Laskettelukauden avajaiset Rukalla

Olen odottanut lokakuun alusta asti lunta ja talvea. Olen haaveillut kauniista lumisista maisemista ja siitä, että pujottelemaan suksilla rinnettä alas. Toiveeni talvesta, lumesta ja laskettelusta toteutui viime viikonloppuna Rukalla. Rukan avajaisviikonloppu oli kaikkea, mitä harmaaseen marraskuuhun tarvitsin ja vielä vähän enemmän. Ja kuinka kauniita lumiset tunturimaisemat olivatkaan! 

Muistoja ja muutoksia

Ruka on merkinnyt minulle aina perheen kanssa lomailua. Rukan rinteet ja maastot ovat tulleet vuosien mittaan hyvinkin tutuiksi niin kesällä kuin talvella. Mummoni on kotoisin Kuusamosta ja Kuusamon seutu on aina tuntunut siltä, kuin kotiinsa menisi. Rukan rinteitä on koluttu vuosien varrella niin paljon, että niiden mutkat ja kaatumispaikat ovat yhä hyvässä muistissa. 

Edellisestä Rukan laskettelulomasta oli vierähtänyt tovin aikaa. Olin nimittäin käynyt viimeksi Rukalla yli 10 vuotta sitten. Kuusamon lentokentälle laskeutuessamme olin ihan fiiliksissä siitä, että pian pääsisin näkemään tutut Rukan maisemat. Kuusamossa meitä odotti kirpsakka pakkassää ja lumisade, jota oli luvattu koko viikonlopuksi.

Olivatko ne maisemat tutut Rukalla? Vastaus on ei. Siis totaalisesti ei. Saapuessamme Rukakylään, leukani kirjaimellisesti loksahti lattiaan. Oliko tämä todella se sama laskettelukeskus, jossa olin joskus käynyt?

Minun muistikuvieni Ruka oli hiukan (erittäin paljon) muuttunut. Tutuilla paikoilla oli edelleen Piste, Pitäjän pirtti ja Rukahovi. Muuten, koko kylä oli muuttunut kauniiksi alppikyläksi. Kovasta kehityksestä kertoo jo se, että avajaisviikolla kylään avattiin pari uutta ravintolaa ja uusi kahvila. Olin positiivisesti yllättynyt Rukan kehityksestä alppikyläksi, josta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut.

Majoitus

Meidän majoituspaikkamme oli keskellä kylää. Ski-inn hotel RukaVillage tarjoaa eri kokoisia huoneistoja keskellä Rukakylää (Talviviikot alk. 865 €, vrk alk. 115 €). Sijainti ei voisi olla keskeisempi. Isommallekin porukalle sopiva huoneisto tarjosi keittiön täydellä varustuksella, isolla ruokapöydällä, kuivauskaapilla, saunalla ja parvekkeelta löytyi myös poreallas. Suksia ei tarvinnut tuoda huoneistoon, sillä kellarikerroksesta löytyi suksivarasto, jossa oli jokaiselle huoneistolle tarkoitettu suksien säilytyskoppi. Erityisesti annan plussaa sijainnista, joka tällaisella viikonloppureissulla toimi mainiosti. Voit melkeinpä lasketella suoraan hotellin ovien eteen. Jos kuitenkin kaipaa rauhallisempaa menoa, niin mökki voisi olla sopivampi vaihtoehto.

Aktiviteetteja

Avajaisviikonlopun ohjelma oli täynnä erilaisia aktiviteetteja. Tylsää ei ollut. Viikonlopun suunnitelma oli omalla kohdallani aivan selvä. Rinteeseen oli päästävä oli sää mikä tahansa. Sää oli lauantaina melkoinen. Lunta tuprutti vaakatasossa lähes koko päivän ja tuuli tuntui luissa ja ytimissä. Laskettelu on kuitenkin pukeutumiskysymys ja kuten eräs paikallinen sanoi: "kova laskuinto lämmittää jo villahousujen verran".

Ruka avaa rinteensä tuttuun tapaan ensimmäisenä Suomessa ja tänäkin vuonna Rukalla lasketeltiin jo lokakuussa.Rinteitä oli auki vasta kaksi, mutta kyllä siinä laskemiseen makuun jo pääsi. Avajaisviikonloppuna laskijoita riitti, mutta jonoja pääsi syntymään vain Saaruan hissille. Ja kylläpä muistui mieleen, kuinka paljon hississä saa istua verrattuna Alppeihin. 

En ottanut omia suksia mukaan, vaan Pisteen suksivuokraamosta sain jalkaani mainiot sukset, joilla kelpasi laskea mäkeä alas. Voi sitä vauhdin hurmaa! Jos muuten olet paremman tason laskija, niin suosittelen testaamaan VIP-tason suksia. Itse olin todella tyytyväinen vuokrasuksiini.

Perjantaina kävimme Matkakuume.netin Gian kanssa testaamassa Rukalle avatun KuruYogan ensimmäisen hotjooga-tunnin. KuruYoga sijaitsee Kauppakeskus Kumpareessa, kuntosalin kanssa samassa kerroksessa. Tunnin kestävä hotjooga oli rentouttava ja valmisteli kropan tulevia laskupäiviä varten. Suosittelen todella lämpimästi joogan yhdistämistä lasketteluun. Erityisesti lonkkien avaaminen ei ole yhtään pahitteeksi laskupäivän jälkeen. After ski jooga on myös hyvä rauhallisempi vaihtoehto niille monotansseille. Itse haaveilen viikon "Ski & Yoga" -lomasta.

Viikonlopun aktiviteetteihin kuului laskimisen lisäksi syömistä (ja muuten kyllä syötiin), ilotulituksia, soihtulaskun ihastelua, tuliterän mersun koeajoa, Roope Salmisen ulkoilmakeikka, Rukan viihdetarjonnasta nauttimista, Iisakki Villageen tutustumista ja saunajoogaa. Toiset bloggaajat kävivät myös ratsastusretkellä lauantaina.

Perjantaina kävimme Rukahovissa katsomassa iki-ihanan Meiju Suvaksen keikkaa ja sen jälkeen suuntasimme vielä Pisteeseen jammailemaan sähkösinisen Sannin keikan tahdissa. Eihän sitä tietenkään voinut olla ottammat myös yhtä selfietä Meiju Suvaksen ja Einin kanssa.

Loppulämmittelyt

Ruka on mielestäni juuri sopivan kokoinen laskettelukeskus, jonka tarjonta hurmaa monipuolisuudellaan. Kuulimme, että myös murtsikkaa olisi päässyt viikonloppuna hiihtämään. Viikonloppu kauniissa lumisissa maisemissa oli ihan todella piristävä ja oli mahtavaa reissata uusien tuttavuuksien kanssa. 

Ainoa asia, mikä viikonlopussa jäi kaihertamaan, oli liian lyhyt viikonloppu ja käteen jäänyt skimbakuume. Oli ihanaa päästä laskemaan ja nälkä kasvoi vain syödessä. Onneksi ehdin jo kotiinpalatessa tartuttamaan skimbakuumeen mieheeni, joten eiköhän tässä aleta suunnittelemaan jo seuraavaa laskureissua. 

Rukakylän ravintolatarjonta on kasvanut huimasti viime vuosina. Ruokaelämyksistä ja siitä, mistä omasta mielestäni sai Rukan parhaimmat kahvit, lisää myöhemmin. 

Rukan avajaisissa oli mukana kuusi bloggaajaa, joista Tämä Matkan Anna & Teppo sekä Mutsis on-blogin Emilia ovatkin jo jakaneet fiiliksiään blogin puolella. Kannattaa myös tsekata Matkakuume.netin Gian ja Chic Conservative Chanel-blogin Lauran blogit.

Toivottavasti tänne eteläänkin saadaan pian lunta!

* yhteistyössä Ruka-Kuusamo*