Gran Canaria ensikertalaisen silmin

Tämä vuosi tuntuu olevan “ensimmäisten kertojen vuosi” sekä matkailun että juoksun osalta. Maaliskuussa koitti aika vihdoin viimein nähdä ja kokea Gran Canarian saari ensimmäistä kertaa omin silmin. Niin pitkään olin ajatellut, ettei tuolla saarella ole mitään tarjottavana minulle. Stereotyyppiset mielikuvat saaresta oli pakko käydä rikkomassa.

Syy matkustaa Kanarialle oli tällä kertaa juoksukilpailu. Legendaarinen Trans Gran Canaria polkujuoksukilpailu oli kiehtonut itseäni pitkään ja viime syksynä asetin tavoitteeksi juosta 43 kilometrin matkan tuolla. Juoksukilpailun yhteyteen tuli otettua samalla viikon talviloma. Tämä oli ensimmäinen polkujuoksukilpailuni ulkomailla.

Lomasta ei tällä kertaa tullut kaikkien aikojen ihanin talviloma, jota muisteltaisiin pitkään. Sen sijaan loma oli suomalaisittain sanottuna ihan ok. Rehellisesti sanottuna siis iso pettymys. Tästä ei kuitenkaan voi syyttää itse kohdetta. Päinvastoin Gran Canaria näytti minulle, että se ei ole vain rantalomakohde.

Positiiviset puolet

Jo lentokoneessa ihastelin Kanarian vuoristomaisemaa. Olin ennen reissua katsellut kuvia saaren pienistä kylistä ja patikointireiteistä. Lainaisin jopa kirjastosta Kanarian saaren vaellusoppaan, joka osittain jo romutti mielikuviani saaren meiningistä. Olen aivan ihastunut Teneriffan saareen ja sen luontoon. Gran Canarialla tuntui olevan myös paljon kaikkea aktiivilomalaiselle.

Viikon aikana ei ehdi näkemään saaresta kuin murto-osan. Roque de Nublo ja muut tunnetut patikointipolut olivat minua varten. Kiermutelevat pikkutiet vuoristossa, maisemat ja vaihteleva maasto vihreästä kuivaan maastoon vakuuttivat minut täysin. Olisin voinut viipyä noilla poluilla kaikki päivät.

Kiersimme myös etelän rantakohteita todeten, että ne eivät olleet meitä varten. Puerto de Mogan oli toki ihastuttava värikkäine taloineen, ravintoloineen ja kahviloineen. Jos Mogan olisi ollut vuoristossa, olisin pitänyt siitä entistä enemmän. Maspalomaksen hiekkadyynit olivat aivan mahtavat. Pieni reissaaja ei tosin tykännyt kovasta tuulesta ja hiekan pöllyämisestä, joten lähdimme aika nopeasti pois.

Kanarian saari on aivan mahtava pyöräilykohde. Jos joskus matkustamme uudelleen Kanarialle, niin viikon voisi täyttää pelkästään pyöräilyllä. Maspalomaksen alueella Free-Motionista kannattaa käydä vuokraamassa pyörä itselleen. Polkujuoksijalle tämä saari on todella hyvä kohde erityisesti talviaikaan, kun kaipailee harjoittelemaan sulille poluille. Tejedan kylässä voisin viipyilla muutaman päivän ennen siirtymistä Agaeteen.

Epäonnistunut majapaikan valinta

Majoitumme Maspalomasin alueella bunglow-tyyppisessä hotellissa. Majapaikan valinnalla on iso merkitys loman onnistumiseen, varsinkin lasten kanssa matkustaessa. Tällä kertaa valinta meni valitettavasti mönkään enkä viihtynyt majapaikassa yhtään. Hotelli ei mennyt jatkoon millään tapaa. Lopulta tein siitä myös reklaamation ja sain 40€ hyvitystä hajonneesta sohvasta ja jääkaapista ja siisteydestä. Huonoja puolia oli sen verran paljon, etten halua niitä edes listata. Seuraavalla kerralla päädyimme valitsemaan pakettimatkan ja konseptihotellin, jossa tiesi, mitä saa.

Epäonnistunut kisasuoritus

Eniten Kanarian lomaan vaikutti karvas pettymys Trans Gran Canarian kilpailussa. Jouduin keskeyttämään 20 kilometrin kieppeillä oksentamisen takia ja olo meni niin kehnoksi, etten uskaltanut jatkaa. Jälkikäteen jossittelin, mitä jos olo olisi parantanut, mutta energiat eivät imeytyneet, joten en vain uskaltanut jatkuu. Mutta matkustaa nyt Kanarialla kilpailuun ja keskeyttää siellä. Mikä pettymys!

Matkustaisinko uudelleen?

Pyöräilemään ja patikoimaan kyllä. Ehkä joskus myös juoksen Trans Gran Canarian kilpailussa uudelleen ja pääseen maaliin asti. Kanaria on paljon muutakin kuin rantalomaa, karaokebaareja ja kaljaa. Luonto on aivan ihastuttava ja paikkoja riittää nähtäväksi useammalle kerralle. Jos kaupungeista tykkää, on Las Palmasilla varmasti paljon annettavaa.