Finale Ligure - rantalomalla Italian Rivieralla

Italian Riviera eli Ligurian länsirannikko on monelle tuntematonta seutua itärannikkoon verrattuna. Rannikkoa Genovasta länteen on kutsuttu Ligurian uinuvaksi puoleksi, sillä täällä turistimassat eivät näy katukuvassa samalla tavalla kuin Genovasta itään mentäessä. 

Italian Rivieralla meri on turkoosinsinistä, paikalliset herkut suussasulavia, ihmiset ystävällisiä, pikkukylät kauniita, luonto vehreää ja elämä niin leppoisaa. Täällä lomalaisen kelpaa lepuuttaa kehoa ja mieltä. Jos haluaa nähdä muutakin kuin Ligurian tunnetuimmat nähtävyydet (kuten Cinque Terren ja Portofinon) niin kannattaa suunnata Genovasta länteen. 

P1000479.JPG
P1000465.JPG

Keväällä selvitellessäni Ligurian rannikon kohteita, oli selvää ettei koko aikaa vietettäisi yhdessä tukikohdassa, vaan valittaisiin muutama paikka. Ensin oli päästä rauhoittumaan ja annettava minireissaajalle mahdollisuus nauttia ekasta kunnon rantalomasta. Googlettelin paljon eri rantalomakohteita Genovasta itään ja länteen ja pähkäilin minne mentäisiin. Aikanaan Ernest Hemingwayn ylistämä Alassio houkutteli, mutta sekin tuntui vähän liian isolta paikalta. Lopulta otin majoituksen Finale Liguren pikkukaupungista, jossa oli rantaviivaa ja pienen kaupungin tunnelmaa. Valinta olikin oivallinen etenkin taaperon kanssa matkustaessa. Tykkäsin paikasta kovasti ja se oli sopiva juuri tällaiselle muutaman päivän lepolomalle.

Milano Centralesta pääsee suoraan junalla Finale Ligureen 2,5 tunnissa. Junalippu ennakkoon maksoi 20€. Hintataso majapaikoissa oli heinäkuussakin maltillinen. Paikka kuhisi pääasiassa italialaisia perheitä. Kaupungissa oli otettu joka paikassa hienosti lapset huomioon. Rantabulevardilla ja ravintoloissa riitti leikkipaikkoja ja härveleitä pienille ja isommille lapsille. 

Finale Liguren rannat ovat osittain kivisiä. Jos haluaa suunnata hiekkarannalle, kannattaa kävellä hiukan Varigottiin päin. Matkan varrelle osuu useampia rauhallisempia rantapaikkoja. Yhtenä päivänä käytiin katsomassa Varigottiin suloinen rantakylä ja sen ranta on kieltämättä tosi kaunis. Finale Liguren pääranta on täynnä vieri vieressä olevia rantaklubeja palveluineen. Jos sellaisesta ei halua maksaa, on kivoja ilmaisia rantoja tarjolla paljonkin.

P1000484.JPG
P1000456.JPG
P1000477.JPG
P1000462.JPG

Me vietimme pääasiassa kolme päivää rannalla. Minireissaajan nukkuessa kävin kävelemässä ja valokuvaamassa ympäriinsä. Päivät soljuivat minireissaajan päivärytmin mukaan. Aamiaista, rannalla olemista, kevyt lounas, päiväunet, välipala, leikit ja taas rannalla olemista ja sen jälkeen illan viettoon majapaikkaan. Majapaikkamme sijaitsi vähän kauempana rannalta, mutta kuitenkin 10 minuutin kävelymatkan päässä kaikesta. Majapaikan pihalla ihasteltiin paikallista maalaismaisemaa ja kuunneltiin kukon kiekumista aamuisin. Täällä pääsin niin täydellisesti irrottautumaan kaikesta. Majapaikan aamiainen oli suorastaan taivaallinen, sillä tuoretta paikallista foccaciaa, hedelmiä, sitruunakakkua ja muita herkkuja oli pöytä täynnä aamuisin. 

P1000394.JPG
P1000389.JPG
P1000434.JPG
P1000393.JPG
P1000425.JPG

Ihastuttavin ja ehkä pakollinen "must do" on Finalborgon keskiaikainen keskusta, josta paikallisten mukaan sai parasta seudun jäätelöä (pitihän sitä tietenkin sitten maistaa). Rautatieasemalta matka taittui tänne noin vartissa. Jos liikut alueella, kannattaa yksi illallinen nauttia Finalborgon romanttisissa ravintoloissa.

P1000503.JPG
P1000501.JPG

Rauhallista rantalomaa ajatellen Finale Liguressa oli kaikki mitä me tarvitsimme. Oli useita kivoja ravintoloita, mukava rantabulevardi, siistit rannat ja kuvauksellinen vanhakaupunki. Paikallisia pestoherkkuja, foccaciaa ja jopa pestopizzaa tuli syötyä. Minut tuntevat tietävät, etten ole pizzafani, mutta kyllä yksi pizza Italiassa pitää syödä. Pestopizza oli yllättävän hyvä (ja raskas!). Jo pelkän peston vuoksi, voisin matkustaa Liguriaan uudelleen. Nams!

Italian Rivieralle tulen vielä palaamaan ja todennäköisesti silloin teen niin, että matkaan aina Nizzaan asti. Omatoimimatkaajalle Italian Riviera on oivallinen rantalomailuun sopiva alue. Ihania pikkukyliä, kauniita rantoja, maastopyöräilyyn ja vaellukseen sopivia reittejä on useita ja hintataso on maltillisempi kuin itärannikolla.

Muut Italia-aiheiset postaukseni löydät täältä.