Uudenvuoden juhlinnat Chengdussa

Hyvää kiinalaista uuttavuotta! Kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi ajattelin kirjoittaa meidän uudenvuoden menoista Chengdussa 31.12. Länsimaalainen uudenvuodenaatto ei mitenkään ole juhlanaika kiinalaisille. Kiinan isoimmissa kaupungeissa vuoden vaihtuminen kuitenkin näkyy ja kuuluu. Länsimaalaisen uuden vuoden vaihtuminen on  kaupallistettu ja ihmisiä kerääntyy vaihtamaan uutta vuotta yhdessä. Hongkongissa, Shanghaissa ja Pekingissä uudenvuodenaattoa juhlitaan näkyvimmin. Shanghaissa uudenvuoden juhlinta sai joulukuun viimeisinä päivänä surullisen lopun. 36 ihmistä kuoli. Puistattaa vieläkin noiden ihmisten kohtalo.

Vuoden vikana päivänä me olimme varustautuneet ihan tavalliseen arkipäivään Kiinassa. Käydään jossain syömässä ja ajoissa nukkumaan.  Kävellessämme Xinnanmenin bussiasemalla uudenvuodenaattona huomasimme, että IFS-kauppakeskuksen edustalle oltiin rakentamassa lavaa, jossa luki isolla 2015. Bändit olivat tekemässä sound-checkejä. Mielenkiintomme heräsi ja ajateltiin, että olisikohan täällä sittenkin jotain.

Illalla noin kahdeksan aikaan olimme jälleen tuon kauppakeskuksen nurkilla ja sen edustalla huomasimme toisen lavan, jossa soitti DJ. Porukkaa oli enemmän kuin Ruisrockissa. Kauppakeskus oli selvästi tapahtuman pääjärjestäjä. Päätimme käydä vielä hotellilla lepäämässä ennen kuin palasimme klo 23 jälkeen aukiolle katsomaan, millainen meininki siellä oli.

IMG-20141231-WA0036.jpg
IMG-20150101-WA0002.jpg
IMG-20150101-WA0003.jpg
IMG-20150101-WA0008.jpg
IMG-20150101-WA0013.jpg
IMG-20150101-WA0014.jpg

Porukkaa oli ihan älyttömän paljon liikenteessä. Chengdussa on jonkin verran länsimaalaisia, mutta tuolla aukiolla heitä ei näkynyt kuin pari. Iso joukko kiinalaisia oli tullut todistamaan vuoden vaihtumista. Bändi soitti ja virallinen laskenta kympistä yhteen tuli puolen yön lähestyessä. Tapahtuma oli erilainen kuin Suomen uudenvuoden juhlinta, alkoholia ei siis näkynyt kellään. Ihmiset nauttivat hyvästä musiikista ja meiningistä. Kaikki olivat iloisia.

Vuoden vaihtumisen jälkeen, ihmiset kaikkosivat koteihinsa. Aukio tyhjeni kovaa vauhtia. Viereinen kauppakeskus oli vielä tosin auki. Ihmisten suurinta huvia oli pakkautua IFS:n liukuportaisiin ja heilutella ja huudella sieltä ihmisille. Jono noihin liukuportaisiin oli pitkä. Järjestysmiehet yrittävät tehdä kaikkensa estääkseen liukuportaisiin pakkautumisen, sillä tietysti ne lakkasivat toimimasta liian suuren väkimassan vuoksi. Ja kyllähän meidänkin piti päästä noihin liukuportaisiin. Kokemus sekin. Aika siistiähän se lopulta oli vilkutella sieltä suurelle väkimassalle :D

Kaiken kaikkiaan, uusivuosi Chengdussa oli mieleenpainuva ja kiva kokemus. Positiivinen yllätys ainakin.