Kemppilän Myllykoski

Aina ei tarvitse lähteä kauas nähdäkseen vesiputouksia. Joskus upea luonnonkohde saattaa löytyä jopa liian läheltä. Kemppilän Myllykoski, 17 metriä korkea vesiputous sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä kesämökiltämme. En ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut koko paikasta ennen kuin luin Saimaan kesälehteä, jossa kerrottiin tästä paikasta. Google mapsin kertoessa tarkan sijainnin, olin hämmentynyt, miten en ollut aikaisemmin käynyt täällä. Mutta ei sen puoleen, myöskään äitini ei ollut käynyt täällä.

Kauniina ja kuumana perjantai-iltapäivänä laitoimme auton nokan kohti Jukajärveä. Myllykoskentien kapea hiekkatie vei meidät suoraan kohteeseen. Auto parkkiin tien viereen ja eikun ihmettelemään. Koski alkaa aivan tien vierestä ja onhan se upea ilmestys. Auringonsäteet tanssivat puiden lomasta valaisten upeaa koskea. Kosken kuohunta oli voimakasta ja vaikka paikka ei ollut iso, niin siinä riitti ihmettelemistä. Koski laskee Suureen Jukajärveen ja Suomen vesiputoukset- nettisivulla kerrotaan, että suuren järven rantaan putoava koski on harvinainen Suomessa. Koski haarautuu keskivaiheilla kahteen pääuomaan ja kannattaa ehdottomasti ihastella molempia. Myllyn raunion puoleinen pääuoma on syvempi ja synkempi.

Kemppilän Myllykoski on saanut nimensä vanhasta Kemppilän Myllystä, joka tuotti ennen alueelle sähköä ja oli tärkeä alueellinen tuotantolaitos. Itse Myllystä on vain rauniot jäljellä. Paikassa haiskahtaa historian havina ja fiilikset rauniota katsellessa olivat jopa hiukan pelokkaat.

Paikassa on helppo liikkua puusiltojen ja polkujen vuoksi. Rannassa olevalta laiturilta pääsee ihailemaan kosken laskeutumista järveen. Näkymä on sykähdyttävä. Tuuli tuiversi meidän vierailun aikana niin kovaa, ettei laiturilla voinut istuskella kastumatta. Voisin kuitenkin kuvitella, että tyynellä ilmalla tuolla laiturilla istuminen olisi hyvin terapeuttista. Kosken kuohunta ja kaunis järvimaisema on vaikuttava kombinaatio.

Kemppilän Myllykoski on kaunis paikka ja tänne tulen palaamaan vielä monta kertaa. Seuraavalla kerralla otan aviomiehen ja kahvitermarin mukaan. Istahdamme laiturille ja ihailemme luonnon kauneutta. Onpa minulla muutama tarina jaettavaksi liittyen paikan historiaankin.

Tämä vesiputous on arvosteltu kolmen tähden vesiputoukseksi Suomessa. Itse antaisin 3,5/5. Mieleni tekee nähdä lisää Suomen vesiputouksia. Ne ovat liian heikosti tunnettuja.

Kävimme samalla reissulla vielä kävelemässä Syrjäsaaressa, jossa sijaitsee tyhjillään oleva kesäpaikka. Tuo pellon keskellä sijaitseva valkoinen talo oli myös upea ilmestys. Miten sellainen paikka voikin olla tyhjillään.