Ajatuksia Zagrebista

Zagreb on.... En keksi vieläkään, miten sitä kuvailisi! Kaupunki jätti lämpimän ja viihtyisän, mutta vähän tylsän kuvan. Zagreb oli sekoitus Balkania ja Keski-Euroopaa. Katujen graffitit olivat siistejä ja kahviloita piisasi, mutta mitä muuta siellä on? Yritin ennen matkaani googletella, mitä kaupungista on kirjoiteltu, mutta en löytänyt oikein mitään. Perusturistioppaat ja nettiartikkelit antoivat kuvan, ettei Zagrebista löydy oikein mitään turistille. Oliko asia oikeasti näin? Koska aikaa oli itselläni hyvin vähän kaupunkiin, päätin heittää opaskirjan laukkuun ja unohtaa turistina olon. Otinkin paikallisoppaalta vinkit missä kävellä, mitä syödä ja mistä saa hyvää jälkkäriä. Jälleen kerran kaupungin tunnelma oli itselleni se päänähtävyys. Mitä Zagrebin päänähtävyydet oli? Älkää multa kysykö, olen unohtanut ne jo.

Kävin toukokuussa moikkaamassa kahta vaihtoystävääni Zagrebissa ja pääsin tutustumaan kaupunkiin eri näkökulmasta kuin perusturistia leikkiessä. Yövyin ystäväni luona Zagrebin hipsterialueella, jossa kaikki talot olivat ihan erinäköisiä ja -kokoisia ja kaavoitus täysin hullunkurista. Paikallinen lähiö ja paikallisen perheen valmistama ruoka olikin ehkä parasta vierailullani. 

Kunnon ruokakauppaa ei tuntunut löytyvät mistään. Pieniä kioskeja oli siellä täällä. Kahviloita ja ravintoloita löytyi puolestaan ihan kaikkialta. Kuuluisalla kahvikadulla oli Tkalčićevalla vieri vieressä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Kaikkiin niihin riitti ihmisiä istuskelemaan. Hintataso oli kaupungissa halpa. Olut maksoi 1,3€, aamiainen kahvilassa 4€, maukas lounas 5€ jne. Vinkkejä kahvilakaduista löydät täältä.

Ratikat kulkevat näppärästi paikasta paikkaan. Yhden lipun hinta on 10HRK. Keskusta on pieni, joten se on hyvin nopeasti nähty. Upper downissa on hallintorakennuksia ja hyvät näköalat koko kaupunkiin. Siellä sijaitsee myös suosittu särkyneiden parisuhteiden museo. Alakaupungin toreilla kannattaa käydä tuoksuttelemassa kukkia ja syömässä tuoreita mansikoita. Pääaukiolla oli sopivasti vierailuni aikaan "I love Slovenia"-messut, josta sain haettua parhaimmat vinkit Blediin.

Yksi ravintolasuositus on pakko vinkata. Vegaaniravintola Šumski Kuhar oli puusisustuksellaan ja metsäfiiliksellään oikein viihtyisä. Ruoka oli aika erikoista enkä ihan tarkalleen tiennyt mitään suuhuni laitoin, mutta erittäin maukasta ruoka kuitenkin oli. Ravintolassa oli illalla lauluesityksiä, joka toi kivan lisän dinnerille.

Jos sinulla on päivä tai kaksi aikaa Zagrebissa, niin se riittää kyllä vallan hyvin. Kiertele keskustaa, nauti suositulla kahvilakadulla virvokkeita ja käy kuvailemassa kaupungin graffiteja. Hetken aikaa oltuasi kaupungissa tajuat kyllä miksi Zagreb on kahviloiden kaupunki. Niitä on joka paikassa. Ystäväni kertoivat, että vapaa-aikana vietetään hyvin paljon aikaa kahviloissa tavaten ystäviä ja perheenjäseniä. Kahvia ei kuitenkaan nautita niin paljon kuin Suomessa. Yksi tai kaksi kuppia riittää ja kahvia nimenomaan nautitaan kahvilassa, ei niinkään kotona.

Ihmiset Zagrebissa ovat oikein ystävällisiä, seurallisia ja avoimia. Jos jokin jäi parhaiten mieleen kaupungista, niin ne ihmiset! Terassit ja kahvilat olivat täynnä iloisesti pulputtavia ihmisiä. Ihmisten hyväntuulisuus hymyilytti.

Oletteko käyneet Zagrebissa? Millainen fiilis teille jäi?