Raskaana reissussa - 5+1 vinkkiä

Raskaana ollessa edessä häämöttävä lomamatka voi ruveta pohdituttamaan. Mitä kannattaisi huomioida, kun lähtee raskaana ulkomaille? Mitä jos matkalla sattuu jotakin? Ehdin itse matkustamaan useamman kerran (EDIT: 8 reissua) ulkomaille raskauden aikana. Viimeisimmän reissun tein raskausviikolla 30. Matkustaminen raskaana oli yhtä kivaa kuin ennenkin, mutta muutamaan seikkaan piti kiinnittää enemmän huomiota. Jokainen raskaushan on yksilöllinen, mutta tässä muutama vinkkivitonen.

1. Vakuutukset

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa, mitä matkavakuutus kattaa ulkomailla ollessa. Jos joudut sairastuvalle matkan aikana ja (osa)syynä on raskaus, niin kannattaa lukea ne pienetkin printit vakutuusehdoista ja kysyä vakuutusyhtiöltä suoraan mieltä askarruttavat kysymykset (ÄLÄ googleta). Kaikki vakuutukset eivät välttämättä kata raskauden aiheuttamista hoidoista aiheutuneita kuluja. Raskautta ei myöskään lueta sairaudeksi. 

Itselläni on Pohjolassa kattava terveysvakuutus sekä eurooppalaisen matkavakuutus. Minille hommasin oman terveys- ja matkavakutuuksen hyvissä ajoin, sillä en halunnut ottaa sitä riskiä, että matkoilla sattuisi jotain ja vakuutus ei kattaisi hoitotoimenpiteitä. Oli myös tärkeää, että vakuutukset olivat voimassa myös EU:n ulkopuolella. Katso siis vakuutukset kuntoon, kun lähdet raskaana reissuun. Vakuutukset kannattaa toki aina olla muutenkin kunnossa. Itse kilpailutin syntymättömän lapsen vakuutuksen parissa vakutuusyhtiössä ja Pohjolan oli näistä mielestäni paras ja se on voimassa lapsen syntymän jälkeenkin. Pidä myös aina Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti mukana, jos matkustat EU:n alueella.

2. Juo vettä ja katso mitä syöt 

Itselleni ehkä kaikista eniten päänvaivaa aiheuttanut asia ulkomailla oli syöminen, vaikka otinkin melko löysin rantein. Raskauden aikana on vältettävä esimerkiksi kovia pästoroimattomia juustoja, majoneesia, raakaa lihaa ja kalaa, inkivääriä ja kypsentämättömiä ruokia. Kannattaa katsoa, mitä syö, mutta älä ole liian nipo ja ankara itsellesi. Itselleni juustot olivat ehkä se hankalin pala ja Italiassa vetelinkin hyvällä omallatunnolla mozzarellaleipiä ja Itävallassa en jaksanut katsoa, mitä juustoja aamupalaleipäni päälle laitoin. Kazanin reissulla puolestaan olin aika tarkka siitä, mitä suuhuni laitoin. 

Vesipullo kulkee aina matkoilla mukana laukussa. Raskauden aikana vettä kului entistä enemmän ja nesteytyksestä piti pitää erityisesti huolta kuumina kesäpäivinä Italiassa. Typeränä join Roomassa hanavettä, joka saattoi olla mahatautini aiheuttaja. Hanaveden juomista kannattaa välttää ihan yleisestikin. Muista hyvä nesteytys myös kaupunkilomilla, jos kävelet paljon päivän aikana. Vedenjuominen auttaa, jos jalkoja turvottaa pidemmän päivän jälkeen. Kuumassa lomakohteessa mehu antaa energiaa, jos meno alkaa hyytyä. Jääpaloja kannattaa välttää.

3. Salli itsellesi väsymys

Anna itselleni armoa. Jos on tottunut vetelemään 20-30km kävelytourneita kaupunkilomilla, niin välttämättä raskauden aikana ei ihan pysty samaan. Tämä oli jotenkin hankala pala itselle hyväksyttäväksi. Ei vaan jaksanut ihan samalla tavalla, etenkään alkuraskauden aikana. Varsovan reissulla olin todella väsynyt ja luulen, että tämä oli yksi syy, miksi Varsovasta jäi vähän vaillinainen kuva.

Jos väsyttää keskellä päivää, niin mene ottamaan hotellille tsemppiunet ja nosta jalat ylös. Kuulostele, mitä jaksat ja toimi sen mukaan. Toinen saattaa olla elämänsä kunnossa raskauden aikana ja toinen ei. Tärkeintä on mennä oman jaksamisen mukaan ja pitää taukoja. Keskiraskaus on ehdottomasti parasta aikaa reissata, sillä silloin keskenmenon riski on pieni ja vireystila ihan eri luokkaa kuin alkuraskauden aikana. Itselläni on hyvä yleiskunto, mutta Ischian saarella Mount Epomeota valloittaessa tunsin kuinka sykkeet nousivat kiivetessä. Kannattaa kuulostella omaa kroppaa. 

4. Lentäminen

Lentoyhtiöillä on eri säännöt siihen, milloin lentämiseen tarvitaan lääkärintodistus. Esimerkiksi Finnairilla lääkärintodistus tarvitaan, kun 28 raskausviikkoa on täynnä. Kotimaassa saa lentää vielä viikolle 36 saakka, jos raskaus on edennyt normaalisti. Lisätietoja löytyy Finnairin nettisivuilta.

Lennoille kannattaa ottaa mukaan lentosukat. Laskimotukoksen riski on raskaana paljon suurempi ja jos suvussa kulkee perintönä suonikohjut, niin kannattaa ehdottomasti käyttää lentosukkia muutenkin. Itse en lentänyt yhtään kaukolentoa raskauden aikana, mutta jos olisin niin tehnyt, olisin varmasti ottanut mukaan jotain naposteltavaa ja juonut litratolkulla vettä. Lentäessäni Müncheniin maaliskuussa, sain todella huonon olon aamulennolla pelkästään siitä, etten ollut juonut tarpeeksi. 

5. Mitä reissureppuun mukaan?

Hygieniaa ei varmasti voi liiaksi korostaa matkustaessa. Itse olen ennen ollut suht höveli käsidesin käytön kanssa, mutta raskauden aikana käsidesi kulki tiiviisti mukana matkassa ja käsien huolelliseen pesemiseen kiinnitin entistä enemmän huomiota. Tämäkin neuvo pätee matkalla kuin matkalla.

Matka-apteekissa kulki joka reissulla mukana maitohappobakteerit ja parasetamoli. Matkapahoinvointilääkkeitä ei saa käyttää. Jos ripuli iskee matkan aikana, on tärkeä pitää huolta nesteytyksestä. Osmosal on hyvä lääke ripulin nestehoitoon.

Jos jonkin yhden hyvän vinkin voi antaa matkavaatetusta ajatellen, niin kannattaa ehdottomasti pakata matkaan mukaan todella hyvät kengät. Jalat voivat väsyä ja turvota helposti raskauden aikana, joten kenkien tulee olla mukavat. Lämpimään lomakohteeseen kannattaa pakata mukaan muutamat ylimääräiset vaihtovaatteet, sillä itse ainakin hikoilin tavanomaista enemmän. Löysä mekko oli mukavin reissuvaate matkoilla.

6. Maalaisjärki

Tärkein matkavaruste jokaiselle reissulle. Jos jokin raskauden aikana askarruttaa, ota asia puheeksi neuvolan tätien kanssa. He ovat ammattilaisia ja antavat ajantasaista tietoa. Raskaana reissatessa ei kannata olla liian ehdoton, vaan maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Matkakohde kannattaa myös katsoa sen mukaan, missä voisit kuvitella olevasi sairaalahoidossa. Zikavirusepidemia- ja malaria-alueille matkustamista kannattaa välttää. 

Lisätietoja matkustamisesta raskaana:

Terveyskirjasto

Duodecim-lehti