Lake Bled

Vietimme viime viikonlopun ihastuttavissa Lake Bledin maisemissa. Järvi-Suomen likkaa on aina kiehtonut järvien lisäksi vuoret ja vihreä luonto. Lake Bled on huikea yhdistelmä kaunista järvimaisemaa, vuoristoa, maaseutua ja vihreää luontoa. Kevätreissuni ykköskohde olikin Lake Bled, jonne olen jo pitkään aikaan halunnut. 

Kevätreissuni reitti oli Ljubljana-Zagreb-Lake Bled-Ljubljana. Lake Bledille suuntasimme ystäväni kanssa Zagrebista jo heti kukonlaulun aikaan perjantaiaamuna. Märkää säätä luvannut sääennuste piti kutinsa ja taivaalta tuli vettä aivan kaatamalla. Junamatka Zagreb - Lesce Bled maksoi yhteen suuntaan n. 15€. Junalla pääsee Lesce Blediin, joka on 4 kilometriä itse Bledistä. Busseja menee melko tiuhaan tahtiin asemalta järvelle. Bussimatka Lesce Bled - Bled kustansi 1,3€. Ljubljanaan pääsee muuten tunnin välein bussilla. Matkaa kertyy 55km.

Majoitumme Bled Apartments -majatalossa, jossa kaksi yötä mukavan kokoisessa lukaalissa maksoi n. 90€ sisältäen ilmaisen 2h venevuokran. Majapaikka on noin 800 metriä järveltä, lähellä oli kauppa ja ravintola.  Hinta-laatusuhde oli erinomainen ja paikasta sai vuokrattua hyvät fillarit 10€ päivähintaan. 

Bledissä satoi vettä koko päivän perjantaina. Olimme jo etukäteen suunnitelleet sadepäivän ohjelmaksi Bohinj Bistricalla olevaa kylpylää nimeltä Vodni Park Bohinj. Paikka sijaitsi noin 6 kilometriä Bohinj-järveltä, jonne valitettavasti emme tällä reissulla ehtineet. Kylpylässä ei ollut mitään erikoista, mutta lupsakasti se aika siellä vierähti saunoen ja porealtaassa istuen. 

Mitä tehdä viikonlopun aikana?

Pääsimme toden teolla vauhtiin lauantaiaamuna. Hämmästyttävän pitkien yöunien (11,5h) jälkeen virtaa oli noin kymmenen ihmisen edestä. Vuokrasimme pyörät ja suhautimme aamukahville järven rannalle. Kaunista järvimaisemaa tulikin tuijoteltua pidempi tovi. Aamukahvien jälkeen pyöräilimme Vintgar Gorgelle, josta postausta myöhemmin. Paikka on ehdottomasti yksi must-do jutuista Bledin alueella. Luontoseikkailun jälkeen lounastimme, söimme jätskiä ja kiipesimme Bledin linnan juurella napsimaan kuvia järvestä. Itse Bledin linnalle pitää maksaa sisään ja pääsymaksu on 9€. Emme piheyspäissämme maksaneet sisälle. 

DSC_0152.JPG

Pyörillä pääsee kätevästi liikkumaan paikasta toiseen. Samoin suosittelen veneenvuokrausta ja soutelua järvellä. Tunnin venevuokra melkein joka paikassa oli 12€ ja lisätunnin hinta 8-10€. Jos haluaa mennä käymään pikkuruisella Bledin saarella niin varaa ainakin 2h aikaa. Itse saarella ei ole mitään erityistä nähtävää. Siellä on linna, kahvila, matkamuistomyymälä ja galleria. Soutelu järvellä puolestaan oli oikein antoisaa ja rauhoittavaa. Jos ei halua itse soutaa, voi ottaa veneretken, johon sisältyy saarella vierailu. 

Järven ympäri pääsee kävellen. Jossain oppaassa sanottiin, että matka olisi kaksi kilometriä, mutta epäilen sen olleen kilometrin jos toisenkin pidempi. Kävelimme järven ympäri lähes tunnin ja pysähtelimme useaan otteeseen ottamaan valokuvia. Älä jätä kävelyä järven ympäri tekemättä - se on minun vinkkini. 

Viikonlopuksi tekemistä riitti. Emme ehtineet käydä Bohinjilla tai tutustua ympäristössä oleviin vaellusreitteihin. Yksi ehdottomasti pääaktiviteeteista, mitä Bledissä pitää tehdä, on ottaa kupponen kumaa tai lasillinen viiniä ravintolassa järven rannalla ja nauttia vain kauniista maisemista. Bled on idyllinen ja rauhallinen kohde. Siellä kyllä kelpaa rentoutua.

Ravintoloita?

Yksi Bledin ehdoton to do- juttu on maistella Bledin kuuluisaa kakkua. Tätä kakkua on tarjolla jokaisessa kahvilassa ja ravintolassa. Kyllä se kakku näyttikin maistuvan monelle turistille. Valitettavasti me emme "ehtineet" maistella kakkua, mutta kehujen perusteella kannattaa testata sitä.

Perjantaina kävimme syömässä Finefood Pension Percissä, joka oli kaunis alppitaloon tehty ravintola. Kokkien työpiste oli pihakeittiössä. Paikka oli hyvin suosittu keski-ikäisten pariskuntien keskuudessa. Menemättä tarkemmin pöytäseurueiden siirappiseen käytökseen, tykkäsimme tästä ravintolasta tosi paljon. Join myös ensimmäistä kertaa oranssia viiniä, joka oli oikein hyvää. Tänne olisi selkeästi pitänyt pukeutua fiinimmin. Hintataso ei ollut paha. Pääruoat olivat 10 - 20€ luokkaa.

Lauantaina nautimme aamukahvit ja söimme illallisen Vila Preserenin terassilla. Näkymät olivat huikeat ja palvelu todella ystävällistä. Paikka oli myös todella suosittu. Lounas nautittiin Grajska Plazalla, myöskin rannalla olevalla terassilla. Ruoaksi söin sienispelttirisottoa, joka oli niiiin törkeän hyvää, että toinenkin annos olisi mennyt, jos mahassa olisi ollut tilaa. Näissä molemmissa ravintoloissa ruoat olivat n. 10 - 20€ luokkaa. Bisse maksoi 2,5 - 3€ ja viinilasillinen saman verran. Sunnuntaina lounastimme Labod-ravintolassa, joka ei jäänyt erityisemmin mieleen. 

Bled ylitti odotukseni. Ajattelin etukäteen, ettei järvi nyt voi olla niin ihmeellinen. Oli se. Tykkäsin paikan rauhallisuudesta, ympäristöstä ja seesteisyydestä todella paljon. Rakastan vuoria, järviä ja luontoa. Bled kyllä todellakin oli itselleni juuri sopiva viikonloppukohde. Turisteja oli vain kourallinen liikenteessä viime viikolla, mutta voin kuvitella millainen ryysis siellä on kesäaikaan. Toukokuu on hyvä ajankohta vierailla Bledissä. Sääkin oli oikein sopiva perjantaita lukuunottamatta. Puolipilvisestä ja n. 20'c säästä huolimatta ehdin tietenkin jo käräyttämään nahkani. Kevätaurinko pääsee aina yllättämään aurinkorasvasta huolimatta. ;)

Oletteko käyneet Bledissä? Mitä te tykkäsitte?