Kävelykierroksella Soulissa - 8 kohdetta

Missä: Soul, Etelä-Korea
Milloin: Heinäkuu 2015
Majoitus: Staz II Myeondong (196€/4 yötä, loistava hotelli)
Sää: Kaikkea mahdollista
Valuutta: Etelä-Korean WON (1€ = n. 1200WON)

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on sykkivä ja energinen Aasian suurkaupunki. Kaupungissa yhdistyy kätevästi uudet teknologiavillitykset ja vanhat perinteet. Kadut vilisevät Samsungit kädessään kiirehtiviä ihmisiä, joista voi aistia hyvän fiiliksen jo kaukaa. Ensimmäisenä kadulla törmääkin tuohon rentoon tunnelmaan, joka on erilainen kuin muissa Aasian suurkaupungeissa. 

Soulia on sanottu monesti Tokioksi pienoiskoossa ja sitä se onkin. Se on pienempi, mutta kovin ruuhkainen. Soulissa on valtavasti tapahtumia ja elämää, mutta silti se ei ole niin överi kuin Tokio. Sytyttääkö Soul yhtä paljon kuin Tokio? Ei sytytä. Yksi syy, miksi matkustimme Souliin, oli ruoka. Rakkaudestani korealaiseen ruokaan luvassa juttua myöhemmin.

Meidän kesäloman ensimmäinen kohde oli Soul, jonne saavuimme hyvin sateisena lauantaiaamuna heinäkuussa. Kun olimme yhden päivän sulatelleet rapsakkaa jet lagia, haahuilleet lähiympäristössä ja nauttineet (ahmatteina) kaksi dinneriä, olimme valmiit kunnon kaupunkikierrokselle.

Seuraavaksi pääset mukaan meidän ensimmäisen päivän kävelykierrokselle. Luvassa tiivistetty paketti Soulin nähtävyyksistä, jotka ehtii näkemään hyvin yhden päivän aikana.

1. Namsangol Hanok Village

Meidän hotellin lähellä sijaitsi korealainen perinteinen kylä Namsangol Hanok Village, jonne suuntasimme ensimmäisenä. Pieni perinteinen kylä on keskellä kaupunkia korkeiden talojen ympäröimänä. Ihmiset tulevat tänne rauhoittumaan ja seesteinen tunnelma paikassa vallitsikin. Paikassa ei ole sinänsä mitään nähtävää ja vartin pyöriskelyn jälkeen lähdimmekin jo jatkamaan matkaa. Kannattaako mennä? Ei kannata.

2. Myeongdong

Namsangolista jatkoimme matkaa Myeondongille, joka suosittu ostosalue Soulissa. Jos haluat shoppailemaan niin suuntaa tänne. Myeondongilta löytyy muun muassa Etelä-Korean isoimman ketjun LOTTE:n ja Shinsegaen tavaratalo ja paljon muita ostoskeskuksia. Kaikki putiikit eivät mahdu edes katutasolle, vaan maanalta löytyy vielä "underground marketteja". Iltaisin ostoskatujen varrella on myynnissä maukasta katuruokaa, jota suosittelen testaamaan. Ole kuitenkin varovainen, sillä lähes jokaisen kojun ruoka näyttää hyvältä ja maha onkin pian ääriään myöten täynnä. Myeondongilta löytyy myös paljon ravintoloita joka lähtöön. Me testasimme paikallista pikaruokalaa, jossa päästiin itse paistamaan ruokamme. Hyväähän se oli. 

3. Namdaemun Market

Namdaemun market on Etelä-Korea suurin perinteinen markkinapaikka, joka on avattu 60-luvulla. Täältä voi ostaa I heart Korea-paidan ja paljon muuta keittiövälineistä kosmetiikkaan. Hinnoissa on ilmaa, joten kannattaa tinkiä. Mukaan kannattaa ostaa ginseng-teetä, jota myydään joka puolella. Keskellä päivää väkeä oli liikenteessä vähän, joten kauppakujilla pystyi astelemaan ja katselemaan kaikessa rauhassa. Suosittelen.

4. Deoksugung ja vartijoiden vahdinvaihto

Deoksungungin palatsin Daehanmunin porttien edessä tapahtuu maanantaita lukuunottamatta joka päivä vahdinvaihto seremonia klo11, 14 ja 15.30. Tätä esitystä kannattaa pysähtyä katsomaan, sillä se on näkemisen arvoinen. Tämä tapahtuma on mainio tapa tutustua korealaiseen kulttuuriin. Esityksen jälkeen turistit pääsevät ottamaan kuvia vartijoiden kanssa ja tietenkin emme voineet vastustaa kiusausta tehdä sitä itsekin.

Deoksungungin palatsiin emme menneet sisälle, mutta opaskirjan ja kuvien mukaan sinne kannattaa suunnata, jos aikaa on.

5. Gyeongbokgung Palace

Tämä palatsi on yksi Soulin päänähtävyyksistä. Palatsi on rakennettu 1395 ja se on yksi viidestä suuresta palatsista Joseonin dynastyn ajalta. Sota on runnellut palatsia, mutta sitä on korjattu sotien jälkeen. Palatsin alueella on monia eri rakennuksia ja paikka tuo mieleen Japanin puistomaiset palatsit. Palatsin puistoalueilla vallitsee ihana hiljaisuus, koska väkimäärä jakaantuu suurella alueelle.

Suokkipaikkani on Hyangwonjeong paviljongin aluea. Istahdemme hetkeksi lepäämään ja ihastelemaan pientä kaunista paviljonkia. Tämä on ehdottomasti ajatus- ja stressivapaata aluetta. Täällä en voi olla kuitenkaan ajattelematta, että olen nähnyt tällaisia palatseja ja puistoja Aasiassa monia ja siksi en jaksa enää syttyä näistä paikoista niin paljon.

6. Insa-dong

Historiallisesti merkittävästä kohteesta siirrymme vilkkaalle Insadongin kävelykadulle, jossa pääsemme näkemään korealaisen kauppakadun vilinää. Täällä myydään paljon paikallisia käsitöitä ja vaatteita. Katukeittiöstä voi napata itselleen välipalaa mukaan. Jos olet tarkkasilmäinen niin voit huomata Starbucksin koreankielisellä kyltillä.

Insandongin alue on viehttävä ja urbaani. Tykästyn tunnelmaan välittömästi. Jos nälkä kurnii, kannattaa siirtyä Insadongin pääkadulta sivukaduille, joilta löydät mukavan rauhallisia ravintoloita. Näissä ravintoloissa hintataso on myös edullisempi.

7. Cheonggyecheon Stream

Insadongin vilkkaalta kävelykadulta on pakko päästä pois. Jalkoja alkaa jo hiukan painaa ja haluamme istahtaa johonkin rauhalliseen paikkaan. Soulin city hallilta lähtee virtaamaan 10,9 kilometriä pitkä Cheonggyecheon-joki, jota ympäröi pienet promenaadit. Joki on suosittu virkistysalue soulilaisille ja päätämmä istahtaa monien paikallisten tapaan joen varteen istumaan. Jokea pitkin pystyy kävelemään Dongdaemunin marketille asti. Pidämme tästä paikasta niin paljon, että aikaa vierähtää toista tuntia höpötellessä ennen kuin päätämme jatkaa matkaa.

8. Namsan park & Soul Tower

Päivän viimeinen kohde on Soulin "huippu", Mt. Namsan , josta avautuu upeat maisemat kaupunkiin. Jos jalkoja painaa, niin ylös asti pääsee cable carilla. Me päätämme vielä suorittaa päivän porrastreenit ja kävelemme ylös asti. Namsamin huipulta löytyy 236 metriä korkea N Seoul Tower, jonka näköalatasanteelta (9000WON) avautuu vielä hulppeammat näkymät. Meille riittää kukkulan huippu. Illalla kaupunginvalojen syttyessä huipulta avautuva maisema on kaunis. Ihastelemme pitkän tovin iltamaisemaa ennen kuin suuntaamme askeleet takaisin kaupunkiin.

"Love is in the air!" Yksi asia, mitä ei voitu olla ihmettelemättä, oli rakkauslukkojen määrä Namsamin huipulla. En ole missään nähnyt niin paljon rakkauslukkoja (miten joku löytää sieltä joskus omansa?). Illalla Namsan kuhisi pariskuntia ja eihän se ihme ollut. Namsan ilta-aikaan oikein romanttinen paikka ja ilmapiiri lämmin. Ja mikä olisikaan parempi tapa päättää mukava päivä Soulissa kuin ihastella kaupunginvalojen täyttämää kaupunkia toisen kainalossa?