Tampere - vinkit kesälomailijoille

Tampere. Entinen kotikaupunkini. Tehdaskaupunki. Mustanmakkaran kotikaupunki. Ikuinen vertailukohde Turun kanssa. Tylsä paikka? Mikä ei kuulu joukkoon? No tietysti jälkimmäinen. 

Tampereen monipuolisuus matkailukohteena on avautunut itselleni vasta, kun muutin sieltä pois. Näinhän siinä usein käy. On helpompi palata kaupunkiin ja leikkiä turistia kuin avata silmänsä siellä asuessaan. Jokunen vuosi sitten työporukan virkistyspäivässä kierrettiin oppaan kanssa Tampereen keskustaa ja vasta silloin silmäni avautuivat katsomaan kaupunkia matkailun näkökulmasta.

Tampere on muuttunut matkailukohteena mielestäni kiinnostavampaan suuntaan vuosien saatossa. On tullut kivoja ravintiloita ja tapahtumia. Kaupungin ikisuosikit, kuten Särkänniemi, Finlaysonin alue ja Pyynikin näkötorni ovat jo yksi syy matkata kaupunkiin, mutta löytyy sieltä paljon muutakin. 

Käväisin matkabloggaajakollegoiden kanssa tutustumassa Tampereen kohteisiin kesäkuussa. Teemana oli #meiräntampere, joka kuvasti kyllä kahden päivän reissua hyvin. Päästiin kirjaimellisesti Mansen saloihin. Reissu oli hulvattoman hauska ja täynnä elämyksiä. Omalta kohdalta se nostatti pitkälti myös nostalgisia fiiliksiä. Tuntuu kuin jokaisen kadunkulmaan liittyisi jokin tarina. Haikailut ja nuo kuuluisat tarinat sikseen kuitenkin. Tässä muutama menotärppi Tampereelle niin perheellisille kuin aikuiseen makuun.

Gastropubit

Tampereella on mielestäni Suomen kivoimmat pubit eikä Tampere ole turhaan gastropubien kehto. Hiking Travel Hit kierrätti meitä matkabloggaajia "Maista Mansen maut" -kierroksella, johon sisältyi kolme erilaista pubia (Gastropub Nordic, Tapas bar & Sidreria Inez ja Kievari Kahdet Kasvot). Kierroksen opas Liisa Tyllilä osasi johdatella meidät kiinnostavasti Tampereen historian syövereihin samalla kun maistelimme erilaisia oluita ja ruokia. Mainittakoon, että kovasti ja moneen kertaa kehaistu Suomi 100 -olut Havu Nordic Ale veti pisteet kotiin. Sahti oli itselleni täysin uusi tuttavuus.

Gastropubeista käymisen arvoisia ovat ehdottomasti Gastropub Tuulensuu, joka on tunnettu olutvalikoimansa lisäksi hyvästä ruoasta. Inez oli itselleni uusi tuttavuus, mutta sen verran rennolta paikka vaikutti, että sinne voisin suunnata toistekin. Inezissä hanasta löytyy Tärviö-niminen kuiva omenasiideri, joka oli kyllä herkullisen makuinen. Tampereen kultaisina aikoina Nordicissa tuli juotua yksi jos toinen gradunteko-olut. 

Viikinsaari

Ihan ykköskohde ja yksi kesäsuosikeistani Tampereella! Viikinsaari on kaunis päiväretkikohde vain 20 minuutin päässä Laukontorilta. Tänne kannattaa suunnata piknikille, rauhoittumaan, saunomaan, syömään tai vaikkapa kesäteatteriin. 5.8 Viikinsaaressa järjestetään metallifestarit nimeltä Saarihelvetti.  Uutena juttuna Viikinsaaressa on muun muassa meditaatiopolku, joka tarjoaa vinkkejä rauhoittumiseen luonnon keskellä. Ravintolassa arvostetaan lähiruokaa ja antimissa käytetään Viikinsaaressa kasvatettuja yrttejä ja kasviksia. 

Hopealinjat kuljettaa aina tasatunnein Laukontorilta Viikinsaareen ja laiva lähtee Viikinsaaresta takaisin aina puolelta. 

Viikinsaaressa heitin tänä kesänä talviturkkini. Vesi oli ihanan virkistävää kuuman paljun jälkeen. Keskikesän ilta oli muutenkin mielettömän kaunis. 

Saunaoluet ja -viinit tarjosi Juoma-Agentit ja akaalainen pienpanimo Hopping Brewsters, jonka oluet ovat erinomaisia

Saunaoluet ja -viinit tarjosi Juoma-Agentit ja akaalainen pienpanimo Hopping Brewsters, jonka oluet ovat erinomaisia

Muumimuseo

Kesäkuussa avattu Muumimuseo on valloittava museo muumifaneille. Museo on tyylikkäästi ja visuaalisesti hienosti toteutettu ja sisältää paljon tietoa muumeista. Itse en ole koskaan ollut mikään muumifani, joten museossa tuli paljon uutta tietoutta muumeista ja Tove Janssonin elämästä. Suosittelen! Lapset tykkäävät varmasti. Minireissaaja ei ihan vielä ollut sen ikäinen, että olisi saanut tästä paikasta paljon irti, mutta seinää pitkin juokseva muumi ja salamoivat hattivatit olivat iso hitti.

Tammelan tori

Siis ei ole kunnon kesää, jos ei saa juoda aamukahvia Tammelan torilla. Tammelan torin kesätunnelma on vertaansa vailla ja tunnelma ihanan lupsakka. Täältä voi hakea mansikat, herneet, potut ja porkkanat. Lounasaikaan voit käydä ostamassa pötkön Tapolan mustaamakkaraa. Kivoja ruokakojuja riittää muitakin. 

Tallipiha

Finlaysonin alueella sijaitseva Tallipiha on täynnä ihastuttavia putiikkeja, joista löytää käsitöitä, koruja ja sisustustuotteita. Tallipihan kahvila on yksi Tampereen kivoimmista kahviloista. Alueella järjestetään paljon tapahtumia ja konsertteja kesällä. 

Tampereen yleiset saunat

Rajaportin sauna tai Rauhanniemen kansankylpylä tarjoavat mahdollisuuden saunoa kesät talvet. Talvella allekirjoittanut on suunnannut Rauhanniemeen avantoon ja saunaan. Talvipakkasilla Rauhanniemen yleisessä saunassa on tiivis ja kuuma tunnelma, mutta sopu sijaa antaa jokaiselle. Kesällä Rauhanniemessä voi polskia viilentävässä järvivedessä, mutta paikalla on varmasti muutama muukin etenkin aurinkoisella säällä. Ennen uimista ja saunomista voi käydä kävelemässä tai juoksemassa Kaupin kuntopoluilla. 

Rajaportin sauna on puolestaan aikamatka menneeseen aikaan. Itse saunarakennus on melko alkuperäisessä kunnossa ja tarjoaa erilaisen elämyksen mitä Rauhanniemi. Täällä on rouhea tunnelma ja löylyissä saa varmasti hien pintaan. 

Särkänniemi

Särkänniemi on monien perheiden kesälomakohde, joka tarjoaa monipuolisesti huvituksia niin perheen hurjimmille kuin arkajaloillekin. Voi niitä kesiä, kun pääsi kokopäiväksi Särkänniemeen juoksemaan. Vaatteet olivat päivän jälkeen litimärät, koska Tukkijoki vain oli se paras laite kaikista. Aikanaan uutuslaite Tornado oli mitä huikein laite, mutta nyt Särkänniemen uusi laite Hype on vienyt ykköspaikan hurjien laitteiden joukossa. Hype jäi itsellä testaamatta sadekuuron (ja selityksien) vuoksi, mikä ehkä näin jälkikäteen harmittaa.

Särkänniemi on siitä kiva kohde, että siellä voi viettää päivän, vaikka vettä sataisikin. Minireissaajan kanssa kävimme katsomassa Koiramäen eläinpuiston, joka on erityisesti perheen pienempien mieleen. Näsinneulasta avautuu puolestaan 360 näkymä Tampereelle, jota ei kannata jättää välistä.

Pyynikki

Rantaelämää kaipaavalle Pyynikillä sijaitsee yksi Tampereen parhoista rannoista. Pyntsälle voi mennä viettämään vaikka koko päivän piknikin, rantalenttiksen ja auringonoton merkeissä. Jos makeanhammasta kolottaa, kannattaa suunnata näkötornille munkeille. Näkymät Pyynikiltä järvien yli ovat todella kauniit. 

Hatanpään Arboretum

Hatanpään Arboretum sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Alueeseen kuuluu kolme eri puistoa ja vierailun arvoisena kohteena muun muassa Ruusutarha. Hulppea kartanorakennus on rakennettu 1885 ja se on suosittu juhlien viettopaikka. 

Kesäisenä päivänä Arboretumiin kannattaa suunnata piknikille tai vain ihan kävelylle. Täällä mieli lepää. Arboretumin alueelta löytyy myös kiva kesäkahvila, jonka terassille voi piipahtaa juomaan virvokkeita. 

Yövy

Tampereen hotellitarjonta on monipuolistunut vuosien varrella. Sokos Hotel Torni Tampere on uusin kaupungin maamerkeistä. Jos kuitenkin haluaa lomailla aivan keskellä Tamperetta kauniiden näkymien ympäröimänä, niin Sokos Hotel Ilves on tähän oivallinen vaihtoehto. Monenlaisissa hotelleissa sitä on tullut yövyttyä, mutta Ilves on aina sellainen takuuvarma vaihtoehto. Tampereen reissulla majoituimme Ilveksen 18.kerroksessa ja aamu alkoi minireissajan kanssa maisemien ihmettelyllä. Kyllä kelpasi!

Tampereen blogireissun järjestivät Kohteena maailma & Lanttimatkat. Majoituksen tarjosi Sokos Hotel Ilves, Gastropubien kierroksen Hiking Travel Hit, Viikinsaaren retken Hopealinjat, vierailun Muumimuseossa Muumimuseo sekä elämykset Särkänniemessä Särkänniemi.