Nolla-mökki Isosaaressa - täydellinen irtiotto kesälomalla

Syksy on tullut ja upea kesäloma on enää vain lämmin muisto. Syksy on mennyt kovin arkisissa merkeissä ja juoksutouhuissa. Haluan kuitenkin palata hetkeksi takaisin kesälomaan ja meidän kahden yön reissuun Isosaaressa.

Kesäloma oli ollut jo ihan mieletön ennen kuin lähdimme saarilomalle Isosaareen. Saavuimme yöjunalla Lapista. Purimme tavaroita ja pakkasimme uusia ja kiirehdimme klo 16 lähtevään lauttaan. Isosaareen pääsee lautalla useamman kerran päivässä kesäaikaan. Lauttamatka kuului nolla-mökin vuorokausihintaan. Nollamökin anatama suositus oli klo 12 lauttaan, jotta olisi mahdollisimman pitkä aika nauttia päivästä saaressa. Seuraavana päivänä lautta lähti takaisin klo 11. Tuohon mennessä piti luovuttaa nolla-mökki.

En oikein tiedä, mitä odotin nolla-mökiltä. Olin nähnyt aivan ihastuttavia kuvia niistä ja ajatellut, että tuollaisessa pitää yöpyä. Luontomatkailu ja vastuullinen tapa kokea luonto muussa kuin teltassa houkutteli ainakin minua tekemään varauksen.

20210721_190235.jpg

Olin valmiiksi täysin lomafiiliksissä, kun menin Isosaareen. Arjesta ei tarvinnut irtautua ja olin niin hyvällä tuulella, että en osannut odottaa mitään tajunnanräjäyttävää kokemusta. Silti nolla-mökki ja 2 päivää Isosaaressa vei minulta jalat alta. Pääsin sellaiseen rentoon lomafiilikseen, jossa oli ihana ajelehtia. En muista olenko kokenut vastaavaa ennen, mutta nyt ainakin tiedän, mikä oma täydellinen lomafiilis.

20210721_163543.jpg

Nolla-mökki painottaa vastuullista ja hiilineutraaliin tähtävää luontomatkailua. Mökeissä pääsee yöpymään 30.9. asti. Mökki on lähtiessä siivottava seuraavaa majoittujaa varten. Mökistä löytyy vuodepaikat kahdelle (täkit ja tyynyt löytyy), liesi, lämmitin ja astiasto. Mukaan tarvitsee makuupussin tai liinavatteet sekä omat ruoat. Älä unohda kesällä silmälappuja.

Nolla-mökkiläisille oli myös yhteinen EGG-grilli, jos haluaa illalla grillailla. Meillä oli kassillinen eväitä mukana. Niistä suurin osa oli taaperolle. Kaikki olivat sellaisia, jotka eivät tarvinneet kylmäsäilytystä. Retkiruoat olivat käteviä, kun niitä varten tarvitsi vain vettä. Aamupalaksi otettiin mukaan Elovena-puuroja. Läheisessä saunarakennuksessa oli vesipiste, wc ja astioiden tiskauspiste. Sauna oli päällä päivällä ja illalla oli sekä naisten että miesten saunavuorot ja vielä yksi sekasaunavuoro. Kannattaa ehdottomasti käydä täällä saunassa ja uimassa! Nolla-mökki vuokraan kuului myös kajakki (löytyy mökin vierestä). Itsellä ei ole mitään kokemusta melomisesta, joten ei olisi tullut mieleenkään testata melomista merellä.

Meillä oli mukana myös 1-vuotias seikkailijatar, jolla ei ollut omaa sänkyä. Hänelle tehtiin viltistä ja tyynyistä oma pesä, jossa hän tuhisi tyytyväisenä yön. Pienemmänkin lapsen voi siis ottaa mukaan tänne. Tuntui ainakin siltä, että nolla-mökin edessä ollut hiekkaranta ja edessä kohissut meri sekä lokit olivat oma elämyksensä.

Meidän mökin numero oli vitonen. Mökit olivat aika lähellä toisiaan. Jos pitäisi valita mökin numerot, joita suosittelisin, niin 5-7 mökit ovat hiukan syrjemmässä saunarakennuksesta.

Mitä teimme Isosaaressa?

Mietin etukäteen, että tylsistyisinkö parissa päivässä? Mitä ihmettä me siellä tehdään? Nämä kysymykset olivat ihan turhia, sillä aika kului taaperon kanssa hiekkaleikeissä, villivadelmia popsien, päiväunista nauttien, kävellen, Isosaaren historiaan tutustuen ja vain ollen. Tuntui niin hyvältä, kun ei ollut mitään ohjelmaa ja pakollisia “nähtävyyksiä” tai tekemisen pakkoa. Kuuntelin meren kohinaa ja tuijotin pitkiä aikoja vain merta. Tuntui kuin olisin ollut 2000 kilometrin päässä kotona, kaukana jossain ulkomailla. Illalla meitä helli vielä aivan mielettömät auringonlaskut.

Isosaaren historia on mielenkiintoinen. Saari toimi Puolustusvoimien linnakesaarena vuoteen 2014 asti ja avautui yleisölle 2017. Saarella voit ihmelleä vanhoja kasematteja, ampuma-aluetta, kasarmirakennusta ja opastuskierroksella voi päästä torpedokoeasemalle. Jos haluaa saada eniten tietoa saaren historiasta, niin opastettu kierros olisi suositeltava. Ainakin itse menisin.

20210722_124551.jpg
20210721_215357.jpg

Ehkä paras vinkkini onkin, että Isosaareen lähtee nauttimaan rauhallisesta saaristoelämästä ja rauhoittumaan. Isosaaresta löytyy myös golffin ystäville par3-kenttä ja ruokaa saa päiväaikaan upseerikerhon ravintolasta.

Lähtisinkö Nolla-mökkiin uudestaan?

Lähtisin! En ole yöpynyt kovin montaa kertaa saaressa ja en kertaakaan Helsingin edustan saaristossa. Ehkä se saaristoelämys, meren läheisyys ja nolla-mökistä avautuva maisema veivät minut mennessän. Tai ehkä se oli se täydellinen lomafiilis, jonka täällä saavutin. Samanlaisen voisin kuvitella saavani viikon joogaretriitistä tai meditointilomalta. Jos haluaa luontomatkailla ripauksella luksusta (ja katto pään päällä), niin nolla-mökki on juuri tarkoitettu siihen.

Olisinpa saanut laittaa sen Isosaaressa koetun fiiliksen purkkiin ja hyödyntää sitä nyt!