Okinawan pääkaupunki Naha

Maailman tunnetuimmat pääkaupungit ovat yleensä ne isoimmat ja mahtipontisemmat. Kukapa meistä ei olisi kuullut Tokiosta, Bangkokista, Lontoosta tai New Yorkista. Näihin kaupunkeihin liittyy paljon mielikuvia ja stereotypioita. Ennen kuin edes pääsemme itse paikan päälle aistimaan kohdetta, oletamme ja tiedämme jo kaupungista paljon asioita. Suurkaupunkien syke on omaan mieleeni. Pidän siitä, että isoissa kaupungeissa saa seikkailla mielin määrin ja silti löytyy aina uutta nähtävää.

Isojen pääkaupunkien rinnalla on kuitenkin iso liuta pienempiä pääkaupunkeja, jotka ovat sympaattisia, tunnelmallisia ja joskus monella tapaa inhimillisempiä. Nämä pienemmät pääkaupungit on helpompi ottaa haltuun lyhyemmässä ajassa. Maailman pääkaupungeista Slovenian pääkaupunki Ljubljana pitää ykköspaikkaa omalla pienien pääkaupunkien TOP-listalla. Tällä kertaa haluan kuitenkin esitellä teille toisenlaisen pääkaupungin, nimittäin Okinawan saaren pääkaupungin Nahan.

Lähes kaksi vuotta sitten vietimme viikon häämatkamme ensimmäisessä kohteessa, joka oli Japanille kuuluva Okinawan saari. Okinawa oli entuudestaan tuttu itselleni toisen maailmansodan taisteluista, mutta häämatkalla tämä kohde toimi meille rantalomakohteena. Oiva rantalomakohde tämä saari olikin ja vietimme koko ajan Okinawan pääsaarella, Okinawa-Hontōlla. Ensin rentouduimme ja toivuimme häistä kuuden yön verran Onnassa sijaitsevassa Rizzan Sea Park- resortissa ja viimeiseksi yöksi suuntasimme saaren pääkaupunkiin.

Ensivaikutelma Nahasta ei ollut mitenkään järisyttävä. Menomatkalla siirryimme Nahan lentokentältä bussiasemalle ja sieltä nappasimme bussin, joka vei meidät suoraan resortille.  Vaikutelma jäi hyvin laihaksi. Tullessamme takaisin Nahaan yritin tarkemmin tutkailla bussin ikkunoista, millainen paikka Naha oli asua. Pääkaupunki vaikutti kovin tavalliselta eikä amerikkalaisvaikutteita näkynyt juuri missään. Nahassa pysähtyvät monet Aasian loistoristeilijät, joita näkyikin satamassa muutamia. Muita turisteja ei kuitenkaan katukuvassa paljoa näkynyt, sillä monet varmasti suuntaavat päivän ajaksi ihastelemaan saaren muita nähtävyyksiä ja vehreitä maisemia.

Heitimme ensin tavaramme Naha Beach Side Hotelille, joka sijaitsi lähellä lentokenttää. Alkuperäinen suunnitelmamme oli lähteä hotellilta suoraan saaren eteläosassa sijaitseville toisen maailmansodan muistomerkeille ja taisteluhaudoille. Selvitimme, miten paikan päälle pääsee ja marssimme bussiasemalle. Yllättäen homma ei mennytkään kuin Strömsössä. Bussiasemalla kukaan ei puhunut englantia eikä bussien aikatauluista ottanut selvää. Paikalle sattui amerikkalainen pariskunta, joka oli yhtä hukassa kuin mekin. Ilmeisesti perille olisi päässyt helpoiten etukäteen varatulla turistibussilla eikä julkisilla. Lopulta monien selvittelyiden jälkeen luovutimme ja päätimme viettää koko päivän Nahassa.

Nahassa liikkuminen on helppoa jalkaisin, mutta myös kaupungin ympäri menevä monorail vie helposti kohteesta toiseen. Suurimman osan päivästä vietimme kävellen ympäri kaupunkia. Vierailimme kauppakeskuksessa, Shijo Hondorin marketilla, temppelialueilla, puutarhoissa ja illalla päädyimme myös vahingossa paikalliselle punaisten lyhtyjen kadulle. Jälkimmäinen oli vähän liiankin jännittävä paikka pimeällä.

Pääasiallisesti Nahan kaupunkikuva oli aika karun betoninen, mutta paikoitellen myös erittäin vehreä. Betoniset talot eivät olleet kovin kauniita, mutta söpöjäkin kortteleita löytyi. Kaiken kaikkiaan kaupunki oli hyvin japanilainen, mutta tunnelma oli erilainen. Kaupunki oli tuona elokuisena päivänä hyvin hiljainen ja uneliaan tuntuinen, mutta kun päästiin vilkkaimmille kaduille paikallisten fiiliksistä välittyi rentous ja huolettomuus. Nahan katukuvassa ei näkynyt kireää aikataulua, vakavia naamoja tai hektisyyttä.

Naha on pääkaupunkina "melko nuori". Se on ollut saaren pääkaupunki vuodesta 1921 saakka ja on saaren poliittisen, talouden ja koulutuksen keskittymä. Pääkaupungissa asuu reilu 300 000 asukasta, mutta itse kaupunki tuntui kovin pieneltä ja kotoiselta. Naha on ihan tavallinen kaupunki, jossa suurempia nähtävyyksiä ei ole, mutta kaupungin tunnelmaan ja katukuvaan kannattaa tutustua.

Vaikka ensin tuntui, etten saa paikasta koppia millään, oli päivän päätteeksi ajatukseni jo aivan toiset. Nahan kaupunki alkoi lopulta tuntua mielenkiintoiselta ja sellaiselta paikalta, jota voisi tutkia hiukan lisää.  Meidän Okinawan loma oli pääasiallisesti hemmottelua ja rentoutumista, joten monet kohteet saivat jäädä seuraavan kertaan. Okinawa on mielettömän kaunis saari, joka oli häämatkakohteena aivan loistava <3

Vinkkejä Okinawalle ja Nahaan:

  • Jos haluat tutkia itse Nahan kaupunkia, vietä pääkaupungissa ainakin yksi yö ja yksi kokonainen päivä

  • Käy ainakin tsekkaamassa Shurin linna

  • Okinawalla kannattaa ehdottomasti vuokrata auto (kansainvälinen ajokortti tarvitaan), jos haluaa helpoiten liikkua nähtävyydestä toiseen ja nähdä mahdollisimman paljon saaren eri nähtävyyksiä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tietulleja on paljon

  • Rantakohteeksi Nahaa en suosittelisi, vaan mieluiten kannattaa suunnata muualle rantaelämästä nauttimaan (Onnan alue on hyvä vaihtoehto)

  • Nahassa hotellien hinnat ovat koko saaren edullisimmat ja hyvätasoisia hotelleja löytyy myös budjettimatkaajan kukkarolle. Resorteista saa sesonkiaikaan erityisesti maksaa pitkän pennin

  • American Villagea kannattaa käydä ihmettelemässä puolipäivä- tai päiväretkellä. Vieressä on iso Jenkkien tukikohta

  • Vältä elokuuta matkustusaikana. Silloin alueella pyörii paljon taifuuneja. Japanilaisten yksi suosituimmista kesälomaajoista on elokuun alku, jolloin monet perheet suuntaavat juurikin Okinawalle

  • Jos tykkää golffata, niin rangeja löytyy ainakin Nahasta useampia. Golf-kenttiäkin saarelta löytyy muutamia

  • Maistakaa Blue Seal- jäätelöä, joka maistuu ihan taivaallisen hyvältä

Lisää tarinoita Japanista voit käydä lukemassa täältä.