Rooman nähtävyydet: Forum Romanum

Jos haluaa aistia historian havinaa ja kävellä upeassa ulkoilmateatterissa, on antiikin Rooman alue oikea kohde tähän. Aikamatka aikojen taakse on helppoa tehdä kävellen Forum Romanumin alueella. Maisemia voit ihastella Capitoliumin kukkulalta käsin ja Colosseumin edessä miettiä, millaisia julmia sirkushuveja muurien sisäpuolella nähty ja kuinka moni gladiaattori isojen katsojamäärien silmien edessä kuoli.

Itselleni odotetuin Rooman "nähtävyys" oli juuri tämä hyvin vanha hallinnollinen keskus. Itse Colosseum ei ehkä niinkään sykähdyttänyt (eikä edes kiinnostanut maksaa siitä, että olisin nähnyt sen sisäpuolelta), mutta kaikki nuo vanhat rakennukset ja rauniot muistuttivat siitä, millainen poliittisen vallankeskus tämä paikka oli aikojen alussa. Täältä Rooman valtakunta alkoi levitä ja paisua yli rajojen. Entisestä kukoistuksesta on jäljellä jylhät rauniot. Vaikea on pienen ihmisen ymmärtää, että tämän alueen historia ulottuu jopa tuhansia vuosia taaksepäin. Viimeisin alueelle rakennettu monumentti, Fokaksen pylväs on pystytetty 608. Noiden raunoiden seiniin mahtuu niin paljon tarinoita vuosien varrelle. Osaisivatpa nuo rauniot puhua ja kertoa tarinoita vuosien takaa.

Ilmaiseksi alueella pääsee kiertelmään suht kivasti, mutta ehkä näin jälkeenpäin ajateltuna, olisin voinut myös maksaa siitä, että olisin päässyt kiertämään laajemmin alueella. Itse Forum Romanumin alueelle, Colosseumiin ja Palatine-kukkulalle pitää ostaa sisäänpääsylippu (16€ etukäteen ostettuna ja kattaa kaikki nämä kolme aluetta). Kannattaa katsastaa ensin Palatine-kukkulan lippupiste, sillä on vähemmän jonoa kuin Colosseumin lippuluukuilla. Capitoliumin museoihin tarvitsee myös pääsylipun, mutta itse kukkulalle pääsee kävelemään vapaasti.