Tervetuloa talvi

Marraskuu. Vuoden synkin ja masentavin kuukausi. Kuukausi, jolloin Suomessa aloitetaan puhumaan kaamosmasennuksesta ja pimeästä ajasta. Tuo sama kuukausi on kuitenkin aina täynnä säihkettä, juhlia ja riemua, sillä marraskuussa juhlitaan isiä ja pikkujoulukausi alkaa täydellä tohinalla. En tiedä, miksi marraskuulla on niin huono maine. Tai tiedänhän minä. Valitusvirsi johtuu useimmiten säästä ja syksyn kääntymisestä talveen. Alkaa oikeasti olla pimeää eikä viime vuosina olla nähty lunta marraskuun puolella. Talven tulo on lykkääntynyt ja lykkääntynyt vuosi vuodelta. 

DSC_0316.JPG

Tasan viisi vuotta sitten päätin tehdä marraskuusta sen vuoden parhaimman kuukauden. Tuosta marraskuusta alkoi matka, joka on kuljettanut minut tähän hetkeen monen kokemuksen pyörittämänä. Tuo marraskuu muutti silloin elämäni suunnan ja muistan sen viisi vuotta sitten koetut hetken vieläkin hyvin elävästi. Tänä vuonna en halua muuttaa asioita. Haluan nauttia siitä, mitä minulla on. 

Tove Jansson sen sanoi Muumilaakson marraskuussa 1970:

Syksyn verkkainen vaihtuminen talveen ei ole ensinkään hullumpaa aikaa. Se on turvaamisen ja huolehtimisen aikaa, se on aikaa jolloin itse kukin kerää talven varalta niin suuria varastoja kuin suinkin. Tuntuu hyvältä kerätä omaisuutensa aivan likelle itseään, koota ajatuksensa ja kääriytyä lämpöönsä ja kaivautua kaikkein perimmäiseen koloon, turvallisuuden keskipisteeseen, missä voi puolustaa kaikkea mikä on tärkeätä ja arvokasta ja ikiomaa.

Eilen satoi ensilumi etelään. Tänään kävelin pitkään ulkona kirpsakassa ulkoilmassa. Lumi narskui talvikenkien alla. Ulkoilun jälkeen poskeni punoittivat. Olin yhtä hymyä. Katsokaa ulos ja nähkää talven kauneus, teki mieli hihkaista pariskunnalle, joka marmatti talvesta bussipysäkillä. Onhan se totta, että Suomen talvi on pitkä. Alkuinnostuksen ja ensimmäisten loskakelien jälkeen sitä muistaa, että tätähän tämä olikin. 

Tänä vuonna marraskuu näyttää kuitenkin valoiselta ja kauniilta. Se näyttää uudelta alulta. Meillä on lunta maassa. Toivottavasti se pysyy maassa, jottei kenenkään tarvitse tuskailla synkkää, pimeää ja sateista marraskuuta tänä vuonna. 

Tervetuloa talvi. Sinä saat tulla. Sinua on jo vähän odotettu.