Kun jokin kaupunki ei vain kolahda - matkakokemus Splitistä

Olen sivunnut jo aiemmissa postauksissa ja kommenteissa, että viime kesän vierailu Splitissä, Kroatiassa, ei ollut yhtään sitä mitä odotin. Tiesimme, että elokuun alussa kaupunki voi olla täynnä turisteja, mutta ruuhkista huolimatta kaupunki ei oikein ollut meidän paikka. Olimme reissanneet Pohjois-Kroatiasta rannikkoa pitkin muutaman mutkan kautta Splitiin ja kun sinne saavuimme, teki mieli rehellisesti sanottuna oksentaa. Splitin satamassa sijaitseva bussiasema kuhisi turisteja ja katukauppiaita. Ihmiset tönivät, huusivat ja oli ihan kauhea meteli. Se katse, jonka poikaystäväni kanssa vahdoimme, kertoi ensivaikutelman olevan hirveä. Emme kuitenkaan antaneet ensivaikutelman pilata tunnelmaa.

Split on tunnettu 200 000 asukkaan kaupunki Kroatiassa. Se on hyvä liikenteen solmukohta. Splitin satamasta pääsee lautalla esimerkiksi Bracin, Hvarin ja Visin saarille. Norwegian lentää Splitiin ja satamasta pääsee lautalla Italiaankin. Ei siis ihme, että väkeä riittää ja pieni kaupunki kuhisee turisteja kesäkuumalla. Splitin kaupungin näkemiseen kannattaa käyttää aikaa maksimissaan päivä tai pari. Se voi toimia myös hyvänä tukikohtana, jos haluaa vain tehdä päiväretkiä muualle, kuten esimerkiksi Mostariin ja saarille.

Itse kaupunki on todella nätti. Ja hyvin vanha kaupunki se onkin ollessaan 1700 vuotta vanha. Sokkeloinen vanhakaupunki on täynnä ravintoloita ja pieniä liikkeitä. Kuuluisin nähtävyys on Diocletianuksen palatsi . Kaupungin rantabulevardi, Riva, tarjoaa kunnon rantakaupunkimeininkiä terasseineen ja puistonpenkkeineen. Satama on täynnä hienoja purjehdusveneitä ja muita jahteja. On yöelämää ja kunnon "eteläfiilis". Mutta silti, jokin puuttuu.

Yksi asia oli aivan napakymppi. Se oli nimittäin meidän huoneisto niin täydellisellä paikalla kuin vain voi olla. Ihan keskustassa, pienellä kujalla taidegallerian vieressä. Oma rauha, mutta kuitenkin vain pari askelta ihmisten vilinästä. Suosittelen tsekkaamaan Apartments Nikollan tarjonnan. Heillä on huoneita ympäri keskustaa ja omistajien ystävällisyys on ihan omaa luokkaansa.

Kaupungin ravintolat eivät jättäneet mitään erikoista kuvaa. Mustekalasalaatti toimi. Kalaa kannattaa syödä. Radleria sai kaupasta. Musta riisi oli kokemus. Ja siinä ne positiiviset kokemukset olivatkin. Huonoa, ihan ookoota, mutta ei mitään erikoista. Splitissä hinnat ovat turismin takia jo todella korkeat, joten mitään halpaa ja hyvää ravintolakokemusta voi olla vaikea löytää.

Olin vähän kipeä Splitiin saapuessamme. Lisäksi lääkäri oli pyytänyt välttämään suoraa auringonpaistetta ja uimista muutaman päivän ajan antibioottikuurin takia. Tosi helppo homma, kun aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, lämpöasteita on +35'c ja mies haluaa rannalle. Kuvista näkyy kuinka hyvin sitä aurinkoa välttelin :) Onneksi en palanut.

Suurimman osan ajasta vietimme kaupungin läheisillä kivirannoilla. Oman paikan löysi suht helposti. Vesi oli ihanan raikasta ja kirkasta. Monet pomppivat kallioilta veteen ja tämäkin pelkuri hyppäsin muutaman tunnin suositteluiden jälkeen veteen. Aika extremeä se mulle olikin alkuun :D 

Kävimme kävelemässä Marjanin kukkulalla, joka on noin 10minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Nousu kukkulan päälle kannattaa, sillä sieltä on hienot maisemat kaupunkiin ja merelle. Marjanin niemimaalla on paljon hyviä kävelyreittejä ja alue onkin suosittu ulkoilualue. Ehdottomasti varatkaa aika Marjanin niemimaan tutkailuun!

Split on erittäin kaunis kaupunki. Kaikki oli periaatteessa kohdallaan. Oli paljon syitä ihastua kaupunkiin. Oli kauniita maisemia, tekemistä, huveja, ruokaa ja rantalomaa. Mutta paikasta jäi lopulta kuitenkin sellainen "Njääh"-vaikutus. Halusin Splitistä pois ja se kertoo yleensä siitä, että jokin paikka ei ole lämmittänyt mun mieltä tarpeeksi. Me lähdimmekin lopulta takaisin Italiaan yölaivalla. Matka Anconaan kesti yön yli ja maksoi 30€/hlö.

Kaikesta ei voi tykätä. Ymmärrän, jos joku lukijoista on hyvinkin eri mieltä kanssani Splitistä. Saa olla! :)

Btw. Jos ei halua käyttää autoa matkustusvälineenä niin bussiverkosto on erittäin toimiva Kroatiassa. Matka-aika Rijeka-Zadar oli noin 4h ja Zadar-Split saman verran. Tulee vielä edullisemmaksi kuin vuokra-auto, mutta toki autoilu on joustavampaa matkustamista.