Aurinkoinen pyöräretki Helsingissä

Viime viikon lauantaina hyppäsin ovesta ulos ja ihastelin kaunista sinistä taivasta ja auringonpaistetta. Aurinkolasit oli heti kaivettava laukun pohjalta silmille. Tästä oli tulossa todella upea syyspäivä. Aurinkoisen lauantain ohjelmassa oli opastettu pyöräretki Helsingissä. Oman pyörän jätin kuitenkin kotiin ja suuntasin kohti Kasarmitoria, jossa minua odotteli sininen jopo, HELtoursin opas Riku ja ystävällinen jenkkipariskunta. Edessä oli kolmen tunnin pyöräretki ja olin innoissani. Pyöräretken kohteet olivat minulle entuudestaan tuttuja, mutta oli mukavaa päästä näkemään Helsinkiä pyörän selästä ja kuulemaan tarinoita Helsingistä.

Lähdimme matkaan klo 10 aikaan Kasarmitorilta ja suuntasimme ensimmäisenä kohti Olympiaterminaalia, josta risteilymatkustajat olivat juuri parhaillaan valumassa ulos. Ohitimme terminaalin ja pyöräilimme lähetystöalueelle, jossa teimme ensimmäisen stopin. Tämän stopin aiheena oli historia. Jenkkipariskunta oli erityisesti kiinnostunut Suomen historiasta ja aikakaudesta, jolloin Suomi ei ollut itsenäinen maa, vaan osa Ruotsia tai Venäjää.

Lähetystöalueelta poljimme sinisillä jopoillamme Kaivariin katselemaan merimaisemaa. Satamassa näkyi vielä paljon veneitä ja ulkomaalaisilla oli ihmettelemistä siinä, kuinka moni suomalainen omistaa kesämökin ja veneen. Kaivarista matka jatkuu Eiraan ja telakka-alueelle Hietaniemeen. Ensin vähän kalliita ja kauniita taloja, hiljaisia katuja ja sen jälkeen nostureita ja telakka-alue. Helsingissä maisemat vaihtuvat hetkessä ja parasta onkin, että yhden nurkan takana on Helsingin kallein asuinalue ja toisen kulman takana rosoinen telakka-alue.

Hietalahden tori kuhisi väkeä ja vastaamme tuli jatkuvasti juoksijoita ja ulkoilijoita. Kaunis syyspäivä sai kaupunkilaiset liikenteeseen. En voinut olla kuitenkaan miettimättä, miten erilaiselta tämä pyöräilyretki näyttäisi helmikuussa, kun kaupunkilaiset ovat piilossa kodeissaan eikä ketään näkyisi missään. :)

Hietalahdesta matka jatkui baanalle, jossa teemme stopin. Olen pyöräillyt monesti Espoosta Helsinkiin, mutta baanalla en ole vielä koskaan pyöräillyt. Kuvaussession jälkeen päädyimme yhdelle Helsingin suosituimmalle nähtävyydelle eli Temppelinaukion kirkolle, joka on aasialaisten turistien kansoittama. Temppelinaukion kirkko veti hiljaiseksi. On se vain komea sisältä. 

Aurinkoinen syyspäivä Helsingissä tarkoitti myös sitä, ettei Töölönlahtea, suosittua kaupunkilaisten ulkoilualuetta voinut jättää välistä. Sinisen huvilan kahvila oli mainio paikka juoda päiväkahvit ja jutustella lisää matkailusta ja Helsingin nähtävyyksistä. Tummapaahtoinen kahvi ja korvapuusti maistui muuten aivan taivaallisen hyvältä ulkoilmassa. Sinisen huvilan kahvila on yksi parhaimmista ulkoilmakahviloista Helsingissä.

Kahvihetken jälkeen matka jatkui Hakaniemen torille maistelemaan puolukoita ja mustikoita. Ulkomaalaiset ihmettelivät, miten voi olla mahdollista, että metsistä jää keräämättä niin paljon marjoja joka vuosi. Hakaniemen torilla tunnelma oli iloinen ja ulkomaalaiset saivat kuulla, että entinen Suomen presidenttikin voisi tulla vastaan tällä torilla. 

Ennen paluuta Kasarmitorille pysähdyimme Kruununhaassa ihmettelemään vanhoja laivoja, jäänmurtajia ja "ei niin puhdasta" merivettä. Ulkomaalaiset kehuivat Helsingin kauneutta ja kompaktia kokoa, enkä voinut olla nyökyttelemättä Helsingin saamille kehuille. Oli kiva kuulla ulkomaalaisten suusta, miltä Helsinki heidän mielestään näyttää.

Päivän parasta antia oli käydä kohteissa, joissa en ollut vielä koskaan käynyt. Engelinaukio, tuo suomalaisista mustavalkofilmeistä tuttu aukio, oli ihan uusi tuttavuus minulle. En ollut myöskään koskaan pyöräillyt baanalla, käynyt kivikirkossa tai Krunikassa asuessani tehnyt stoppia ja ihastellut merenrannassa vanhoja laivoja. 

Kolmen tunnin pyöräretki oli todella mukava tapa aloittaa lauantai. Erityisesti nautin, kun mukana oli maailmaa nähnyt pariskunta ja opas (kiitos Riku!), jonka kanssa juttu luisti ja omakin tietämys kasvoi Helsingistä. Pyöräily on paras tapa oppia tuntemaan uusia ja tuttujakin kaupunkeja ja vielä paikallisten silmin. Suosittelen ehdottomasti tätä pyöräretkeä ulkomaalaisille vieraille ja kaikille, jotka haluavat viettää rennon kolmetuntisen nähden Helsingin eri näkökulmista. Voisin lähteä uudestaan! :)

*yhteistyössä Heltours*