Äidin ja tyttären kesäloma Pugliassa

Tänäkin vuonna kesälomareissumme suuntautui Italiaan, joka on matkailumaana yksi parhaista. Lähdimme minireissaajan kanssa tutkimaan Italiassa ihan uusia seutuja ja vietimme 8 päivää Pugliassa, tutummin Apuliassa.

P1030121.jpg
P1030029.jpg

En tiedä, miksi Apulian seutu on aina kuulostanut niin kiehtovalta. Näin joskus kuvia Apulian valkoisista kaupungeista, upeista hiekkarannoista ja tunnelmallisista ravintoloista. Halusin viettää “leppoisaa” lomaa minireissaajan kanssa, mutta nähdä uusia paikkoja. Apulia oli oivallinen valinta ja tulipa taas tehtyä reissu, jota kelpaa vaikkapa marraskuisina pimeinä iltoina muistella.

Suomesta pääsee Apuliaan lentäen yhdellä vaihdolla Bariin tai Brindisiin. Me lensimme Roomaan ja hyppäsimme nopean junan kyytiin, joka vei meidät suoraan Roomasta Monopoliin reilussa neljässä tunnissa. Riippuen siitä, kuinka ajoissa olet junalippuja ostamassa, nopeat junat Apuliaan lähteävät noin 30€ ja hinta nousee aina, mitä lähemmäksi matkustusajankohta tulee. Junalippujen kanssa kannattaa olla ajoissa eikä jättää ostamista viime tippaan.

Monopolin kaupungissa yövyimme kolme yötä aivan ihanassa B&B:ssä. Huoneessa oli oma ranskalainen parveke, jossa saatoin kuivattaa meidän märkiä vaatteita. Monilla on erilaisia bucket listoja kohteista, joissa haluaisi käydä. Minullakin on yksi bucket list, jossa on erilaisia asioita, joita haluan kokea ulkomailla. Yksi näistä oli juurikin tuo parveke, jossa pystyin ripustamaan vaatteita kuivamaan kaikkien italialaismummojen tapaan.

P1020994.jpg
P1030011.jpg
P1030018.jpg
P1030016.jpg
P1030045.jpg
P1030049 (1).jpg
P1030033.jpg

Monopolin vanhassakaupungissa on paljon herkullisia ja edullisia ravintoloita. Apuliassa ei tarvitse nähdä nälkää. Ruoka on mielettömän hyvää, Rakastuin burrataan, alueen oliiviöljyyn, seafoodiin sekä manteleihin, joita rouskuttelimme minireissaajan kanssa kuin oravat konsanaan. Paikallinen orrichiette-pasta tomaatti- tai pestokastikkeella oli erityisesti minireissaajan mieleen. Gelatoa söimme niin paljon, että molemmille tuli loppureissusta stoppi.

Apuliassa riittää rantaviivaa ja erilaisia rantoja kivikkoisista rannoista pehmeisiin hiekkarantoihin. Me testasimme pieniä rantoja Monopolin lähistöllä. Merivesi oli niin lämmintä ja minireissaaja nautti hiekka-ja vesileikeistä. Noina rantapäivinä katselin vain lomasta nauttivaa lastani ja mietin, että kyllä taas kannatti lähteä. Suuni oli hymyssä ilosta ja ylpeydestä. Kyllä mulla on vaan niin upea reissumimmi, joka matkustaa sulavasti äitin kanssa paikasta toiseen.

Monopolista seikkailimme Alberobelloon, Ostuniin ja pieneen rantakaupunkiin, jossa lomailimme ilman minkäänlaisia aikatauluja. Aamulla, lounaalla ja illallisella söimme pitkään ja hartaasti. Nukuimme päiväunia, pelasimme rannalla, söimme jäätelöä ja leikimme ulkona. Illalla hurvitelimme karusellissa ja juoksimme ympäri pihamaita. Puglian loman viimeisenä etappina oli Polignano a Mare, joka oli uskomattoman kaunis kaupunki.

P1030062.jpg
P1030107.jpg
P1030108.jpg
P1030154.JPG
P1030204.jpg

Apuliassa on yllättävän paljon nähtävää. Kätevintä on ottaa vuokra-auto alle, jolloin voi nähdä mahdollisimman monia kohteita. Apuliassa kannattaa ehdottomasti yöpyä Masserioissa, joita löytyy vaativampaankin viiden tähden makuun. Me ei ehditty Lecceen, Otrantoon, Gallipoliin tai Salenton alueen upeille biitseille. Ei myöskään yövytty Masseriassa. Paljon nähtävää jäi siis seuraavaan kertaan.

Mikä Apuliassa sitten lopulta kiehtoi? Ehkä se autenttisuus, hiljaisuus ja se, että kaikki paikat eivät olleet tupa täynnä turisteja. Viime kesälomareissun Liguriaan verrattuna nautin Pugliassa lomailusta paljon enemmän. Toki kaksin lapsen kanssa reissatessa myös sattuu ja tapahtuu. Sain säätää liikkumisen kanssa, kaksi kättä kantoivat ihan jokaisen tavaran ja kyllä, meidät yritettiin ryöstää juna-asemalla keskellä kirkasta päivää. Välillä ui aurinkolasit vessanpöntössä, välillä sai vaihtaa suunnitelmia lennosta, mutta rennolla lomafiiliksellä jokaisesta tilanteesta selvittiin.

Päällisemmäisenä fiiliksenä meidän reissusta jäi mieleen kiitollisuus. Reissu sisälsi niin paljon sanoinkuvaamattomia tunteita ja hetkiä, joita voi vain kokea kaksin lapsen kanssa reissatessa. Me tutkimme uteliaalisti uusia paikkoja yhdessä. Elämyksiä, uusia oppeja ja kokemuksia oli tuliaisina kotiinpalatessa. Jälleen kerran Italia toimi reissukohteena lapsen kanssa loistavasti.

Lisää Italian reissujuttuja löydät täältä.