Aktiivilomailijan matkailuvuosi 2019

Tänään vietetään vuoden 2019 viimeistä päivää ja on aika laittaa matkailuvuosi 2019 pakettiin. Tämä vuosi on matkailun osalta ollut seikkailijattarensa näköinen. Olen reissannut sopivasti ja tehnyt paljon reissuja, joista on jäänyt vain niin hyvälle tuulelle. Viime vuonna reissasin määrällisesti paljon enemmän, mutta silti tuntuu, että olen tänäkin vuonna ollut koko ajan menossa. Vuoteen mahtui 2 kuukautta, jolloin en matkaillut. Silloinkin vietettiin aikaa joko mökkeillen tai kotikonnuilla. Mielenkiintoni kohteet ovat vaikuttaneet reissaamiseen ja suurin osa tekemistäni matkoista ovat olleet aktiivilomia.

Mikä tätä vuotta kuvaisi?

Tämä vuosi on ollut täynnä turbulenssia ja muutoksia. Välillä tuntuu, että eihän elämä voi olla näin ihanan kamalaa. Tämän vuoden matkoja kuvastavat kuitenkin sanat tuttu ja turvallinen, ainakin jos kohteita katsoo. Tänä vuonna olen käynyt neljä kertaa Lapissa, kolme kertaa Italiassa, tehnyt kaksi juoksureissua ja nautiskellut lyhyemmillä kaupunkilomilla ulkomailla. Uusia maita tuli vain yksi, mutta enpä niitä ole koskaan keräillytkään. Kahdeksassa maassa tuli käytyä ja siinä oli ihan tarpeeksi. Kotimaassa on tullut suhailtua paikasta toiseen ja olen saanut enemmän irti mikroseikkailuista kuin ulkomaanmatkoista. Ilmastokeskustelu on vaikuttanut omaan matkailuuni jonkin verran. Voiko jatkossa enää tehdä tällaisia koosteita omista reissuista? Onko se enää mikään ylpeilyn aihe? Ei ole, ainakaan omasta mielestä. Tapoja matkailla on kuitenkin hyvin monia ja en lopettaa matkailua. Vieläkin ekologisempaan suuntaan voisin mennä matkailun osalta ja maata pitkin voisi reissata enemmän sekä lisäksi kompensoida päästöjä.

Jos jokin on muuttunut tänä vuonna, niin minireissaajan kanssa matkailu. Kotona puhutaan jatkuvasti viime kesän Italian reissusta. Parhaiten hänelle on jäänyt mieleen rannat, kaatosateessa saman kertakäyttösadetakin alla ravintolaan tepastelu, mummon kaatuminen bussissa ja tietyt majapaikat. Ihanaa, kun hän muistaa jo niin tarkasti asioita ja fiilistelee meidän yhteisiä reissuja. Ollaan käyty kaksi kertaa ruotsin laivalla tänä vuonna, koska hän rakastaa risteilyjä. Ihan niin kuin äitinsä pienenä.

Matkakooste 2019

4 x Lappi

Lappi lappi lappi <3 Voisin käydä vain Lapissa, jos pitäisi valita yksi alue, johon saisi mennä. Tänä vuonna olen viettänyt kolmisen viikkoa Ylläksellä hiihtäen ja talvisista maisemista nauttien. Äkäslompolon maalaispitäjä tuntuu olevan jo toinen lomakoti. Voi että, mikä Lappi-hullu musta onkaan tullut. Lapin maisemat ja tunnelma vievät ihan omaan maailmaansa, johon jää koukkuun. Aina sitä vain odottaa, koska pääsee seuraavan kerran Lappiin ja nytkin mietin, että milloinkohan sitä pääsisi seuraavan kerran.

Olen myös täysin hurahtanut murtomaahiihtoon. Keväällä hiihdin kolmen päivän aikana 125 kilometriä keväthangilla. Tämän kuun kaamoslomalla sykin viisi päivää ladulla ja elin vain niin hurmoksessa. Ylläksen laduilla olen myös ehtinyt purkaa pahaa mieltä, fiilistellä elämää ja mutustella omia ajatuksia. On ihan mahtavaa, että olen löytänyt uuden lajin, josta innostun niin paljon.

3 x Italia

Hetkinen, siis mitä? Kolme reissua Italiaan? Olen jaksanut toitottaa, että Italia ei ole lempimaani, mutta aina sinne vaan tulee uudestaan mentyä. :D Italia on monipuolinen matkailumaa ja sieltä löytyy aina uusia nurkkia koluttavaksi. Tänä vuonna tuli tehtyä kolme erityyppistä matkaa saapasmaassa: minireissaajan kanssa kesäloma Pugliassa, rakkausloma Roomassa ja maastopyöräilyloma Dolomiiteilla. Kaikki nämä olivat aivan mielettömiä reissuja.

Rooman kohtaaminen helmikuussa oli hyvä veto, sillä kaupunki näytti minulle vihdoin ja viimein hyvät puolensa. Puglian seikkailut minireissaajan kanssa olivat taas jälleen kerran eeppisiä ja kyllä taas sattui ja tapahtui. Ei ollut mikään helpoin omatoimiloma, mutta oli meillä kyllä niin kivaa. 2,5 vuotiaan kanssa reissaaminen oli niin erilaisempaa kuin edellisvuonna 1,5 vuotiaan kanssa Liguriassa. Syötiin mahdottomasti jäätelöä, tehtiin hiekkakakkuja, juostiin rannalla, ihmeteltiin valkoisia kaupunkeja ja nautittiin. Minireissaajan kanssa matkustelu on ihan parasta. <3

Loma Dolomiiteilla oli..no..aivan mahtava. En oikein osaa kuvata sitä riemua ja niitä tunteita, joita koin Val Gardenan alueen poluilla. Maisemat olivat kerrassaan upeat ja vuorilla maastopyöräily jotain sellaista, mihin tietenkin jää koukkuun. Loma Dolomiiteilla olikin yksi tämän vuoden parhaista matkoista.

2 x Ruotsin risteily

Nämä laivaristeilyt olivat minireissaajalle tärkeitä ja hän odotti näitä kovasti. Itse hiukan nieleskelen risteilyjen kohdalla, mutta lapsen kanssa nämä ovat erittäin toimivia irtiottoja. Voi sitä lapsen riemua muumidiskossa ja pallomeressä. Sitä on vain niin ihana katsella. Tukholmassa on tullut piipahdettua kaupungilla ja Junibackenilla. Tukholma on jäänyt aika toissijaiseksi näillä reissuilla. Minireissaaja on vain odottanut, milloin päästään takaisin laivaan. Yksi suosikkikahvila, Schweizer cafe vanhassakaupungissa kuuluu aina Tukholman must do-juttuihin.

Tromssa, Norja

Tämän vuoden ainoa maraton tuli juostua Tromssassa, Pohjois-Norjassa. Midnight sun maraton starttasi puoli yhdeksältä illalla juhannuspäivänä. Maalissa olin neljän tunnin rämpisen jälkeen umpijäässä. Kokemuksena tämä oli ikimuistoinen ja mieletön. Suomessa juhlittiin keskikesää helteessä ja minä juoksin kaatosateessa +8’c säässä maratonia. Siinä tuli kyllä monesti mieleen, että olisiko sittenkin pitänyt olla skumppalasi kädessä saunan terassilla ennemmin. Tämä sooloreissu oli kuitenkin tarpeellinen ja oli kivaa olla yksin reissussa. Juhannuksesta jäi tosi paljon hyviä muistoja ja tietenkin juoksutapahtumaan osallistuminen oli aivan huippua. Tällaisia sooloreissuja haluan tehdä joskus lisää.

Nizza, Ranska

Nizza ei ollut minun kaupunkini ja se jätti aika kylmät fiilikset. Ainoa syy matkata kaupunkiin oli puolimaraton, joka juostiin merimaisemissa toukokuun alussa. Puolimaratonista jäi kivat fiilikset, vaikka mitään aikaennätyksiä ei tullut tehtyä. Joku Nizzasta jäi puuttumaan ja en ymmärrä, miten jotkut jaksavat sitä hehkuttaa. Sen sijaan lähellä olevat kylät olivat viehättäviä päiväretkikohteita. Ehkä seutu oli vähän liian prameaa omaan makuuni.

Pietari, Venäjä

Jos Nizza jätti kylmäksi, niin toukokuun viikonloppureissu Pietariin ei todellakaan sitä tehnyt. Pietari on vain 3,5 tunnin junamatkan päässä Helsingistä. Miten kätevää oli työpäivän päätteeksi hypätä junaan, siemailla shamppanjaa matkan aikana ja pian oltiinkin jo illallisella Pietarin metropolin sykkeessä. Pietari on vain niin toimiva paikka, josta löytyy aina jotain yllättävää. Nevskin pääkadulta voi poiketa sisäpihalle, jossa valkohaalariset valmistavat drinkkejä, DJ soittaa psykedeelistä musiikkia ja baarista voi maistella pienpanimo-oluita. Kävimme myös päiväretkellä Pietarhovissa jonne kannattaa ehdottomasti suunnata Pietarin reissulla. Pietari on ehdottomasti yksi parhaista kaupunkilomakohteista ihan tässä lähellä.

Lissabon, Portugali

Lissabonin reissu oli varattu ja tarkoitettu maraton-reissuksi, mutta siitä tulikin pidennetty kaupunkiloma maratonin jäädessä väliin. Lissabon oli ihastuttava syyslomakohde ja päivät vierähtivät kaupungilla kierrellen ja yhtenä päivänä kävimme ihmettelemässä Sintran sumuisia maisemia. Tämä matka osui loistavaan saumaan ja vei ajatukset pois arjesta. Minireissaajan kanssa ehdittiin nähdä monia eri leikkipuistoja. Erityisesti lämmin aurinkoinen ilma piristi ja parasta oli olla vaan ulkona.

Saksa

Kesäloma 2.0 alkoi marraskuussa ja käynnisti samalla loppuvuoden reissuputken. Saksassa pääsimme ihastelemaan joulumarkkinatunnelmaa ja ottamaan rennosti. Vuoden ensimmäinen glühwein maistui maukkaalta ja sokeroidut mantelit olivat isomman ja pienemmän sokerihiiren makuun sopivia. Tämä oli ihanan lupsakka matka. Saksassa reissatessa ei tosin tunnu, että olisi ulkomailla. Kertoo varmaan siitä, kuinka monta kertaa maassa on tullut vierailtua.

Los Angeles

Vaikka ehdin aiemmin syksyllä toteamaan, että kaukomatkailu ei kiinnosta, niin tie vei silti Kaliforniaan Los Angelesin auringon alle. Tuli ihmeteltyä autojen määrää ja ruuhkia, Beverly hillsin asuntoja, Venice beachin krääsäkauppoja ja valtavia aaltoja. Parhaiten reissulta taisi jäädä mieleen “You are magnificent” -viesti Café Gratitudessa nautitun lounaan jälkeen. Tuo ruokapaikka oli kasvissyöjän unelma.

Fiilikset tämän vuoden matkoista

En olisi ainakaan ehtinyt tai halunnut reissata yhtään enempää. Loppuvuoden loma tuli hyödynnettyä lähes kokonaan matkailuun ja nyt tuntuu, että kotona on tullut vain purettua ja pakattua laukkuja.

Ehkä yllättävintä tässä vuodessa oli, etten käynyt kertaakaan Tallinnassa. Välillä kävi mielessä lähteä sinne, mutta ei tullut sitten lähdettyä. Ehkä Tallinnasta oli hyvä pitää taukoa.

Mikä olisi sitten paras matka tänä vuonna? Ehkä Lappi vie voiton ja sen jälkeen Italian reissut. Eniten tykkäsin lomista, joilla urheilin paljon. Nautiskeluun tarkoitetut kaupunkilomat kalpenevat aktiivilomien rinnalla. Kun syke on tarpeeksi korkealla loman aikana, niin se on vain hytä juttu.

Parhaiten kuitenkin tästä vuodesta ovat jääneet mieleen kaikki mökkireissut, juoksu- ja pyörälenkit, lähilomat, leivontaurakat, synttärit ja juuri sellaiset pienet jutut, joiden ympärillä se elämä oikeasti pyörii. Arvostan yhä enemmän päiväunia, kirjoja ja hiljaisia hetkiä sekä fiilistä bikram-tunnin jälkeen.

Ensi vuonna aktiivilomaillaan varmasti paljon, mutta enemmän myös kotimaassa. En malta odottaa ensi vuoden arkisia seikkailuja.