Satumaisen vihreä Skotlanti on luontoa rakastavan matkakohde

Tällä vihreyttä ja luontoa rakastavalla matkaajalla on ollut pitkään bucket listalla yksi kohde ja se on ollut Skotlanti. Kesällä pääsin vihdoin ja viimein kokemaan Skotlannin upeat maisemat ja todistamaan sen vaihtuvat sääolot ja muuttuvat maastot. Aikaa oli vain viikonloppu ja liian nopeasti se vierähti. Ajallisesti viikonloppu oli kuitenkin riittävän pitkä aika saamaan minut vakuuttumaan siitä, että Skotlantiin tulisin vielä palaamaan. En osannut odottaa muita kuin kauniita maisemia ja niitä sai kyllä tällä reissulla omin silmin todistaa. 

Roadtrip alkoi Edinburghin lentokentältä sumuisena perjantaiaamuna. SAS:n aamulento toi minut Edinburghiin jo kello 10 aikaan aamulla. Luottoreissutoverini Laura odotteli parkkipaikalla mustan vuokra-auton kanssa ja matka kohti Skotlannin ylämaita saattoi alkaa. Ajelimme Cairngormsin kansallispuiston läpi motaria pitkin tehden pienen pysähdyksen kahvilassa, jossa maistui paikalliseen tyyliin tee ja skonssit. Matkalla maisemat muuttuivat vihreästä kimaltelevasta luonnosta karuun tundramaisemaan. Matkan aikana tuntui kuin olisimme ajelleet Suomen Lapissa. 

Inverness oli ensimmäinen kaupunki, jossa nostimme takamuksemme pidemmäksi aikaa ylös auton penkeistä. Kaupunki oli aika perus brittikylä (tai kylä, siis siellä asuu n. 50 000 ihmistä). Kaupunki oli melko nopeasti nähty ja pubissa nautitun myöhäisen lounaan jälkeen jatkoimme matkaa kohti Loch Nessia ja Drumnadrochtin kylää, joka sijaitsee Loch Nessin kuuluisan järven kyljessä. Sää oli "melko" harmaa ja sateinen päästessämme Lochnessin järvimaisemia ihastelemaan. Kunnon kuvia oli haastavaa saada. Järvi näytti ihan miltä tahansa järveltä ja tuntui hyvin erikoiselta ajatella, että tämä järvi on maailmankuulu hirviötarinastaan. Järven rannalla sijaitseva Urquhartin linna on kieltämättä kaunis, mutta linnan lähelle ei päässyt ilman pääsylippua. Päädyimme ottamaan kuvat kauempaa. Järven reunaa pitkin kulkeva tie oli mutkikas ja välillä tuntui hullulta, miten kovaa tuollaisella pikkutiellä sai ajella (vai johtuikohan tämä reissuystäväni kaasujalasta?). 

DSC_0019.jpg

Ensimmäinen yö vietettiin Drumnadrochtin kylässä majapaikassa nimeltä Kilmichael House B&B oli kaunis majatalo, joka 65 punnan hintaan oli oikein hyvä vaihtoehto. Pihalla asustelevat lampaat olivat suloisia ja kamerassani oli yhtäkkiä 50 kuvaa lampaista. Kylässä on vain muutama ravintola, jotka olivat perjantai-iltana hyvin kansoitettuja. Saimme kuitenkin herkullisen, aasialaisvivahteisen dinnerin nautittua ja sitten olikin aika painaa pää tyynyyn, jotta seuraavana aamuna pääsisimme aikaisin liikkeelle.

Lauantaina ajelimme aamiaiselle Lochnessin järven toisessa päässä sijaitsevaan Fort Augustuksen kylään aamiaiselle. Sieltä matkamme jatkui yhden randomin laskettelukeskusvierailun kautta Harry Potterin kuvausmaisemiin Glenfinnaniin, joka oli uskomattoman upea kohde. Siis mikä paikka! Pääsimme todistamaan, kun Tylypahkan juna meni tuota kaunista siltaa pitkin hitaasti, mutta varmasti. Tuo silta ympäristöineen oli aivan kuin sadusta. Tuntui kuin olisin tupsahtanut omaan unelmasatuuni, jossa on vain luontoa ja vihreitä maisemia ympärillä. 

Eikä maisemat olleet vielä tässä, sillä Glenfinnanin jälkeen auton nokka osoitti kohti kuuluista Glencoen kansallismaisemaa. Vaikka sää oli yhä sateinen emmekä löytäneet ehkä parhainta mahdollista luontopolkua käveltäväksi, niin olin niin ihastunut noihin maisemiin, etten osannut kuin huokailla. Auton ikkunasta maisemia katsellen elämä tuntui sillä hetkellä epätodelliselta. 

Autossa saatiinkin istua lauantaina pidempi tovi, sillä toinen yö vietettiin Edinburghissa. Matkalla Edinburghiin pysähdyimme vielä katselemaan Stirlingin linnaa. Stirling kaupunkina vaikutti idylliseltä ja siellä olisi voinut viettää pidemmänkin tovin. Illalla oli kuitenkin aika luovuttaa auto takaisin Edingburghin lentokentälle ja matkamme jatkui julkisilla Edingburghin keskustaan, jossa illallisen jälkeen uni maistui hyvin nopeasti. 

Sunnuntaipäivä oli pyhitetty pikaiselle Edinburghin kiertelylle. Sade piiskasi katuja rankasti ja oma varustautuminen ei ollut näihin sääolosuhteisiin sopiva (takkini kuivui kaksi päivää tämän jälkeen), joten Edinburghista ehdin itse katsastamaan vain pienen osan. Kaupunki vaikutti pikaisella kiertelyllä todella kauniilta ja mielenkiintoiselta. Seuraavalla kerralla aion ehdottomasti varata Edinburghiin ainakin yhden kokonaisen päivän, että ehdin tutustumaan siihen paremmin.

Melkoinen roadtrip oli tämä Skotlannin viikonloppu niin maisemien kuin kokemusten puolesta. Aika vauhdilla päristeltiin menemään, jotta ehtisimme nähdä mahdollisimman paljon. Sää oli kehno, mutta mielestäni ensimmäiseen Skotlannin reissuun sopiva. Tämä oli ensikosketukseni Skotlantiin ja tiedän jo nyt, että joskus tulen palaamaan noille Ylämaille ihan ajan kanssa. Silloin matkassani on mukana myös pikkuinen maailmanmatkaaja, jolle haluan näyttää, miltä upea vihreä Skotlanti näyttää. 

Matka toteutettiin luottoreissuystäväni Lauran kanssa kesäkuussa 2016.