Lastenvaunut lentokoneeseen - kokemuksia ja kommelluksia

Raskaana ollessa sain jo kuulla, miten matkustaminen vauvan kanssa on erilaista ja kärsivällisyys on ihan varmasti koetuksella reissatessa. Välillä tuntuu, että koko vauvamatkailu on yhtä pirujen maalailua seinille. Tavaran määräkin lisääntyy reissulla niin, ettei sitä voi uskoa ja pakkaamisesta tulee entisestään taitolaji. Minua varoiteltiin myös siitä, että lastenvaunut menevät ihan varmasti rikki jollain reissulla. Hymähtelin tuolloin jo noille varoituksille, mutta en osannut aavistaa, että tuo jälkimmäinen tosiaan piti paikkansa.

Tähän asti matkustaminen minireissaajan kanssa on ollut leppoisaa. Pakkaamistouhuissa olen aina ollut aika rento ja vaikka kamaa on nykyisin rinkallisen verran mukana, niin mikäs siinä. Mutta lastenvaunujen mukaan ottaminen reissuun onkin ollut sitten aivan oma seikkailunsa. Olen ollut suorastaan hämmentynyt, miten lastenvaunujen kanssa matkailuun liittyy niin paljon säätöä.

Olemme minireissaajan kanssa lentäneet viisi menopaluulentoa. Näistä kahdella kertaa ruumaan meni vaunut vaunukopan kanssa ja kahdella kertaa istuinosa. Viidennellä kerralla päätin jo, etten laita koko vaunuja ruumaan. Takana on kaksi kotimaan menopaluuta ja kolme lentomatkaa Keski-Eurooppaan.

Lastenvaunujen pakkaaminen ruumaan on ollut erittäin kätevää jopa yksin vauvan kanssa matkustaessa. Esimerkiksi Finnairilta saa lähtöselvityksessä suojapussin lastenvaunuille ilmaiseksi. Tiskin takaa on aina saanut vähän jeesiä joko pakkauspuuhissa tai vauvan pitämisessä. Lähtöselvityksessä vaunujen pakkaamiseen on mennyt aikaa yleensä vain muutama minuutti. Helsingin päässä koko homma on aina toiminut mutkattomasti. Ensimmäisillä kerroilla oikein ihmettelin, että mitä ne nyt oikein sanoo, että lastenvaunujen kanssa matkustaminen olisi hankalaa.

Sitten pikkuhiljaa aloin huomata, että lastenvaunut lentokoneessa tuntuukin olevan suorastaan ihmeasia ja tietotaito virkailijoilla asian suhteen välillä täysin olematonta.

Wienissä Finnairilta sain lähtöselvityksessä kysellä suojapussia useampaan otteeseen. Ilmeisesti lähtöselvitystiskin takana olevalla osaamisella ja tietotaidolla oli puutteensa, sillä tiskin takana ollut nainen oli sitä mieltä, että vaunut pitää laittaa ilman pussia kahdessa osassa ruumaan. Hän ohjasi minut erikoismatkatavaroiden pakkaamispisteeseen kyselemään suojapussia, sillä Finnarilla ei kuulemma niitä ollut. Palasin kuitenkin kysymään toiselta virkailijalta, että onko tosiaan näin, ettei suojapusseja ole, niin mieshenkilö avasin kaapin ja antoi minulle suojapussin. Ja kotiin päästiin! Ilmeisesti kaikilla kentillä ei suojapusseja ole, joten pussi kannattaa säästää kotimaasta lähtiessä.

IMG_20170505_122901_851.jpg

Lastenvaunut rikki

Lensimme SAS:lla Arlandan kautta Zürichiin kesäkuussa. Pohdin alunperin, että ottaisinko vaunuja ollenkaan mukaan, sillä tulisimme viettämään aikaa vuorilla. Mietin myös matkarattaiden vuokraamista ja bugaboiden oman suojapussin lainaamista, mutta näissä olin lopulta aivan liian myöhässä. Helsingin päässä ostin suojapussin SAS:n tiskiltä ja sain vinkin virkailijalta, että pussi kannattaa säästää, sillä Zürichissä pusseja ei varmasti ole. Vaunut paketoitiin huolellisesti ja niin lähdettiin matkaan. Vaihtoaikaa meillä oli Arlandassa 50 minuuttia, mikä oli ihan riittävästi, mutta mietin silti, että ehtivätkö vaunut perille asti.

Sitten saavuimme Zürichiin. Reppu tuli hihnalta ensin ja jäin odottelemaan vaunuja. Lopulta löysin vaunut bulky luggage-hihnalta neljässä eri osassa ILMAN suojapussia. Ensimmäinen ajatus, oli, että mihin ihmeeseen se suojapussi oli hävinnyt. Tunnistin vaunut siitä, että olin pakannut viltin tavarakorin taskuun. Turvakaari oli hävinnyt, renkaat irti (mutta onneksi tulivat) ja kuomu irronut. Ratasosa ja jarrut tuntuivat menneen rikki. Ilmoitusta varten juttelin mieshenkilön kanssa Lost&Found-tiskillä, joka sanoi, että tee raportti kotimaassa ja hän ei voi auttaa sen enempää. Onneksi vaunut pelittävät sen verran, että pärjättiin Sveitsin reissun ajan.

Paluupäivänä Zürichissä minua huvitti jo etukäteen, sillä tiesin, ettei minulla ollut suojapussia vaunuille enkä sitä lähtöselvityksessä saisi. Tiskillä minut ohjattiin muovittamaan vaunut, jollen suostuisi laittamaan niitä ilman suojaa ruumaan. Vaunujen kelmutus olisi maksanut 40 frangia, joten kysyin olisiko muovituspisteessä mitään suojapusseja. Lopulta ostin 20 frangia maksavan polkupyörälle tarkoitetun suojapussin, johon kaksi herrasmiestä pakkasi vaunut ja näin vaunut matkasivat turvallisesti kotiin asti. Tuo suojapussi oli sen verran kestävää tekoa, että säästin sen tulevia reissuja varten.

Kotimaassa tein heti reklamaation SAS:lle netissä ja lisäksi vahinkoilmoituksen SAS:n tiskillä Helsingissä. Seuraavana askeleena sain ohjeeksi mennä Vaunuaittaan arvioituttamaan vahingot. Ja olihan siellä Vaunuaitassa muutama muukin tekemässä samaa ja ilmoille heiteltiin ärräpäitä, miten lentoyhtiöt AINA rikkovat vaunut. Vaunuaitassa selvisi, että koko ratasosa menee vaihtoon ja saatiin vihdoin myös uusi turvakaari.  SAS korvasi meille siis lähes kokonaan uudet vaunut.

Berliinin reissulle vuokrasin yoyo-matkarattaat, sillä en halunnut laittaa uusia vaunuja ruumaan. Yoyot olivat täydellinen ratkaisu, sillä ne sai ottaa mukaan käsimatkatavaroihin ja muutenkin ne ovat vain niin näppärät. Berliinin reissun jälkeen päätin, etten enää ota Bugaboita mukaan ulkomaan lennoille.

Ihmettelen, että mitä sille suojapussille lopulta tapahtui Sveitsin menolennolla. Ihmettelen myös sitä, miten paljo lastenvaunuja rikkoontuu ruumassa ja miten monenlaisia käytäntöjä lentoyhtiöillä tuntuu olevan noiden suojapussien kanssa. Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka paljon rikkoontuneita lastenvaunuja joudutaan korvaamaan vuosittain.

Pakkausvinkkejä:

  • Tarkista aina lentoyhtiön säännöt lastenvaunujen ja -rattaiden pakkaamisen osalta
  • Finnarilla suojapussin saa lähtöselvityksessä ilmaiseksi, mutta esimerkiksi SAS:lla suojapussi maksaa 5€/lento
  • Monilla lastenvaunuilla on omia suojalaukkuja matkoja varten. Näitä voit vuokrata kätevästi muun muassa Kinspiring-palvelun kautta, jos omaa ei löydy
  • Helsingin lentoasemalla Airshells- suojapussin voi vuokrata Airpro Travel Servicestä
  • Kannattaa säästää suojapussi, jos se selviää lennon melko vähillä vahingoilla, sillä kaikilla kentillä ei välttämättä ole suojapusseja