ISLANTI - pohjoisen karun kaunis saari

Islanti on pieni saari Atlantin keskellä. Maa, jossa on totuttu myrskyihin ja tehty talot pellistä. Maa, joka on karun kaunis ja täynnä magiaa. Se on täydellinen kohde pidennetyn viikonlopun viettoon. Suositeltu kohde luonnon ihmeellisyyksiä arvostaville ja erilaista maisemaa kaipaaville.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän aikoihin vietimme pidennettyä viikonloppua (ke-su) Islannissa. Ajankohtana joulukuu on eksoottinen, sillä silloin siellä on pimeämpää kuin Suomessa. Jopa suomalainen meni hiljaiseksi ihmetellessään sitä vähäistä päivänvalon määrää. Tuo pieni saari keskellä Atlanttia on aina kiinnostanut itseäni tulivuorien ja tarinoiden vuoksi. Lisäksi halusin viedä mieheni valmistumisen kunniaksi johonkin uuteen maahan, jossa kumpikaan ei olisi aiemmin käynyt. Islanti oli nappivalinta. Tykkäsimme maasta todella paljon.

Saavuimme Reykjavikiin iltapäivällä neljän jälkeen, jolloin oli jo täysin pimeää. Reykjavikin keskusta on todella pieni ja helposti käveltävissä ympäri. Meidän majatalomme, joka oli muuten ihan mielettömän ihana ja tunnelmallinen, oli ihan keskustassa. Reykjavik Treasure B&B oli muutaman huoneen majatalo, jota piti ihastuttavan ystävällinen rouva. Joka aamu saimme nenämme eteen hänen kattamansa aamiaisen ja olo oli kovin kotoinen. Suosittelen majataloa lämpimästi!

Reykjavikin hintataso on Helsingin luokkaa. Ei niin kallis kuin puhutaan. yli 2 prosentin vahvuisia alkoholijuomia myydään vain paikallisessa Alkossa, Vinbudinissa, jonka aukioloajat ovat lyhyet. Alkoholipolitiikka on siis tiukka Islannissa ja tämä selittää, miksi Reykjavikin lentokentällä monet maahan tulijat ostivat paljon "halpaa" alkoholia kentältä. Ei myöskään näkynyt paikallisia spugeja missään.

Reykjavik on tunnettu suuresta määrästä baareja, kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat toinen toistaan viihtysimpiä. Tämä pitää täysin paikkansa! Olimme täysin mykistyneitä kuinka kivoja kaikki kahvilat ja kuppilat olivat. Pääkatu Laugavegur oli pullollaan toinen toistaan kivempia paikkoja, joissa syödä ja istuskella. Voisin ottaa pari kivaa kahvilaa ja baaria Reykjavikista Helsingin keskustaan näyttämään mallia, mikä on viihtyisä istuskelupaikka.

Muuten itse Reykjavik on aika nopeasti nähty. Kannattaa käydä Hallgrímurin kirkon katolla ihastelemassa maisemia. Sieltä näkee koko Reykjavikin kaupungin. Kun itse kaupunki on tsekattu on aika lähteä seikkailemaan kaupungin rajojen ulkopuolelle!

Meidän Islannin reissun suurin kehujen kohde on varmasti itse nähtävyyksien lisäksi Reykjavik Excursions palvelu, jota kehotan käyttämään Islannin reissullanne, jos ette halua vuokrata autoa. Varaatte nettisivuilta retken, jolle haluatte osallistua (vaikkapa edellisiltana) ja sitten haette bussiasemalta ennen retken alkua lipun bussiin ja eikun menoksi. Bussissa on ilmainen WiFi, joten tuoreiden matkakuvien jakaminen käy näppärästi heti bussissa. ;) Me valitsimme "pakollisen" The Golden Circle- retken, joka kestää koko päivän. On muuten joka sentin arvoinen! Meillä oli huikea matkaopas, joka selitti joulun perinteistä ja Islantiin liittyvistä saduista aina tämän päivän tulivuoritilanteeseen aivan kaiken. Matkallamme näimme auringonnousun klo10.30, joka tuntui aivan hupsulta! Ennen auringonnousua oli yhtä pimeää kuin yöllä.

Yksi odotetuimmista nähtävyyksistä oli Gullfossin vesiputous. Se oli häikäisevän kaunis. Mutta muistakaahan pukea PALJON päälle, jos menette vesiputoukselle talvella. Siellä on todella kylmä viima ja vesiputouksen viileys jäädyttää posket ja sormet.

Seuraava etappi retkellä oli kuumilla lähteiden alueella vierailu. Alueella toimii Islannin aktiivisingeysir, "Strokkur", joka suihkautteli kuumaa vettä ilmaan 10 minuutin välein.  Geysireissä veden lämpöaste on +80 - 100'C. Geysirin näkeminen on kyllä sellainen "once in a lifetime"- kokemus.

20121206_135147.jpg

Päivän retken viimeinen kohde oli Thingvellirin luonnonpuisto. Luonnonpuisto on siitä mielenkiintoinen kohde, koska se sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa. Itse en ehkä ymmärtänyt paikan hienoutta, koska näin ympärillä vain lunta ja erämaata.

Toinen ihan pakollinen kohde Islannissa on Blue Lagoon, geoterminen kylpylä. Kylpylä sijaitsee n. 50km Reykjavikista (otimme Reykjavikin Excursionilta bussikyydin sinne). Mikään älytön ruuhka kylpylässä ei ollut. Lillumistilaa varmasti riittää jokaiselle. Allasbaarista pystyi rannekkeella tilamaan juomia, jotka maksettiin pois lähtiessä. Ja voin kertoa, että kyllä siellä jano tulee, kun 38'c asteisesta vedessä päivän lilluu. Altaalla oli savea, jolla pystyi kuorimaan omaa ihoa ja paikasta löytyi myös sauna. Hinta oli n. 30€ päivältä. Kokemuksena Blue Lagoon oli ihanan rentouttava. Päivän lillumisen jälkeen olo oli höyhenen kevyt.

Toivottavasti sain teidät vakuutettua, että Islantiin kannattaa ehdottomasti matkustaa sekä kesällä että talvella. Meille riitti hyvin kolme kokonaista päivää. Seuraavalla kerralla kuitenkin taidamme varata Islannille ainakin viikon.