Lähtisinkö Finnairin uuden A350:n kyytiin?

Pimeä ja harmaa marraskuu alkoi tänä vuonna ainutlaatuisella ja säihkyvällä kokemuksella. Lenneltiin nimittäin Finnairin uuden Airbus A350 XWB:n kyydissä Tukholmaan ja takaisin. Tukhomasta ei ehditty näkemään kuin Arlandan lentokenttä, mutta itse kohde ei ollutkaan tämän reissun tarkoitus. Reissumme tarkoitus oli testata Finnairin uusin lentokone, paljon hehkutettu Airbus A350.

Enpä olisi uskonut sanovani tätä, mutta kyllä, lensin Tukholmaan ja takaisin vain päästäkseni tuon paholaisen kyytiin. A350:n ulkonäkö on häikäisevä. Rakkaalla lapsella tuntuukin olevan jo monta lempinimeä. A350:sta kutsutaan zorroksi, lepakoksi, mustanaamioksi tai paholaiseksi. Boardingin alkua odotellessa Helsingissä oli hauskaa seurata, miten koneen henkilökunta ihasteli koneen ulkonäköä ja millaisella uteliaisuudella ihmiset nousivat koneeseen. Sellainen kupliva lapsen into näkyi kaikkien kasvoilla.

Finnair on onnistunut markkinoimaan mainiolla tavalla uuden A350:n, sillä tällaista innokkutta en ole aiemmin nähnyt missään. Uusi tulevaisuuden lentokone tuntuu olevan tällä hetkellä suomalainen ylpeyden aihe. Ja onhan se hienoa, että Finnair on ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka sai tämän konetyypin käyttöönsä.

A350 on lentänyt Euroopan kaupunkeihin reilun kuukauden ajan. Lennot toimivat samalla henkilöstön koulutuslentoina. Marraskuun 21. päivä A350 XWB alkaa liikennöimään Helsinki-Shanghai-väliä ja jouluaattona lennot aloitetaan seuraavalla A350-koneella Bangkokiin. Lisätietoja A350:n kaukokohdereiteistä löydät Finnairin sivuilta.

Mikä on uutta?

Uusi A350 on tulevaisuuden lentokone, joka on energiatehokkaampi kuin aikaisemmat Finnairin konetyypit.  Uusi laajarunkokone (extra wide body) on selvästi leveämpi.  Economyssa ei ole enää penkkirivit 2+4+2, vaan 3+3+3. Tämä lisää myös käytävien leveyttä ja luo kivasti tilantuntua. Koneeseen mahtuu lähes 300 matkustajaa. Finavia on tehnyt hauskan jutun A350:n strategisista mitoista.

A350:n sisustuksen on suunnitellut Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Heti koneeseen noustessa tunnelma on miellyttävä ja koneen LED-valaistus ansaitsee ehdottomasti taputukset. Vertti Kiven kehittämän Space Alive -konseptin mukaisesti matkustamon tunnelma muuttuu valaistuksen avulla lennon edetessä. Koneeseen on ohjelmoitu kaikkiaan 24 eri valaistusohjelmaa, esimerkiksi liikkuvia pilviä ja revontulet. Revontulet ehdimme kokemaan lennon aikana ja pidin kyllä paljon tuosta valaistuksen vaihtelusta. Joku voisi ajatella, että mikä merkitys valaistuksella on matkustusmukavuuteen, mutta on sillä. Valaistus lisäsi omasta mielestäni ainakin rentoa tunnelmaa koneessa. Ja onhan tämä hienosti koneen sisustus suunniteltu ja toteutettu myös kansainvälisellä tasolla! Sisutus on palkittu nimittäin parhaana International Yacht & Aviation Awards 2015 -kilpailussa kategoriassa Commercial aviation - Ecoomy/Business Class.

Mites sitten koneen hiljaisuus ja ilma? Koneen ilmanvaihtojärjestelmä on huippuluokkaa ja koneen ilma on todella raikas ja puhdas. Ilma vaihtuu kahden minuutin välein ja on yhtä steriiliä kuin sairaalan leikkaussalin ilma. Matkustamon lämpötila voidaan säätää erilaiseksi eri koneen osissa. Myös koneen hiljaisuus teki lähtemättömän vaikutuksen. Kaikkia koneen ääniä paniikinomaisesti kuuntelevana oli ihana huokaista helpotuksesta. Lennolla oli rauhallista ja hiljaista ja tuo raikas ilma teki lennosta vielä entistä mukavemman. Jos siis minulta kysytään, niin tuo koneen puhdas ilma ja hiljaisuus ovat A350:n parhaat ominaisuudet.

Business-luokka

Business-luokassa paikkoja on yhteensä 46 kappaletta. Paikat menevät 1+2+1. Jokaisella paikalla on kivasti omaa yksityistä tilaa. Istuin molempiin suuntiin keskipaikoilla ja pidin paljon siitä, ettei vieruskaveria edes tarvinnut nähdä. 

16"tuumaiselta näytöltä voi katsella lennon edistymistä tai vaikkapa katsella leffaa. Näytön koko on aiempaan verrattuna kasvanut merkittävästi niin business- kuin economy-luokan puolellakin (11"economyssa) ja jopa tällainen tihrusilmä pärjäsi ilman silmälaseja. Emme tällä lennolla saaneet "oikeita" business-luokan kuulokkeita testattavaksi, vaan ihan tavalliset nappikuulokkeet, jotka toimivat kyllä moitteettomasti. Langatonta wifi-yhteyttä en muuten testannut lennon aikana lyhyen lennon vuoksi.

Business-luokan Zodiac Cirrus III- vuodeistuimella voi päästä vaaka-asentoon nukkumaan ja nappeja painelemalla voi fiksata penkistä itselle juuri sopivan. Penkkiä saa siirrettyä eteenpäin ja selän mukavuutta voi säädellä. Itse ehdin 45 minuutin mittaisella lennolla testata monta eri asentoa ja koin, että selkäkipuiselle penkin säätämisestä on isosti apua erityisesti pitkällä lennolla. Matkatavarat tulee nousun ja laskeutumisen ajaksi sijoittaa joko pieneen säilytyslokeroon penkin vieressä tai laittaa ylähyllylle.

Ainut asia, minkä huomasin ongelmalliseksi oli busineksen keskipenkkien ylähyllyjen syvyydet. Nimittäin en saanut takkiani ja laukkuani otettua ylähyllyltä kuin nousemalla itse penkille. Keskipaikkojen ylähyllyt ovat siis syvemmät ja korkeammalla kuin ikkunarivillä. Hyvin pieni ongelma, mutta ei ollut kiva kurotella penkiltä, että yletynköhän ottamaan takkini vai en.

Fiiliksiä

Kyllähän se business-luokassa istuminen mukavaa oli, ei voi muuta väittää. Annan täydet pisteet hiljaisuudelle, raikkaalle ilmalle ja business-luokan istuimelle. Koneen henkilökunnan innokkuus oppia A350:stä näkyi todella upeana palveluna ja hymy säteili koko henkilökunnan huulilla. Ainut asia, jota en ehtinyt kokemaan, oli se kuuluisa "naisten WC".

Naisten WC:stä kasvatettiin koneen saapuessa jopa tasa-arvokysymys ja media taisi tehdä kärpäsestä härkäsen. Tosiasiassa jokaisella lennolla lennon pääpurseri päättää, onko tämä WC unisex-käytössä muiden toilettien tapaan vai pyhitetäänkö tila pelkästään naisille. Yleistä linjausta pelkäksi naisten WC:ksi ei siis ole olemassakaan.

Economy-luokka

Economy-luokka

Economy-luokka

Economy-luokka

Tukholman päässä päästiin kiertämään konetta laajemmin. Vierailu koneen ohjaamossa oli kyllä melkoinen elämys. Lisäksi tutustuminen henkilökunnan lepotiloihin oli ihan uutta itselleni. En tiennyt, että henkilökunnalla on niinkin isot ja tilavat lepotilat koneen takaosassa. Economy-luokka tulee varmasti tulevaisuudessa tutuksi. 11"tuuman näyttö ja jalkatila lupaa mukavampaa kaukolentoa. Kävin koeistumassa Econymy-luokan penkit ja tällaiselle 168 cm pitkälle jalkatilaatilaa oli oikein riittävästi. En malta odottaa, että joskus pääsen lentämään kaukolennon Aasiaan A350:llä. Sitten voin oikeasti vasta kertoa, millainen matkustusmukavuus koneessa oikeasti on verrattuna esim. A340:en.

Lähtisinkö Finnairin uuden A350:n kyytiin jatkossakin? Ehdottomasti lähtisin ja varmasti lähdenkin.