallinen pasta appelsiinihöystön kera maistui taivaalliselta. Hintataso ruoissa ei ole ihan Suomen luokkaa, mutta ei kaukanakaan. Pääruoat maksoivat 10-25€. Viiniä viljellään saarella jonkin verran. Matkamuistoksi saarelta matkaan lähtikin paikallinen viinipullo. 

Ischian saari on ilo silmälle vihreän luontonsa ansiosta. Vihreys yhdistettynä siniseen merimaisemaan, siinä on vain sitä jotain!