Päivä Positanon postikorttimaisemissa

Lumoavan kaunis Positano Amalfin rannikolla tarjoaa henkeäsalpaavia maisemia, joita voisi kuvitella näkevänsä vain postikorteissa tai kuvankauniissa maalauksissa. Nuo loputtomat portaat ja värikkäät talot houkuttelevat kesäkaudella turisteja ihastumaan kylän pikkukatuihin ja mykistymään kauniista maisemista. Nämä maisemat ainakin pistivät tämän naisen hiljaiseksi.

Korkeuserot rannan ja yläkylän välillä saavat hikikarpalot nousemaan otsalle, etenkin jos haluaa nähdä koko kylän päivässä. Positanon kylä on käveltävissä jalkaisin, mutta kuntoa tämä paikka vaatii. Hyvät kengät ja vesipullo kannattaa varata mukaan, jotta jaksaa reippailla portaita ylös ja alas (ja niitä portaita muuten riittää). 

Positanon hintataso on muihin Amalfin rannikon kyliin verrattuna kalliimpi. Pizzasta sai pulittaa reilun 10€, alkuruoista 15€ ja pääruokien hinta huiteli ranta-alueella yli 20€ tuntumassa. Amalfin kylässä ruokailu oli esimerkiksi hiukan halvempaa. Myös majoituksista saa pulittaa sesonkiaikaan pidemmän pennosen. Kaiken kaikkiaan Positano on ymmärrettävästi melkoinen turistiviidakko kesäaikaan. 

Positano tarjoaa rantaelämää kaipailevalle myös rantoja, mutta rauhassa täällä ei saa olla. Rannassa kuhisee kuin muurahaispesässä, kun useat lautat tuovat lisää väkeä tutustumaan kylään. Hiukan rauhallisempiakin kolkkia toki löytää, kun suuntaa askeleet kylästä vähän kauemmaksi. Hiljaisemmat kolkat löytyvät kylän jyrkiltä portailta. Portaita ylös noustessa kannattaa pysähtyä, kääntyä ja vilkaista kaunista kimmeltävää sinistä merta, joka näkyy kaikkialta. 

Me teimme päiväretken Amalfin kylästä Positanoon. Jälkikäteen on helppo viisastella, mutta olisi ollut parempi ottaa kalliimpi lautta Amalfilta kuin valita pari euroa maksava bussi. SITA:n busseja menee noin tunnin välein Positanosta Amalfille, mutta aikatauluihin ei kannata juurikaan luottaa. Kannattaa myös varautua, että bussimatka voi kestää tovin pidempään ja bussi on aivan tupaten täynnä. Oli aikamoinen kokemus omin silmin todistaa, kuinka ruuhkaista kuuluisalla ja kapealla siksakkia menevällä Strada Statale 163-tiellä on.

Mitä Positanossa kannattaa tehdä ja nähdä? Positano on jo itsessään nähtävyys. Tätä häikäisevää pikkukylää ei voi ohittaa. Kylän pienillä kaduilla voi tehdä ostoksia, nauttia lasillisen proseccoa ja syödä maukkaan illallisen jälkeen vielä annoksen herkullista gelatoa. Positanossa on lukuisia upeita terasseja, joilta avautuu upeat näköalat alas kaupunkiin ja merelle. Tuollaisella terassilla kupponen espressoa (tai viiniä) maistuu varmasti. Positanossa voit keskittyä huokailemaan ihastuksesta.

Positanoa ja itse Amalfin rannikkoa ei turhaan sanota yhdeksi Euroopan tai jopa maailman kauneimmista kohteista. Tämänkaltaisia maisemia en ollut itse ennen päässyt omin silmin todistamaan. Maisemat olivat kertakaikkiaan mykistävät. Ei ihme, että Amalfin rannikko on esimerkiksi suosittu häämatkakohde.

Italian monipuolisuus maisemien ja paikkojen osalta on hämmentävää. Suhteeni koko maahan on edelleen hyvin ristiriitainen, mutta en voi olla väittämättä etteikö mieli tekisi matkustaa Italiaan uudestaan ja uudestaan. Italiaan jää tavallaan koukkuun. Kun on nähnyt Positanon kaltaisen kaunokaisen, tahtoo nähdä enemmän.